Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Tripolis (AGPG) - Pospechbuh x Trefegd
dohráno 10.01.2007, vítězství Osy
Pospechbuh - Osa

Průběh a konec bitvy:
Prvním tahem zahájil můj soupeř očekávaný tlak. Ve vzduchu sundal Moskitem a Spitem mou 109 a jeho elitní Grant obsadil Nofilii. Protože byl ve městě a nekrytý dělostřelectvem, podařilo se mi ho zlikvidovat a město obsadit zpět. To bylo důležité, protože sem tak získal dost prestiže k nákupu dvou 190, které se s pomocí třetí měly pokusit vybojovat nadvládu ve vzduchu. Vsadil sem na stíhače, protože použití protiletadlových děl je příliš vázáno na úspěch bojů na moři. Nákupem 190 sem navíc zablokoval jeden soupeřův Spit, zbytek jeho letectva šel pomáhat torpédoborcům s ponorkami. V následujícím tazích prožilo mé letectvo svou hvězdnou hodinku. Úspěšně bez větších potíží mé letadla zlikvidovala jak Spit nad letištěm, tak obě Moskita a jediný, kdo přežil byl poškozený druhý Spit. Ten soupeř ukryl. Torpédoborec, který křižoval daleko na moři, však odhalil kam. Po likvidaci spojeneckého letectva mne už tolik netrápila i téměř prohraná bitva na moří, kde mi úspěšně zlikvidoval ponorky. Jednak ztratil klíčovou zbraň proti vynikající Pz III, která si byla schopna poradit téměř s čímkoliv a pak také přišel o oči. Díky tomu boje pokračovaly jen v okolí Nofilie a soupeř postupně slábnul a já přešel nakonec do útoku, který skončil obsazením jeho výchozích táborů. Soupeř si neodpustil ani diverzi, kterou se mi ale v této bitvě podařilo zachytit a její nebezpečí zlikvidovat.

Hodnocení vlastního velení:
Uspěl sem. Má taktika slavila úspěch. Na druhou stranu, stačilo, aby počítač při soubojích letadel vyhodnotil ztráty trosku běžněji a ze soupeře by byl válec, který bych patrně nezastavil.

Charakteristika protihráče:
Na výsledek leteckých bojů neměl vliv. Ponorky úspěšně zlikvidoval. S následným vývojem už stěží mohl něco udělat. Snad jediné, co by se dalo vytknout bylo ono obsazení Nofilie Grantem, které mi nepřišlo zcela taktické.

Trefegd - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V prvním tahu došlo k napadení a sestřelení letky Bf 109, zničení těžkého flaku a výpadu na severní linii fronty. Hladinové lodě se držely mimo dosah ponorek. RAF byla posílena o Mosquito, které dokáže být rovnocenným soupeřem ve vzduchu a také útočit na ponorky. Vše bylo připraveno ke koordinovanému útoku ze vzduchu, na moři i na zemi. Soupeř kontroval zablokováním Spitfira pomocí bombardérů a dokoupením dvou Fw 190 jako krytí. Podle tréninkových zkušeností jsem tomu nevěnoval pozornost v domnění, že Spity jsou dostatečně silné na odražení útoku a v poklidu jsem nalétl s dvěma Mosquity na ponorky. Krytí prováděla druhá letka Spitfirů. Do útoku se přidaly dva torpédoborce a výsledkem byly dva úspěšné úroky na ponorky, které byly zredukovány na polovinu stavů. Druhý den byl však noční můrou RAF. Jeden Fw 190 a Bf 109 bez větších ztrát téměř sestřelily zablokovanou letku Spitů a další dva Fw 190 sestřelily letecké krytí námořního útoku s vlastními ztrátami (1) ! Tím bylo ve vzduchu rozhodnuto. Mosquita se vrhla do útoku proti oslabenému Me 210, který držel poškozenou letku Spitů, v domění, že napodruhé už Fw 190 nemohou mít takové štěstí. Opak byl pravdou a ve vzduchu zůstaly pouze stroje Luftwaffe. Na moři po dalších třech dnech útočení na zablokované ponorky u pobřeží pomocí torpédoborců se podařilo U-booty potopit. Pozemní fronta se pomalu posunovala v před pod ochranou flaků. Po vyčerpání prestiže za doplňování ztrát se však postup zastavil a OSA přešla do protiútoku. Na moři byly hladinové lodě bez leteckého průzkumu odsouzeny ke zničující palbě jediné bitevní lodě soupeře, na níž nedokázaly odpovídat. Bitva skončila drtivým vítězstvím OSY.

Hodnocení vlastního velení:
Pro vývoj ofenzívy je velmi důležité zachování dělostřelecké podpory z moře. Prvořadým úkolem tedy bylo zničit ponorky a bitevní loď soupeře. K tomu měla významně přispět dokoupená letka Mosquit a následné útoky torpédoborců. Po několika tréninkových bitvách jsem nabyl dojmu, že ve vzdušných soubojích mezi Spity a Fw dojde vždy buď k zničení obou letek nebo vítězství zkušenějších. Proto jsem vůbec nepředpokládal, že by Fw mohly bez vlastních ztrát zničit jak zkušené Spitfiry, tak i zkušenější Mosquita. Bez letectva neměla šanci na úspěch ani ROYAL NAVY ani pozemní ofenzíva.

Charakteristika protihráče:
Podle mého úsudku, bitva se dá za spojence vyhrát pouze s přispěním hrubých chyb soupeře. Pospechbuch si však počínal velmi odvážně a po rozhodujícím souboji ve vzduchu již neměl možnost ukázat kvality svého velení. Bitvu vyhrál iniciativním přístupem ve vzduchu. Gratuluji.