Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Benelux (PGCZ) - Johnny ZED x Stovka
dohráno 25.08.2005, vítězství Osy
Johnny ZED - Osa

Průběh a konec bitvy:
Strategické záměry na začátku bitvy byli jasné: dobít vše!! Na začátek bylo potřeba zlomit odpor v Lutychu. Kombinací dělostřeleckého a leteckého bombardování toho bylo dosaženo jen jedna pěší brigáda se udržela. Největší problém byl u Maastrichtu, kde se tam umístěná jednotka ubránila mému poněkud nekoordinovanému útoku pěchoty. Dále zničena pevnůstka na severu a obsazen Lucemburg a přikoupil sem jednu štuku. Dalšího dne jen následovalo čištění oblasti kolem Lutychu, dále přesun jednotek k Namuru. Čelní jednotky dorazili k Sedanu, těžce bombardován Brusel, kde byla vyslíděna squadrona Fokkerů a zlikvidována. Nepřátelská stíhací Morane 406C lehce poškodila moji Bf 110. Třetího dne obsazen Namur, Sedan a Givet. Odpor kolem Sedanu ještě není zlomen. Nepřátelská stíhačka téměř zničena, zablokoval sem ji jednotkou Junkersů 88 aby neunikla.Následovalo obsazení Bruselu(bez letiště) postup směrem na Maubeuge, oblast kolem Sedanu zatím zůstala v klidu, ale skupina jednotek pronikla kolem Histonu a zablokovala St.Quentin. Konečně sestřelena Morane. Dalšího dne byly obklíčeny jednotky kolem města Maubeuge, záhájena operace k zníčení odporu na druhém břehu Meusy u Sedanu. Na severu obsazen Gent a bojuje se o letiště severně od Bruselu(kde bylo konečně obsazeno letiště). Další den dobývání Maubeuge a ničení odporu kolem Sedanu. Vyslány bombardéry s cílem najít a zničit křižník. Byl nakonec vypátrán u Calais, kde byla také objevena přesunující se jednotka 3“ děl, navedl sem na ně Bf 109E a těžce ji poškodil. Nasledovalo dobytí Maubeuge, obklíčení Lille(kde se nacházelo největší ohnisko odporu), první jednotky pronikly Abbeville. Obsazena města Noyon, St.Quentin, Arras, Dunkerque, Amiens, Ostend a Ypres. Další průběh už byl jednoduchý, konsolidování jednotek obléhajících Lille, které čekali na uvolnění taktického letectva, dobití Abbeville, obsazení Calais. Jediná vyjímka bylo poškození přesunujících parašutistů jednotkou Hurricanů, s touto poslední nepřátelskou stíhací jednotkou byla posléze provedena rychlá likvidace. Zahájeno jednání o kapitulaci nepřátelských sil. Zahájena ofenzíva s cílem dobít Lille, která po těžkých boji byla úspěšně dokončena. Nepřátelské síly byli až na jednu jednotku Matyld II kompletně zničeny.

Hodnocení vlastního velení:
Celkově jsem neprovedl žádnou zásadnější chybu, je ale pravdou, že protivník mě k žádné větší nedonutil. Na konci jsem zaznamenal sice nějaké ztráty, ale bylo to vedeno mojí snahou už to zakončit.

Charakteristika protihráče:
Zbytečně tříštil veškeré síly a nesnažil se je účinně podpořit letectvem, neboť moje štuky většinou operovaly samostatně. Jedinou snahu o obranu byla kolem města Lille. Nepokusil se ani o diverzi.

Stovka - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Počátek bitvy vedl k mírnému optimizmu, nástup německých jednotek byl velmi vlažný a pozvolný, což spojencům poskytovalo čas k budování opěrných bodů hluboko v týlu za předním okrajem dotyku s nepřítelem. Německé jednotky však postupně začaly dobývat jednotlivé body a ani předpokládaná místa tuhého odporu se nedařilo udržet podle plánu. Závěr už byl velmi rychlý a bylo jasné, že je jen otázka času kdy Wehrmacht dosáhne stanovených cílů.

Hodnocení vlastního velení:
V případě bitvy o Benelux se ukázalo jako chyba vsadit na statickou bodovou obranu jednotlivých měst-opěrných bodů s nevhodně rozmístěnou a nedostatečně silnou protiletadlou obranou a dělostřeleckou podporou. Částečně to bylo způsobeno tím, že tyto jednotky bylo nutné přepravovat na dlouhé vzdálenosti z jediného možného místa nákupu.

Charakteristika protihráče:
Německý velitel mě znovu udivil svou geniální jasnozřivostí s jakou mi například s chirurgickou přesností zlikvidoval jednotku těžkého protiledlového dělostřelectva v pochodové poloze (v nákladácích) hluboko v týlu. Bylo zřejmé, že minimálně plán bitvy má přesně připravený a naplánovaný do nejmenšího detilu. Takto precizní soupeř mi bitvu brzy znechutil, což společně s dokonalou taktikou přispělo k jeho přesvědčivému vítezství.