Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Benelux (PGCZ) - Rommel x Matlock
dohráno 25.10.2002, vítězství Spojenců
Rommel - Osa

Průběh a konec bitvy:
Zezačátku šlo vše dobře. Během pár tahů jsem dobyl Lutych, Lucemburk a Namur bez větších ztrát. Komplikace nastaly u Sedanu, který však nakonec padl a soupeř stáhl zbylé jednotky a soustředil je za řekou Másou. Severní skupina armád mezitím dobyla Brusel a pokračovala na Ghent. Zde byl útok zastaven francouzskými tanky. Skupina "Střed" byla zcela vyčerpána při snaze prolomit obranu u Maubeuge. Letectvo bylo rozprášeno nepřátelskými flaky. Následoval protiútok Spojenců s masivním nasazením tanků, proti kterým byla moje pěchota bezmocná a moje tankové divize již byly zničeny. Zásobovací body v týlu nebyly dostatečně zajištěny, proto jsem se rozhodl s ohledem na nevyhnutelné prolomení vlastní obrany kapitulovat.

Hodnocení vlastního velení:
Zásadní chyba nasatala u města Hirshon, z kterého měla skupina "Jih" podporovat útok skupiny "Střed" u Maubeuge. Vážnou chybou bylo tříštění sil, což vedlo k jejich vyčerpání. Přes masivní leteckou převahu jsem nezískal vzdušný prostor. S mými Stukami si poradila nepřátelská protiletadlová děla. Myslím, že počáteční útok byl veden dobře, ale Spojenci měli dost času na vybudování účinné obrany. Dál bych si postěžoval na slabost svých obrněných divizí.

Charakteristika protihráče:
Občas dával nesmyslně jednotky do řeky, ale jinak efektivně vybudoval obranu s dobrou oporou o protiletadlová děla a o tanky.

Matlock - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Během prvních tahů probíhalo budování obrany především u Maubege, na jihu slabší obrany u Sedanu, kde jsem chtěl využít dělových věží (které se ale nakonec moc neosvědčily), stahování mobilnějších jednotek z první fronty k obranným bodům a přihlížení masakru zbývajících předových jednotek. Po menších tahanicích o slabě chráněný Brusel, který nakonec padl (ale ne na dlouho, kdyby generál se Rommel nevzdal, v dalším tahu, nebo maximálně dvou, bych ho dostal zpět), nepřítel dorazil k Maubege. Zde bylo rozhodnuto poměrně rychle - dobývání Maubege po chvíli vzdal a rozhodl se ho obejít; to jsem však čekal a přesto, že jedno město severo-západně od Maubege bylo dobyto, jednotky na zastavení útoku z tohoto směru a znovuzískání ztraceného města již byly na cestě a vzhledem k soupeřově síle by zcela jistě uspěly. Na jihu byl Němci obsazen Sedan, Hirschon (jižně od Maubege) však již nepadl a postupující poměně slabý útok zde byl rozprášen, takže k Maubege od jihu nedorazily jednotky, které by obranu mohly ohrozit. Asi po dvou tazích u Maubege byla zahájena spojenecká protiofenzíva. Po mém třináctém tahu Rommel usoudil, že stanovených cílů nedosáhne, a kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Mohl jsem zabránit některým zbytečným ztrátám vzniklým díky mé netrpělivosti - místo abych počkal, až nepřítel dorazí k mé obraně, vyslal jsem některé jednotky od Maubege proti útočníkům mimo obrannou linii a dostřel děl i PLO. Měl jsem štěstí, že německý generál neuskutečnil výsadky do mého týla, kde by za prestiž získanou za obsazení měst, která byla slabě chráněna, mohl natropit nepříjemné škody. Byl jsem mile překvanem britskými Matildami II, ale i francouzskými tanky, které svou úlohu splnily víc než dobře.

Charakteristika protihráče:
Generál Rommel možná trochu podcenil mé síly, když útok na hlavní obranný bod - Maubege - vedl roztoušeně a převážně pěchotou. Postrádal jsem zejména efektivní využití dělostřelectva. Také mi mohl znepříjemnit život výsadkem do týla, kde by, obzvláště s podporou Luftwaffe, mohl natropit nepříjemné škody. Zřejmě se v bitvě odrazila Rommelova malá zkušenost v boji proti člověku. Chybami se ale člověk učí a jsem si jist, že brzy z něj bude nebezpečný protivník.