Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Benelux (PGCZ) - Stovka x Johnny ZED
dohráno 25.08.2005, vítězství Spojenců
Stovka - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na začátku bitvy byly německé jednotky rozděleny do tří útočných skupin a byly jim stanoveny bojové úkoly. Skupina Sever dostala za úkol překročit řeku Masu a postupovat ve směru Mastricht, Brusel, Lille a Calais. Nejsilnější skupina střed dostala za úkol zlomit odpor okolo města Lutych a postupovat ve směru Namur, Baubeuge, Lille, Calais. Na požádání podpořit bojové úsilí Severní nebo Jižní skupiny podle situace. Skupina Jih dostala za úkol postupovat ve směru Lucemburk, Sedan, Abbeville. Před zahájením útoku bylo ještě stíhací letectvo posíleno o dvě staffel Messerschmittů Bf 109E k zajištění dostatečné stíhací ochrany úderných svazů taktických bombardérů. Po počátečním drtívém nástupu začalo tažení poněkud ztrácet dech, což bylo způsobeno především neúnostným narůstem ztrát v důsledku použití zastaralé a již nevyhovující bojové techniky, rozsáhlému územní a chirurgicky přesnými výpady protivníka. Protivníkovi se narozdíl ode mě podařilo splnit jeho hlavní cíl, což bylo uhájit prostor mezi řekami Escout a Samble, kam soustředil maximální množství svých sil. Zdecimovaná a slabá skupina střed spolu se skupinou sever provedli ještě zoufalí pokus o zvrat změnou směru hlavního úsilí podél pobřeží severního moře. Bylo však již příliš pozdě a protivník na tento pokus pružně reagoval nasazením zbrusu nových tankových jednotek, přičemž parametry techniky daleko přesahovali možnosti techniky německých pancéřových jednotek.

Hodnocení vlastního velení:
Po počátečním drtívém nástupu tažení postupně ztrácelo dech až došlo k úplnému rozmělnění útoku a ztrátě kontroly nad vývojem situace. Významnou chybou bylo podcenenění průzkumných možností protivníka a z toho plynoucích brzských ztrát dělostřelecké podpory, zdecimování úderných taknových jednotek a jednotek střemhlavých bombardérů.

Charakteristika protihráče:
Protivník se projevil jako starý, mnoha bitvami proti lidskému protivníkovi zocelený velitel, který od počátku šel tvrdě za svým cílem uhájit prostor mezi řekami Escout a Samble, kam soustředil maximální množství svých sil. Tato taktika mu přinesla kýžený úspěch.

Johnny ZED - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Vzhledem k naprosté převaze protivníka ve vzduchu, sem se rozhodl vybudovat silnou obranou linii mezi městy Maubeuge a Lille, s na křídlech obrany potom lehké jednotky kryli města Sedan a Gent. Po zahájení bojů sem provedl celkový přesun jednotek s cílem konsolidovat síly k obraně, podpořené nákupem těžkých 6“ houfnic a 3“ PL děl. Jednotky u Sedanu se stáhli za Meusu a připravili se zabránit soupeři v postupu. Nakonec jsem soustředil veškeré letectvo u Lille. Soupeř zahájil ofenzívu dost tvrdě a postupoval rychleji než by bylo zdrávo, většina měst padla dříve než jsem očekával. Jako první se do centra těžkých bojů dostali jednotky u Sedanu, nejprve byla vyřazena jedna pevnost, ale jednotkám francouzské 2.armády se podařilo stáhnout se za Meusu a zaujmout obranná postavení. Zde bránící se jednotky během těžkých bojů, kdy bojovali v duchu nejlepších tradic francouzské armády, za podpory jednotky GAR I/36 vyzbrojené Potezy 63 nejprve zastavili probíhající útok a zahájili operaci s cílem zpět dobít Sedan, což se povedlo, ale za cenu těžkých ztrát. Mezitím se hlavní část německých jednotek přiblížili k mé hlavní obrané linii. Útok sem zpomalil provedením kombinovaného protiútoku tankové skupiny „Maubauge“ za podpory RAF, BAF a hlavních sil Armee d´L Air, protiútok splnil svůj cíl, došlo ke zničení 10,5cm houfnic a 88mm PL děl, ale za cenu ztráty jednotky S35 a praktického zničení mého letectva(ztratil sem 17.sq RAF(Hurricane), GC II/6 (MS406), vyklouzla pouze jednotka BAF). Soupeř se zjevně začal přeskupovat a udeřil na sever, což sem odhalil příliš pozdě a došlo na severu k prolomení pozic. Za účelem odvrácení hrozby se tanková skupina „Lille“ přesunula na sever kde zuřivě bojovala a na konec zastavila útok. Za této situace došlo k zahájení vyjednávání příměří. Následovalo dobytí Luxemburku jednotkami 2.armády, rušivým útokům tankové skupiny „Maubauge“ a zničením mých posledních stíhaček(19.sq RAF(Spitfire II) a 1.sq BAF(D-XXI). Posledním úspěchem soupeře bylo dobytí Dunkerque, který nebyl v důsledku vyčerpání pěších jednotek bráněn. V platnost vstupuje příměří. Spojenci za cenu strašných ztrát zastavili postup německých jednotek.

Hodnocení vlastního velení:
Hodnocení svého velení rozdělím na jednotlivé části, takže během bojů u Sedanu sem neudělal žádnou podstatnou chybu a mé jednotky překonaly má očekávání. Střední úsek nakonec neplnil svoji úlohu hlavní obrané linie, takže není co hodnotit, snad jen protiútok tankové skupiny „Maubauge“ musím nakonec hodnotit spíš jako neúspěch, protože došlo fakticky k likvidaci mého letectva, což se projevilo absencí kvalitního průzkumu(tady si musím postěžovat velitelům, francouzi by měli mít místo HFII(což ve skutečnosti byla stíhačka belgického letectva) Panhardy 178, alespoň k základnímu průzkumu) a neschopností jednotek na středním úseku fronty provádět účinné protiútoky. Na severu se musím přiznat, sem krutě zaspal a včas sem nezareagoval na ofenzívu, což se projevilo snadným přechodem německých jednotek přes řeku a ani pozdější fanatický boj obránců Ostend a tankové skupiny „Lille“ nezatlačil útočníka zpátky za řeku.

Charakteristika protihráče:
Zpočátku postupoval dobře a zasek se na hlavní obranné linii, které se sice dobře vyhnul ale nakonec uvízl na severu. Boje u Sedanu totálně nezvládl, nevím asi nepočítal s tak tuhou obranou. Letectvo požíval dobře a s výjimkou řádění Potezu na jihu mě k ničemu výraznějšímu nepustil.