Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Crusader (AGPG) - Valsidal x Sepp
dohráno 15.02.2007, vítězství Spojenců
Valsidal - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na základě cvičného souboje s ochotným velitelem (děkuji 777) jsem si jakožto svou strategií vybral vybudování mobilní obranné linie nedaleko města Bir Bevid, kde je dost prostoru pro následné stažení a zároveň je se možné poté opřít o neprůchodné prolákliny. Zároveň jsem chtěl co nejvíce zpomalit protivníka u Tobruku. Zatímco tedy Afrika Korps krvácel, přes Tripolis a Benghází proudily desítky Panzerjaegerů I a StuGů a ze zásob protiletecké obrany bylo uvolněno i několik protiletadlových pluků malých ráží. Nicméně nepřítel byl rychlejší než bylo očekáváno – Bitva u Sidi Rezegh skončila jasnou porážkou a Britové se začali valit na západ, zatímco Bárdia byla obklíčena a pomalu vyhladověna. Přes nečekanou rychlost nepřítele byla obrana již v podstatě zformována a soupeř čelními jednotkami couvl. Jako válkou protřelému veliteli mi bylo jasné, že nepřítel kuje pikle kdesi mimo dohled a začal jsem se stahovat z předsunutých pozic směrem na Agabeidu, kde jsem plánoval postavit hlavní obranou linií opřenou o proláklinu a místní pahorky. Zároveň byla posílena obrana El-Agheily a Agabeidy a několik jednotek vyčleněno na hlídkování. Zbytek Luftwaffe potvrdil mé očekávání – nepřítel nasadil lstivé Afghánce, kteří se zákeřně plížili namazáni olejem k mým slabě střeženým táborům. To byla Afghánská smrt, tady nebyly žádné hory, kde by mohli partizáničit a byli zničeni ještě v transportech. Situace vypadala mírně optimisticky… ovšem nepřítele neúspěch Afghánců nepřesvědčil o beznadějnosti útoku a zahájil celoplošnou ofenzívu opřenou o četné tanky z dovozu a houfnice. Pod těžkým tlakem se začala obrana pomalu hroutit, avšak stále ještě zbývala naděje… avšak nepřítel dokázal linií objet pár jednotkami a už nebyla tentokrát síla, která by je mohla zastavit a El-Agheila i Benghází padly zhruba kolo před koncem.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem zvolil dobrou taktiku. Snažil jsem se také hrát trochu mobilně a obranou linií jsem jen tak nestál, ale reagoval a vyrážel na výpady. V podstatě nenacházím prostor pro něco, co bych mohl udělat jinak a lépe. Nepřítel byl neúprosný a k jeho poražení bych potřeboval trochu toho štěstíčka navíc.

Charakteristika protihráče:
Evidentně to měl nacvičené a opět potvrdil své kvality, které mi dokazoval již dříve. Přesto jsem věřil, že ho zdolám… nepodařilo se, jeho útok byl skutečně poněkud nezastavitelný, chybělo ono příslovečné kolo. Možná i jedno jediné ATG navíc by bitvu zvrátilo…

Sepp - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Za Spojence jsem cítil, že je nutné co nejdříve obsadit oblast Tobruku, minimálně jít na kontakt se soupeřovými městy, abych nebyl překvapen… Také mě se podařilo sundat německý Fw hned z kraje. Německé jednotky v Bardiji jsem obklíčil, v Sidi Rezegh jsem dokoupil 6“ houfnici. Ve druhé tahu již byly v mém dohledu jen osamělé, obklíčené jednotky Bardiji a Bir Hacheimu, Gazala a Mechili obsazeny taženými ptk 3,7 PaK35/36, které pro pěchotu neznamenají příliš velkou překážku a mají mizernou mobilitu. Po jižním okraji mapy jsem vyslal skupinu sestávající z oddílu Grantů, Hw pěchoty, normální pěchoty a baterie 6“ houfnic, zbylé jednotky kontrolovaly sever a střed mapy. Letecký průzkum zahlédl mohutně opevněná města Bir Bevid a Agedabia, soupeř zvolil taktiku nákupu PzjagerIb, což je sice vyšší kvalita vůči PzIa, ale je to 3x dražší, s minimálním výhledem… V pátem tahu se německá skupina jagerů a PzIa pokusila o průnik pouští ve středu mapy. Vozidla vzdálená od flaků byla v první řadě kořistí Moskyt a Hurricanu. Na pobřeží na západ od Derny spatřeny PzIa. Velká skupina jagerů s flaky se sunula na západ od Bir Bevidu. V edmém tahu jsem se dostal na kontakt El Agheily na jihu a do blízkosti Benghází ze severu. Neocenitelnou roli mají „průzkumná“ letadla a houfnice. El Agheila bráněna pouze nezkušenou italskou pěchotou… U Benghází problém s odmuničenou houfnicí, El Agheila obsazována Grantem, dokončeno v devátém tahu. Šest kol před koncem soupeř vzdal, když mu zbývala jedna jednotka pěchoty v Benghází, dva jagery, kromě Benghází žádné jiné město, takže bych zápas za jeden, maximálně dva tahy dokončil.

Hodnocení vlastního velení:
Vše co jsem chtěl se povedlo, chyboval jsem na severu od Benghází, ale ne fatálně.

Charakteristika protihráče:
Na začátku opustil okolí Tobruku, soustřeďoval se na obranu Benghází od jihu. Po mém útoku od severu se začal přemisťovat k Benghází, ale ztratil při tom flaky a nechal se uzavřít na malém prostoru bez možnosti diverze. Málo využíval PzIa s jejich možností diverze.