Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Sealion (1940) (PGCZ) - Jendelinek x Kstavk
dohráno 10.10.2002, vítězství Spojenců
Jendelinek - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva začala dobře. Po prvních 2 tazích jsem vylodil většinu svých sil a zároveň jsem zničil i nepřátelské loďstvo. Zpočátku se vyvíjela situace dobře i na souši a ve vzduchu. Pak se však projevila zastaralost mých Bf 109E, takže jsem hájil vzdušný prostor pouze s jednou upgradovanou stíhačkou na Focke Wulf 190A. Po je ho ztrátě se objevily ty prokleté tanky Matilda II, proti kterým byly moje Pz III jako krabičky od sirek. Jediné, co mě drželo nad vodou, byly mé oblíbené 88mm flaky. Ty jediné dokázaly zlikvidovat i ty Matildy. Pěchota proti nim také moc šanci nemá, pouze dělostřelectvo. Poté, co jsem se nemohl dostat přes opevněný Londýn, napadlo mě udělat obchvat z moře tím, že vysadím menší expediční sbor severně od Londýna. Bohužel jsem přijel příliš brzy a tak jsem narazil na zbytky sil stahujících se na obranu Londýna. Po několika tazích jsem byl bez expedičního sboru, jediné, co zbylo, byla jedna protiletadlová 88-ka. Tu se mi podařilo stáhnout zpět po souši. Nakonec mi zbyla silám Osy zbyla jen taková menší armádka na jihovýchodním cípu Anglie, tak jsem se rozhodl to neprodlužovat. Bylo by to mrhání lidmi, materiálem a časem! :o)

Hodnocení vlastního velení:
V počátečních fázích jsem se snažil útočit a prvních pár tahů to i vycházelo, pak bylo bohužel nutné přejít do defenzivy a z té už jsem se nedostal. Udělal menší chybu, když můj jedidný schopný stíhač vzal za své jen kvůli jednomu zničenému protiletadlovému dělu. K mému vystupování v Anglii bych rád dodal, že podle mě se tato mise dá uhrát jen se zkušenými jednotkami z kampaně a i tak jsou s tím docela problémy.

Charakteristika protihráče:
Začal trošku špatně, jelikož se nechal napálit a zničit si loďstvo, ale boj na souši a ve vzduchu zvládl docela dobře. Proto nakonec i zvítězil, bohužel!:o)

Kstavk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V prvních kolech jsem soupeře nechal, ať se vylodí, a zatím jsem budoval obranu pomocí nakoupených a přisunovaných jednotek na linii Portsmouth-Horsham-Londýn-řeka Temže. Na ní jsem umístil do první linie pěchotu a tanky, za ně děla a vše kryl flakem (abych mohl koupit potřebné jednotky zrušil jsem bunkry kolem Londýna, pár pěších jednotek na druhém konci Anglie a místo nich nakoupil děla a flaky v Londýně). Zároveň jsem divizi parašutistů naložil do letadla a pěchotu do člunu a po okraji mapy je pomalu přesouval směrem k Francii. Soupeř se snažil linii prorazit, ale děla jeho pokusy likvidovala a když se mu podařilo něco obsadit tak většinou tak oslabenými jednotkami, že hned v dalším kole jsem obsazené území získal nazpět. V této době jsem díky svým chybám přišel o veškeré loďstvo a soupeřovy lodě mě začaly ostřelovat. Naštěstí hlavní síly a dělostřelectvo bylo mimo jejich dohled a tak mi jejich činnost příliš nevadila. Pravděpodobně aby zjistil organizaci mé obrany a našel cíle pro lodní ostřelování, poslal protivník skoro všechno letectvo nad Londýn, kde jsem ho za pomoci flaku a uchráněných letadel zničil (unikly pouze 2 Bf 109 o síle 2 a 3). V pátém kole jsem převzal iniciativu a postupně začal ničit útočnými výpady tanků soupeřovy tankové divize. V této době se soupeř pokusil provést vylodění u Harwiche, ale invazní loďstvo jsem objevil a po přisunutí svých sil vyloděné jednotky zničil, s výjímkou flaku 88, který mě neohrožoval. V 7. kole se moje pěchota a výsadkáři vylodili ve Francii a postupně obsadili Cherbourg a okolní letiště. Postupně jsem zbytky soupeřových jednotek zatlačil na linii mezi Hastingsem a Chathamem. Další moje pěchota se letadlem přepravila nad Calais a chystala se ho obsadit. V 9. kole, po ztrátě 12 divizí pěchoty a 11 tankových divizí a téměř celého letectva, se soupeř rozhodl kapitulovat.

Hodnocení vlastního velení:
Od začátku jsem se soutředil na vybudování obrany - dělo kryje dělo, před dělem je pěchota nebo tank a vše kryje flak - a zároveň jsem připravoval invazi do Francie. Po vybudování neprostupné obrany stačilo jen čekat až se soupeř útoky vyčerpá a pak ho postupně zničit, což se mi téměř podařilo. Úplnému zničení jeho vojsk zabránila kapitulace. Moje velká chyba byla, že jsem špatným manévrováním (přílišné vysunutí torpédoborců, jejich následná ztráta a poté nemožnost ubránit se ponorkám) ztratil veškeré loďstvo a soupeřovy lodě potom mohly v klidu odstřelovat mé jednotky na pobřeží.

Charakteristika protihráče:
Proti vybudované obraně měl soupeř jen malou šanci, že uspěje. Zvlášť, když se Matildy II ukázaly jako téměř nezničitelné tanky. Všechny síly nasadil do útoku a proto nekryl města ve Francii a tím mě umožnil jejich obsazení (ať faktické, nebo plánované). Vylodění u Harwiche by byl dobrý manévr za předpokladu, že bych o něm nevěděl, bohužel špatně odhadl kam je vidět z města a proto jsem se mohl na jeho vylodění připravit. Jako jeho velkou chybu vidím to, že parašutisty nasadil v bojích kolem Londýna, měl je vysadit někde v týlu a vzhledem k tomu, že jsem vše, co šlo, přisunul k Londýnu, tak by měl volné pole působnosti a já veliké potíže tomu nějak zabránit (z mé strany to byl risk, ale vyšel).