Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Sicílie (AGPG) - Richard x Adam
dohráno 18.07.2007, vítězství Spojenců
Dosud byl dodán pouze report hráče Spojenců.
Adam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Zcela jasnou strategii vedení útoku jsem neměl, ale bylo jasné, že nejtvrdší obranu lze očekávat ve středu ostrova poblíž města Enna. Na zničení německých pancéřových divizí jsem musel dokoupit strategické bombardéry a pozemní jednotky posílit vcelku slušnýma protitankama M10. Útok jsem vedl vždy hlavně ve směru zdecimovaných jednotek nepřítele mým strategickým letectvem. V prvním tahu jsem vcelku přesně odhadl pohyb nepřátelského letectva směrem k městu Messina, takže hned ve druhém tahu se na nepřátelské stíhačky sesypalo skoro celé moje stíhací letectvo a zničilo Ose tři jeho nejlepší stroje. Ve druhém tahu bylo zabezpečeno celé vyloďovací pobřeží, ale dle předpokladu nepřítel začal soustřeďovat hlavní místo odporu v centru ostrova, kde se nacházely nejlepší německé pancéřové divize. Východně od řeky Platani se soustředilo mnoho italských pancéřových divizí, takže jsem se rozhodl zde ponechat pouze dvě divize protitanků M10, které by zabezpečovali tento prostor proti případnému protiútoku. Jediná možná cesta postupu byla tedy po východní části ostrova přes města Catánie a Messina. Do tohoto směru jsem tedy vyslal své již dosti posílené strategické letectvo, jehož prvním cílem bylo za podpory lodních děl umlčet protileteckou obranu, což se mu dle předpokladu bez větších problémů podařilo a v 5. tahu se již u Catánie nenacházela žádná bojeschopná nepřátelská jednotka. Město Messina nebylo bráněno téměř vůbec, takže bylo za podpory letectva osvobozeno v 7. tahu dvěmi zde vyloděnými divizemi pěchoty. Hlavní místo odporu začalo masírovat mé strategické letectvo, takže přestože byli německé pancíře nesporně kvalitativně lepší, bez paliva a munice byli buď zničeny, nebo rozpuštěny a 9. tahu bylo osvobozeno město Enna a v podstatě centrum ostrova. V dalším rychlém postupu bránil terén v kombinaci s nepřátelskými jednotkami, ale přesto začínalo být jasné, že je rozhodnuto. Bez možnosti dokoupit kvalitní německé jednotky Richard po mém 11. tahu kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Po tréninku s g.p.m. Chomskim jsem věděl co od bitvy očekávat. Mrzela mě ztráta dvou jednotek, protože jsem si přál vyhrát bez ztráty kytičky (tedy jednotky).

Charakteristika protihráče:
Vcelku správně postavená obrana bohužel nemohla čelit soustředění mých strategických bombarďáků. Západní břeh řeky Platani dle mého názoru bránilo až zbytečně mnoho jednotek. Tragická byla frekvence odehrávání.