Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Balkán (PGCZ) - Papik x Bukovec
dohráno 04.03.2004, vítězství Osy
Papik - Osa

Průběh a konec bitvy:
Cíle úderu na Balkán byly stanoveny takto: 1. - Wermacht musí co nejrychleji zlikvidovat obranu Jugoslávců, aby mohl přesunout své síly do Řecka a Albánie a vypomoci Italům, kteří nerozvážně toto dobrodružství začali. 2. - Italové se pokusí co nejdéle udržet frontu na albánsko-řeckých hranicích, v nouzi budou ustupovat bojem. 3. - Luftwaffe (posílená o jednu letku Fw 190A) co nejrychleji vyhledá a zničí britské letectvo. 4. Italské bombardéry a loďstvo co nejvíce oslabí Royal Navy a po té vypomohou albánské frontě, italské stíhací letectvo bude okamžitě hlídat všechny možné nástupiště pro diverze. Severní italské seskupení bude kooperovat se silami Říše. 5. Bulhaři se co nejrychleji vrátí domů a budou nahrazeni německými jednotkami. Průběh bitvy v podstatě odpovídal stanovenému plánu, podařilo se i něco navíc - rychlý výsadek na Peloponésu, Italové v podstatě necouvli (!), a když měli problémy vypomohla Luftwaffe. Důležité také bylo, že italské stíhačky opravdu bez problémů hlídaly diverze, které byly po objevení v pohodě likvidovány. Významně též pomohlo vítězství na moři. Postup sil OSY skončil hluboko před stanoveným termínem dobytím Atén.

Hodnocení vlastního velení:
Jelikož Balkán je moje oblíbená (to asi platí pro všechny) a mnohokrát přehraná bitva netápal jsem, co dělat a šel jsem v klidu za svým. Na jihu jsem nikam nepospíchal, na severu naopak. Sebechvála sice smrdí, ale bylo to snad bez chyby.

Charakteristika protihráče:
G.p.m. Bukovec je hráč nad míru zkušený, ale přestože použil snad vše, co mohl, porážce zabránit nemohl. Balkán je pro obránce až příliš dlouhý - slušelo by mu tak dvacet kol. Tímto mu děkuji za hru.

Bukovec - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Asi není co řešit, nikde se nedělo nic natolik zajímavého, aby to stálo za napsání. Překvapila mě trochu rychlá likvidace loďstva, ale to je snad jediné. Žádná moje jednotka nepodala překvapivý výkon a Papikovy jednotky v pohodě ovládly bojiště. Nedá se mluvit ani o nějakém vývoji bitvy, hned od začátku bylo jasno.

Hodnocení vlastního velení:
Vojska jsem vedl bez nápadu, nechtělo se mi dělat diverze - za prvé Papik dobře sledoval, kde se co šustne, za druhé z hlediska reality je to blbost. V podstatě hned od prvních kol jsem byl naprosto pasivní a bez šance, nemyslím si, že bych se dopustil nějak významných chyb.

Charakteristika protihráče:
Měl jasnou strategii a postup, nikde netápal, jak chce pokračovat, čeho chce dosáhnout a co pro to použije. Od prvního tahu kráčel tvrdě a v pohodě za vítězstvím. Myslím, že skoro proti jakémukoliv jinému soupeři bych vydržel možná o pár kol déle.