Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mersa el Brega (AGPG) - Maximus x Hartmann
dohráno 04.01.2007, vítězství Osy
Maximus - Osa

Průběh a konec bitvy:
Koncepce: Základní směr útoku jsme naplánoval Agebadia > Bir El Gobi, dále se útok větvit podél pobřeží, přímo na Tobruk skrz Mechici a diverzní útok z pouště na západní města Bardija a Solun. V prvních třech dnech armáda získala Agedabia, Bir El Gobi, Bir Devir a Benghazi, které nepřítel nebránil. Za zmínku stojí letecký souboj u Benghazi, kde po leteckém útoku na město, přilétl nepřítel a sundal Bf 110. Při zpáteční cestě jeho Mosquito uvázlo u FW což mu s kombinací flaku a Bf 109 stalo osudnou. Mezitím nepřítel vybudoval masivní obranu na ose Derna, Gazala a Bir Hacheim, Po pádu Mechili se podařilo obklíčit v Derně asi 5 jednotek (2xflak, 1xhoufnice, 1xpěší a nějaký ten kanón), po 2 dnech byl kotel zničen. Následný postupný útok ze západu na Tobruk vázl. Na východě však motorizovaná pěchota s houfnicí získala nechráněnou Bardíju a útokem Sollům. Zde se zformovala nová armáda, která začla obkličovat Tobruk z východu. Po obklíčení Tobruku začala poslední ofenzíva. S mohutnou podporou houfnic a nasazení posil se začala hroutit obrana kolem Tobruku. Po 5 dnech byla obrana zredukována na poslední statečnou jednotku Matild II, která hrdinně podlehla v ulicích Tobruku.

Hodnocení vlastního velení:
Při menších chybách ve vzduchu, kde jsem přišel o většinu stíhačů a hlavně o Bf 110, jsem hrál v pozemních bojích celkem dobře a bez velkých chyb.

Charakteristika protihráče:
Letecky skvěle, na zemi nesmyslně bránil Dernu, která nebyla až tak důležitá. I s oslabením dokázal bránit Tobruk déle než já.

Hartmann - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
S vědomím toho, že vojska Osy mají převahu v technice, především ve vzduchu, jsem rozhodl vybudovat tuhou obranu Tobruku, ale s vylepšením, že síly nepřítele zdržím rozdělením pokusem bránit Dernu. A budu tak nepřítele ze severu znervózňovat ohrožováním týlu a především že ho zlákám nasadit významnější jednotky na cestu podél pobřeží, kde blokováním na úzké cestě eliminují využití jejich síly. No, nepovedlo se to. Velké síly jsem k Derně sice přilákal, ale ti s ní během dvou tahů sevřením z obou směrů tak zatočily, že z ní nic nezbylo. Přesunutá houfnice od Tobruku a dva dokoupené flaky tak přišly vniveč v nevýhodném obranném postavení. V pružné obraně Tobruku by jistě byly užitečnější. Chyběla mi pak prestiž na pokrytí týlu, který jsem chtěl posílit později, i díky domněnce, že většina sil je poutána u Derny, a tak tah před tím, než jsem chtěl koupit ATG do Sollůmu do něj pronikli nepřítelští doverzanti. S nepřátelskou základnou na východě byl poté pád Tobrúku už jen otázka času.

Hodnocení vlastního velení:
Bránit Dernu byl vcelku senilní a naivní nápad. I když byl míněn dobře, zaujaté obranné postavení, nevýhodné vzhledem k síle nepřátelské armády, nedovolovalo splnit úkol, který jsem od její obrany očekával. Taktická úroveň přímo obrany Tobruku už byla daleko lepší, ale i když jsem se dokázal udržet relativně dlouho, rezerva počtu zbývajících tahů soupeře byla stále velká. Za poměrný úspěch považuji sundání svým letectvem Bf 110 a ve spolupráci s flaky později i FW. Bohužel, na zemi jsem na tyto úspěchy nedokázal díky předchozí chybě navázat, byť si netroufám tvrdit, že by to dokázalo zvrátit výsledek bitvy.

Charakteristika protihráče:
Až na neopratné nakládání s letectvem nelze jeho velení nic vytknout. Využil plně možností, která tato mapa a jeho armáda skýtala včetně diverzí a nenechal se tak připravit o vítězství.