Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Norsko (PGCZ) - Patras x Sepp
dohráno 30.09.2002, vítězství Spojenců
Patras - Osa

Průběh a konec bitvy:
Německá armáda byla rozdělena na tři bojové skupiny A, B a C. Armádní skupina A se vylodila u Haldenu a zaútočila na Oslo za pomoci lodního dělostřelectva a bombardérů velmi brzy zničila odpor v těchto městech a brzy mohla obsazovat okolní města která byla jen slabě chráněná, i když bylo nutné vždy provést leteckou přípravu. Bohužel se povedlo soupeři odhalit můj letecký paravýsadek a mírně jej decimovat. Proto byl ponechán v záloze pro obsazování okolních měst, přičemž hlavní skupina A postupovala na sever a po tuhém odporu u Lillehammeru a Dombasu se spojila s armádní skupinou C, která po vylodění u Molde po tuhém boji obsadila Andalsnes a zrovna začala útočit na Trondheim. Armádní skupina B dobyla za pomoci lodí Stavanger s pobřežními městy a jednotky této skupiny se postupně se připojovaly do bitvy o hlavní města. Nepřítel se pokoušel o výsadky v zázemí, ale ty se dařilo likvidovat za pomoci paradezantních jednotek. Boje o hlavní města severu byly velice tuhé a ukrutné, málem se mi nepodařilo dohrát na počet tahů a obsadit všechna města, což se mi podařilo 2 tahy před koncem. Zároveň jsem zlikvidoval veškerou armádu nepřítele, celkem jsem byl překvapen, že se hra neukončila, a tak jsem prostudoval mapu a zjistil, že nepřítel provedl výsadek do mého naloďovacího města, které jsem již neměl šanci obsadit zpět, čímž jsem už mohl jen pogratulovat a nechat hru ukončit.

Hodnocení vlastního velení:
Jelikož jsem tuto hru delší dobu nehrál, dělal jsem mnoho drobných chyb. Hlavním problémem je likvidace námořní převahy nepřítele a odeslání všech svých jednotek z dobytých měst. Ovšem přímo fatální chybou bylo nenechání alespoň 1 bezvýznamné jednotky v zázemí nebo spíše kontrola mapy. Tato chyba mě stála vítězství, i když v reálné válce těžko, jelikož na mém území bych měl jistě jednotky, které by zlikvidovaly takový malý výsadek a Norsko bylo dobyto. Poučením je soustředit se na každý tah a nehrát tah ve spěchu a v práci.

Charakteristika protihráče:
Nepřítel skvěle rozložil své jednotky, ani jedno město nebylo snadným cílem. Navíc bitva o Norsko je jistě těžším oříškem než některé jiné poněvadž proti Wehrmachtu stáli již Britové se svou námořní převahou. Naštěstí se mi povedlo získat leteckou a posléze i pozemní převahu, kterou jsem využil. Soupeř mě ovšem brilantním tahem s prominutím přečůral a obsadil mi město, ke kterému jsem již neměl možnost se dostat a vyhrál. Bravo a gratuluji mu. Upozorňuji případné protihráče, dejte si na něj pozor, skvělá taktika.

Sepp - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na úvod musím říct, že pro začátek mi Patras nabídl výhodu, nové jednotky měly zkušenost 3 hvězdy. Bohužel jsem si to uvědomil až pozdě a vůbec jsem tomu nepřizpůsobil svoji taktiku. Cílem úvodních tahů bylo na jižní frontě stáhnutí k Hamaru a Elverumu (Plk, houfnice) a udržení těchto měst s cílem zabránit průniku údolím řeky na sever. Na severu bylo cílem obsadit Brity Andalsnes a přeměnit ho na pevnost, která by do bojů o Trondheim posílala kvalitnější Brity. Trondheim a Lillehammer zůstaly obsazeny starými jednotkami bez zkušenosti. Po pacifikaci německých ponorek se stahovaly hlavní námořní síly k Trondheimu, po souši se k němu stahují i některé pěší jednotky od Namsosu. Andalsnes byl vybaven 2 divizemi výsadkářů, Plk a houfnicí. Za odstřelování německým křižníkem a letectvem byl nakonec dobyt německými tanky PzIV, které se svými 4 zlatými hvězdičkami vypadaly opravdu velmi impozantně. V devátém tahu byly krutě drceny Trondheim, Hamar a Elverum novými tanky (4 hvězdy) a starou pěchotou. Údolí řeky Lagen bylo přímo zaplaveno německými tanky, na pro mě viditelné mapě bylo vidět 8 tankových divizí se 4 hvězdami a 2 tankové divize se dvěma hvězdami! Novou pěchotu snad ani nestavěl, což bylo rozumné, neboť celou dobu neustávala kanonáda mojich křižníků a bitevní lodi (na tanky účinnost nic moc). Zárodek budoucího úspěchu se zrodil zrovna teď: u Kristiansandu jsem měl Spitfira napadeného 2 Němci. Zůstal mu pouze 1 život a mohl se pohybovat pouze směrem k Dánsku a tak tam letěl, byl jsem zvědav, jestli tam nepřítel něco nechal. V patnácté kole už byli v Dánsku výsadkáři, zatím mimo dohled prázdného města. Patras se už blížil k Steinkjeru a já posiloval Namsos. V devatenáctém tahu už probíhaly boje u Namsosu, měl jsem tam 2 para, 2 HW, 2 houfnice, 2 Plk, 1 Matilda I. Ve 22. tahu Namsos padl, dostala se k němu německá eskadra. V té době jsem však měl už v Dánsku 1 para a 2 Matilda I. Bitvu dopovázely moje občasné výsadky v týlu nepřítele k doplnění prestiže, např. výsadek v Molde, letiště Oslo atd.

Hodnocení vlastního velení:
- dost chaotické
- měl jsem upgradovat jednotky (na 3 hvězdičkové), staré se hodily pouze na diverze, snad jsem jich měl na začátku pár rozpustit - prestiž jsem měl, ale nemohl jsem nic kupovat
- chybný nákup drahých para, kdy stačilo koupit HW (levnější, než o moc horší)
- malá zkušenost v PG (vůči ostatním)

Charakteristika protihráče:
1. Perfektní vedení útočných operací, správný výběr nakupovaných jednotek.
2. Podcenil možnosti diverze. To Dánsko je křiklavé, po zemi se tam nemohl dostat..., ale i Oslo měl obsazeno PzI (!), vedlejší letiště vůbec. Kdybych se tam vysadil s novou HW pěchotou (3 hvězdičky), měl by možná problém.
3. Nepokoušel se o aktivní vedení diverzní války - na konci jsem sever moc obsazen neměl - když už nic - mohl mít více prestiže.