Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mareth (AGPG) - Vlk x Dzin
dohráno 04.07.2007, vítězství Osy
Vlk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Rozhodujícím faktorem v bitvě Mareth je britská vzdušná převaha. Zvolit způsob jak jí účinně čelit byl hlavním mým úkolem. Po zvážení jsem se rozhodl pro radikální řešení. Mé kvalitnější jednotky jsem se jal stáhnou na linii jižně od Gabesu a El Hammy, kde střed tvoří proláklina severně od Matmaty. Ze silnějších tankových jednotek jsem organizoval zálohy k protiútoku, které jsem posílil jedním tankem Tiger. A hlavně začal jsem budovat síť flaků. Většinou italské lehké jednotky jsem nechal v zákopech před Marethem a další německé pěší jednotky bez aut jsem různě stavil do hor či jinde nechal na zdržení soupeře. Všechny přeživší obrněnce včetně italských jsem uchránil od dalšího zničení, poškozené doplnil. Ve třetím tahu, před kterým jsem výmluvně nechal i prázdnou Matmatu, strategický cíl, soupeři a již obsadil onu ´poslední´ linii, naskytla se mi možnost k silnému protiútoku skoro se všemi obrněnci. Navíc se zapojily i stáhnuté houfnice, jedna pěchota a i flaky si zastřílely. Hlavním cílem protiútoku byly až příliš vysunuté tři tanky soupeře. Jeden lehce oslabený Churchill v čele levého křídla soupeře kryt samohybnou houfnicí se stal kořistí posíleného Tigera a i další dva soupeřovy tanky, pro změnu na východě při pobřeží, zničila palba mých houfnic, tanků i pěchoty. Tento protiútok byl zcela rozhodující ve výsledku bitvy s existencí již zbudované sítě flaků a s ´dřímajícím´ letectvem, které jsem ještě nepoužil a nebylo ani napadeno. Příští tah soupeř zaútočil na mé letectvo a sestřelil jednu německou stíhačku, odplatou byly tři sestřely britských stíhaček. Bylo zřejmé, že má obranná linie se sítí flaků je silná a při ztrátách, které utrpěl při mém protiútoku, nemohl již soupeř vést další úspěšný postup. Útočník kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Mnou zvolené strategie jsem se stoprocentně držel a využil chyby soupeře tkvící v nedostatečně zajištěném postupu. Můj protiútok byl vynikající, jak po stránce načasování tak v provedení. Chyby jsem se snad nedopustil. Zde chci poděkovat spolubojovníkovi mjm 169 za odehrání cvičných bitev a konzultace, které přispěly k mému konečnému úsudku.

Charakteristika protihráče:
Dzin ze začátku postupoval skvěle a rychle obsazoval mnou uvolněný prostor. Avšak později udělal jedinou chybu a to v odvážném, ale nezajištěném postupu, kterým mi umožnil provést rozhodující úspěšný protiútok, jenž měl zřejmě očekávat. Mareth není velkou bitvou a jedna chyba zde může znamenat prohru.

Dzin - Spojenci

Průběh a konec bitvy:


Hodnocení vlastního velení:


Charakteristika protihráče: