Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kasserine (AGPG) - Lord Mystic x Kstavk
dohráno 08.02.2007, vítězství Osy
Lord Mystic - Osa

Průběh a konec bitvy:
Odveta začala klasicky, na jihu u Gasfy jsem bez potíží obsadil město a zformoval obranu. Jednotky od Kasserine jsem stahnul k Sidi Bon Zid. Pár kol po vypuknutí bojů proběhla letecká bitva východně od Kasserine, ve které jsem ztratil kompletní stíhací letectvo včetně dokoupené elitní Fw 190a a podařilo se unikntou pouze letce Stuk. Při této příležitosti jsem podnikl menší protiútok na zpomalení nepřítele. Následně jsem se stáhl, formoval obranu u Gasfy i u Sidi Bon Zid a čekal na blížícího se nepřítele. Zhruba v sedmém kole přišel finanční bonus, za který jsem mohl nakoupit elitní Fw 190a, který společně s flaky bránil obranu mezi Sidi Bon Zid a Faid. Soupeř se již do útoku nepustil, mé elitní tanky Tiger a StuGIIIG kryté houfnicí a ze vzduchu flaky a Fw 190a se ukázali jako neproniknutelná obrana před americkými jednotkami, které nemohly plně využít strategického bombardování.

Hodnocení vlastního velení:
Měl jsem trochu štěstí, před bitvou jsem nevěděl že v sedmém kole dostanu finanční bonus, který přišel v pravou chvíli a mohl jsem tak nakoupit velice důležitý stíhač Fw 190a. Nebýt tohoto, s největší pravděpodobností bych neudržel ani jedno strategické město.

Charakteristika protihráče:
Pravděpodobně si také neuvědomil že dostanu finanční bonus v sedmém tahu, i když sám v první bitvě tuto prestiž také dostal. Nenechal si volnou prestiž na stíhací letectvo které by můj dokoupený Fw 190a zničilo a tím nemohl využít své str. bombardéry, které jsou v této bitvě tím nejdůležitějším.

Kstavk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Do bitvy jsem vstupoval optimisticky (sice jsem jí hrál poprvé a bez tréninku proti člověku), ale docela sem si věřil a to možná byla chyba. Po menším otestování situace u Gafsy (4x z 10-ti pokusů se mě podařilo nepřítele odrazit od města) jsem se to pokusil udělat v bitvě, s cílem posílit tady své síly a rychle zničit nepřítele a tím mít kryté křídlo a jednotky odtud přesunout do středu mapy ke Kasserine, kde se dal očekávat hlavní odpor nepřítele. Bohužel se pokus o odražení vojsk Osy od Gafsy (1.pěchota se vzdala, ale druhá neustoupila ani se silou 4) nepodařil. P47 se díky tomu dostal na dojezd pojízdného flaku, v dalším tahu měl sílu 3 a pak ho sestřelil BF-109. V dalším průběhu bitvy pak velmi citelně chyběl. Koupil jsem P38 – kombinace dohled-pozemní útok. Soupeř v 1.tahu dobyl Sbibu a zničil vše u Gafsy. Musel jsem tedy rozdělit síly na útoky na Sidi bon Zid, Sbibu a Gafsu. Sbiba byla dobyta bez problémů za pomoci letectva. Ale ve středu bitevního pole mě čekal šok – 2 soupeřovi Fw 190 bez vlastní ztráty sestřelili mého elitního 11-kového mustanga. Dokoupil jsem teda dalšího mustanga a za pomoci poj.flaku a P-38 1 Fw 190 sestřelil a 2.poškodil. Toho poškozeného sem pak sestřelil nad nepř. letištěm – bohužel v dostřelu flaků a tím jsem přišel o mustanga. Na pozemní frontě podnikly německé tanky protiútok a za pomoci štuky zničili mého tanka a houfnici. Pak se stáhli a já přisouval síly k Sidi bon Zid. Když jsem síly soustředil a přiletěl s B17-kama (prestiž zbyla na koupi 2ks), koupil soupeř další Fw 190, zaparkoval ho nad městem a tím znemožnil jakékoliv akce, protože útočit US tanky na nerozbombardované tanky osy je sebevražda. Teď jsem pochopil, že tohle už nevyhraju a chtěl jsem aspoň dobýt Gafsu aby vítězný tah nevypadal tak hrozně. Shromažďoval sem síly. Soupeřovi tanky podnikly 2x protiútok, vždycky zničili to co bylo v dojezdu a zase se stáhli, v okamžiku kdy sem chtěl přeletět s B17-kama se hnul i Fw 190 a jednu skoro sestřelil. V tenhle okamžik sem se na to vykašlal a kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Z přidělené bitvy jsem nebyl nadšenej (malý prostor, nemožnost diverze, obchvatu apod). Ale myslel sem, že vyhraju díky strateg.bombardérům. Jenže soupeřovi stíhačky předvedly skoro nadlidský výkon a když se k tomu přidalo pár mých chyb (ponechání P47 na dojezdu flaku, představení slabého tanka před houfnici apod.) tak sem si ani vyhrát nezasloužil. Poučení pro příště – nejdřív pořádnej trénink a pak teprve bitva naostro.

Charakteristika protihráče:
Zahrál to velice dobře, využil mých chyb a když se přidalo štěstí v leteckých bojích bez problémů vyhrál.