Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kréta (PGCZ) - Valsidal x Chomski
dohráno 07.05.2006, vítězství Spojenců
Valsidal - Osa

Průběh a konec bitvy:
Krétu jsem neměl rád ani v singleplayeru a s člověkem jsem ji nikdy nehrál, což bylo celkem znát, protože jsem špatně odhadoval spoustu věcí. Na začátku jsme si stanovil, že se vyvaruji historické chyby s přílišným rozptýlením parašutistů a naopak je zkoncentruji na jedno místo (vybrána Sfakia) a jen několik jich bude vysláno jinam pro odlákání pozornosti. Druhým cílem mělo býti ochránění transportů, které rozhodnou a projedou celým ostrovem posíleni pzjagery od parašutisty obsazených měst. Zatímco druhý cíl se podařilo víceméně splnit, protože transporty se podařilo téměř bez poškození vyložit a zahájit tvrdý úder na Maleme. Nicméně bitvu rozhodl neúspěch parašutistů. U každého města, kde jsem se pokusil vyskočit byl nakoupen flak a daimler, což zabránilo parašutistům v jakékoliv úspěšné akci. Navíc, když jsem je zkoncentroval u Sfakie, tak byla nakoupena i houfnice a další flak a já si uvědomil, že tahle strategie úspěšná nebyla. Protože parašutisté neobsadili nic, tak bylo úplně lhostejné, že námořní výsadek snad prorazil u Maleme a valil se na východ, protože to prostě už stihnout nemohl. Nepřítel pak jednoduše bez hrozby úderu v týlu udělal souvislou linií flaku, ATG a pěchoty podporované pár děly a přes to nemohly moje síly prorazit ve stanoveném čase. Bylo sice dosaženo několika úspěchů, ale ty nebyly k ničemu.

Hodnocení vlastního velení:
Špatně stanovená strategie na začátku rozhodla. Navíc ani taktické velení na bojišti nestálo za borovou šišku. Přeci jenom kvalitní velitel by s těmi parašutisty něco udělal a dosáhl aspoň něčeho, ale já se nezmohl na nic jiného než na pár nesouvislých útoků a pak partyzánčení v horách. Prostě výbuch.

Charakteristika protihráče:
Polní maršál není jen tak pro srandu a tady to ukázal. Prakticky mi nedal šanci. Ono i ten můj jediný úspěch a to proražení u Maleme bylo způsobeno tím, že G.p.m. Chomski toto město ani nijak nebránil a neposiloval. Není co vytknout

Chomski - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Protože jsem jako obránce nevěděl jakou strategii zvolí soupeř, rozhodl jsem se k následujícímu: do třech míst předpokládaného seskoku byl nakoupen Daimler + Flak. Na moři jsem se snažil o námořní převahu i za cenu toho, že se většina jednotek vylodí nepoškozena. Následující tah seskočili většina parašutistů u Sfakie a dvě jednotky u Neaplis. U Sfakie byli boje nejtvrdší a pro jistotu jsem tam dokoupil i dělostřelectvo. Proti Daimleru, dělu, flaku a pěchotám nemohl výsadek (i když hromadný uspět). To samé se odhrávalo u Neapolis. Němci se ještě pokusili seskočit se zbytkem sil mezi Moires a Melambes, ale situace se opakovala. Námořní výsadk se v poklidu vylodil, nicméně fronta na konci hry probíhala mezi Sfakiou a Sudou s využitím horského terénu. Téměř dobudována byla další obraná linie od Retima na jih. Němci to za dané situace nemohli stihnout a také nestihli.

Hodnocení vlastního velení:
Nejsem si vědom nějaké chyby.

Charakteristika protihráče:
Podle mého názoru se proti mé taktice Daimler/Flak dala udělat jediná věc: přelétávat od města k městu - všude jsem tuto dvojičku postavit nemohl. Někde by to vyšlo a tam by začala produkce PzJaegrů. Místo toho se to snažil "rvát přes koleno" a seskočil vždy na moje připravené síly. Za této situace byly všechny výsadky eliminovány a o bitvě v podstatě rozhodnuto. Jako mírně provakativní by se snad zdála myšlenka nakoupení dalších paragánů a provedení výsadku 2...