Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Balkán (PGCZ) - Chomski x Panmarek
dohráno 28.10.2004, vítězství Osy
Chomski - Osa

Průběh a konec bitvy:
V prvním tahu došlo k obligátnímu útoku italským strategickým bombardérem na dostupnou britskou loď. Na všech ostatních frotnách kromě italské v Albánii šlo vše velice hladce neboť soupeř nekladl takřka žádný odpor. Nepodařilo se ovšem najít lokaci RAF, která uletěla neznámo kam. Situace se dále problematizovala na albánské frontě, kde se podařilo nepříteli dobýt město a obsadit ho Brity, čehož soupeř vzápětí využil a dokoupil Matildu I. Naštěstí to bylo do města, takže byla ihned anihilována. Poté byla náhodou objevena stopa po RAF na východním pobřeží Itálie, kdy námořní transport svým pohybem odhalil Mosquito. Chabý odpor v Jugoslávii byl vysvětlen záhy, kdy převaha RAF sestřelila prvního Fockouše. Bylo jasné, že nepřítel vydal všechnu prestiž na leteckou válku, s částí letectva se přesunul nad východní Itálii, něco dokoupil a tím sestřelil výše zmíněného Focka. V tomto okamžiku měl tedy soupeř početní převahu ve vzduchu. Byly dokoupeni další Fockové, ale v letecké válce se nadále nedařilo. Nakonec byly britské stíhačky donuceny v důsledku nedostatku paliva k přesunu nad letiště u Athén. Athénská past sklapla a v následném boji byly zničena všechna letadla nepřítele. Osa ztratila taktéž dost strojů neboť pod Athény soupeř umístil flak. Hned, jak byly odstraněny stíhačky, seskočila paradesantní brigáda poblíž Athén a následný tah zablokovala město pro nákupy. Další tahy, kdy bylo využito nepřízně počasí (kvůli přítomnosti flaku), byla přesunuta vzdušným transportem na athénské letiště jednotka tříhvězdových německých pionýrů. Bylo to právě včas, protože Britové stahovali k Athénám řecké 75 mm dělostřelectvo a tankovou jednotku. Těmto britským silám se podařilo zničit paragány, ale pionýry, kteří začali čistit Athény, se už zničit nepovedlo. Pioníři se pevně zakopali v části Athén a veškeré letectvo s pomocí dvou torpédoborců zlomilo odpor kolem města. Tou dobou se začaly objevovat první nepřátelské diverze. První provedla jednotka jugoslávských rybářů u Terstu. Vzledem k tomu, že se podařilo odhalit přesun Královského námořnictva do této oblasti, byl čas se na diverzi připravit a ještě vůbec než diverze začala přesunul jsem tam jeden tank PzIII a jednu pěchotu (vzdušným transportem). Horší byla situace u Bělehradu, kde jsem diverzi přehlédl a navíc pozdě, takže se tam vyrojilo asi 6 jednotek jugoslávských partyzánů. Situaci řešily PzIV přikoupené ze železné zásoby prestiže... Poslední ohnisko odporu představovalo město Kalamai a okolí. To ovšem nemohlo dlouho odolat vzdušným a námořním úderům, řetězu námořních transportů z města Mesolongion, dokoupeným jednotkám ve městě Argos a tlaku od Athén.

Hodnocení vlastního velení:
Neuhlídal jsem jednu diverzi, zbytečně jsem nechal dvě jugoslávská města uprostřed mapy bez dozoru. Flotilou jsem tahal několik tahů tam a zpět. Jednou jsem chtěl honit britskou flotilu, druhý tah jsem zase chtěl podpořit postup Italů při pobřeží, takže jsem nezasáhl nikde. Pevné rozhodnutí přišlo až později (popora postupu Italů). Leteckou bitvu jsem málem prohrál. Tyto chyby ovšem měly menší vliv na hru než chyby soupeře.

Charakteristika protihráče:
Udělal obrovskou chybu, kdy všechnu prestiž soustředil do letectva, čímž mě sice donutil investovat do stíhaček a ne do italských strategických bombardérů, ale zase se sám vydal z peněz. Jeho silnou zbraní byly diverze. Čili kdyby spíše prestiž soustředil do Jugoslávie na partyzány a PTK asi by udělal lépe. Často rozpouštěl námořní jednotky ve snaze mě zmást, ale tato taktika byla velice brzy "prokouknuta". Obecně lze říci, že jeho celková strategie byla velmi špatná, ale taktické manévry s jednotkami byly na velice vysoké úrovni.

Panmarek - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Pro tuto rozsáhlou a zajímavou bitvu jsem vsadil na letectvo. Obával jsem se ničivého účinku oblíbených italských bombardérů gen. Chomskiho a následného drtivého spolupůsobení Stuk, flotily a tanků. Pořízení Spitfirů však výrazně omezilo možnosti doplňování pozemních armád. Bitva se vyvíjela klasicky, soupeř postupoval na všech frontách. Protože jsem neposiloval jugoslávské pozice, tak byl postup rychlý. Pouze na Drině u Skoderu jsem se pokusil přibrzdit Italy. Zbylou prestiží jsem posiloval řecké pozice, kde jsem se pokusil zformovat obranu mezi Debarem a Soluní. V Albánii se mi nepodařilo dosáhnout výraznějších úspěchů až na krátkodobé obsazení Sarande za účelem pořízení Matild Mk I. Loďstvo bylo podle předpokladů brzy eliminováno potopením těžkých lodí. Lehkým plavidlům se podařilo uniknout do Jaderského moře. Zlobil jsem pouze letectvem, které rozprášilo italské svazy operující z jižní Itálie a dokonce soustředěným úsilím zlikvidovalo dvě osamocené eskadry Fockewulfů. V bojích však bylo postupně opotřebováno a udoláno německou válečnou mašinérií, která produkovala neustále nové a nové Fw 190. Na pozemní frontě jsem prováděl v okolí Floriny výpady na levé křídlo Italské armády dokud to umožňovala situace na „německé frontě“. Za zmínku stojí hrdinné obsazení Pechceva řeckou 90. protitankovou baterií. Vývoj bojů výrazně ovlivnila německá 25. výsadková divize, která nepozorovaně pronikla do týla obrany u Athén, kterou se nepodařilo zničit ani masovým nasazením hrdinných řeckých vlastenců ani britskými tankovými sbory. Nutno však podotknout, že nad Athénami bylo nasazeno veškeré dostupné německé letectvo. Diverzní akce přinesly pouze dočasné obsazení Valjeva a Zvorniku jugoslávskými partyzány a Puly dočasně osvobozené vyloděním jugoslávské pěchoty podporované britskými plavidly. Nepřítel postupně drtil jednotlivá střediska odporu až se poslední zbytky řecké armády vzdaly u obleženého Kalamai.

Hodnocení vlastního velení:
Zvolená strategie byla špatná. Sázka na letectvo nevyšla, protože přísun prestiže umožnil soupeři doplňovat ztráty výrazně efektivněji. Tím byla výrazně omezena možnost budování obrany na zemi. Vše jsem navíc „vylepšil“ umožněním paradiverze u Athén. Celkově nevalný výkon.

Charakteristika protihráče:
Postupoval bezchybně a podařil se mu dokonce i husarský kousek s výsadkáři u Athén. Díky skvělému výkonu zvítězil značně před limitem. Na mé diverze byl dobře připraven.