Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kasserine (AGPG) - Kstavk x Lord Mystic
dohráno 10.01.2007, vítězství Spojenců
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po otestování letectva, kdy skoro všechny souboje vyhrává mustang sem vzdal možnost koupit Fw 190 a investovat prestiž do pozemních sil – koupil jsem Tygra a pár lehkých flaků. V 1.tahu jsem štuku a Bf190 poslal ke Gafse a to byla chyba, protože hned v dalším tahu se v doletu objevila nekrytá B17-ka, tu jsem jen poškodil Fw 190 a Bf190, který jí měl dorazit tam nedoletěl. V čele nepřátelského útoku se objevili 3 pěchoty v halftracích. To jsem nevydržel a vyrazil do útoku a zničil je. Jenže za pomoci letectva jsem o všechny tanky (i s tygrem) co se útoku zůčastnili přišel. Pak následoval ve středu fronty nepřátelský útok, co kolo to jedna má obranná linie byla zničena. Po pár tazích tam bylo rozhodnuto. Pak už se válčilo jen u Gafsy, přes pár lokálních úspěchů (sestřel Maraudera, zničení houfnice), se už nedostávala prestiž na flaky a tak po přesunu i tady začalo úřadovat spojenecké letectvo. Obrana se ještě pár kol držela, v beznadějné situaci jsem kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Nic moc. Čekat v obraně mě nebavilo, vyrazil jsem na pěchoty a to byla chyba, měl jsem zůstat stát a jen čekat na nepřítele. Nepříjemně mě překvapily Tygři – myslel sem, že nějaké útoky vydrží a ne, že podlehnou hned při prvním soupeřově útoku. Spokojenej bejt nemůžu.

Charakteristika protihráče:
Zahrál dobře, jedinou chybu udělal, že nekryl B17-ku v doletu mých stíhaček. Byl lepší a po zásluze vyhrál.

Lord Mystic - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitvu o Kasserine jsem doposud ještě nikdy nehrál, o to pečlivěji jsem se připravoval, studoval reporty z předešlých turnajů a zkoušel si různé taktiky proti počítači. Po zanalyzování situace jsem dospěl k závěru, že rozhodující v této bitvě bude letectvo, konkrétně strategické bombardéry, které jediné mají šanci proti mnohem kvalitnějším něměckým jednotkám. Udržet Kasserine nebyl problém, soupeř se o něj ani nesnažil a stahoval své jednotky z prostředka mapy. Ke Kasserine jsem vyslal hlavní voj mé armády od TeBessy. Menší část jednotek jsem poslal severní cestou přes město Sbiba. Zde jsem také nenarazil na větší odpor. Nejhorší situace vypadala z počátku na jihu u Gasfy, která se nedá udržet. Takže jsem se snažil stahovat tyto jednotky s tím, že budu zaměstnávat protivníka, ten mi je však po několika kolech zničil. Zhruba ve třetím kole jsem udělal chybu, i když jak se později ukázalo, chyba to asi nebyla. Nechal jsem nekrytý str. bombardér, čehož nepřítel využil a zaútočil svými letadli. Následně se strhla vzdušná bitva a i přes své ztráty jsem vyčistil oblohu od Luftwafe. Tím se otevřel prostor pro maximální nasazení str. bombardérů. V další fázy hry jsem spojil a připravil severní a střední armády před Sidi Bon Zid a Faid, kde byl nepřítel opevněn flaky, houfnicemi a Tigerem a další těžkou technikou. Zde jsem chvíli vyčkal a zformoval se, protože jsem čekal na letectvo, které mezi tím pomohlo prolomit obranu na jihu, kde kus před Gasfou v horách bránil nepřítel jedinou přístupovou cestu. To se povedlo a v průběhu bojů i přes posílení kvalitními StuGIIIG jsem Gasfu za vydatné podpory letectva pokořil. Lahůdkou i když hodně těžkou byl průlom u Sidi Bon Zid. Největší strach jsem měl z Tigera, na kterého jsem se zaměřil. Nejprve jsem ho rozprášil str. bombardéry, poškodil střelbou ze dvou artilérií a následně pomocí čtyř! amerických elitních tanků udolal. Byl naštěstí rozprášen a podařilo se mi ho odrazit mimo krytí houfnice, i přes to zaměstnal téměř všechny mé jednotky v útoku. S tímto průlomem se mi podařilo zničit i houfnici a během několika kol jsem vyčistil okolí od flaků a mohl zapojit do finální likvidace i zbývající letectvo. To se povedlo a zbylé jednotky jsem začal přesouvat ke Gasfě. Krátce po příletu zbylého letectva ke Gasfě soupeř kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Vsadil jsem na těžké str. bombardéry, které mám poslední dobou čím dál víc rád. Podařilo se mi získat vzdušnou nadvládu a tyto str. bombardéry plně využít. Také jsem zvládl zničení Tigera bez těžších ztrát a tím započal rozhodující průlom v soupeřově obraně. Dopustil jsem se také několika chyb. Nechal jsem si zbytečně zničit letadlo u Gasfy od pozemní mobilní obrany a několikrát jsem strategicky špatně postavil své artilerie. Také jsem nerozvážně poslal jednotky v transportech moc kupředu a Kstavk toho hbitě využil a téměř celý konvoj několika jednotek rozprášil.

Charakteristika protihráče:
Kstavk byl těžký soupeř. Nedělal zásadní chyby, jeho promyšlená aktivní obrana v průsmyku u Gasfy mi dělala velké prolbémy (a musím uznat že jsem se takto od něho naučil nové aktivní strategii). U Sidi Bon Zid vsadil na větší počet flaků což bylo také překvapivě účiné proti americkým F.Fortress a celkově měl vše dobře zformováno. Z mého pohledu by mi situaci ještě více znepříjemnil, kdyby si pošetřil své stíhačky pro obranu Tigera navíc kryté flaky, ale po bitvě je každý generál :).