Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Finsko (AGPG) - 666 x Benny
dohráno 13.12.2003, vítězství Osy
666 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Finsko je za Finy poměrně jednoduchá bitva. Celý plán obrany spočíval v co nejdelším zdržení soupeře na linii Summa - Taipale a silně se opevnit v přístavu Viipuri, kde jsem dokoupil dělostřelectvo a protitankové kanóny. Město Terijoki jsem se rozhodl obětovat. Nepřítel velmi dobře využil stíhačku k navádění dělostřelectva, podařilo se mu získat nadvládu na moři, ale poškodil jsem mu jeho lodě takovým způsobem, že mne z moře nemohl příliš ohrožovat. Nadvlády na moři nepřítel využil k vylodění dvou jednotek pěchoty do týla a následným neúspěšným útokem na elitní a dělostřelectvem chráněnou pěchotu ve Viipuri. Paragáni vysazení na severu v lese u města Sortovala překvapivě nezpůsobili mým obráncům vůbec žádné ztráty. Nepřítel sice nakonec obranou linii Summa - Taipale prolomil a obě města zajal, nicméně dobýt Finsko se mu nepovedlo.

Hodnocení vlastního velení:
Podle mě se v této bitvě nedá ani nic vymyslet ani nic zkazit. Celou dobu jsem pouze ustupoval s poškozenými jednotkami a refitoval je dokud se nepříteli moji obranu ruským stylem "nás mnogo" nepovedlo prolomit.

Charakteristika protihráče:
Povedlo se mu pár velmi úspěšných akcí, jako vylodění se v týlu nebo navádění dělostřelectva ve špatném počasí letectvem. Špatně koordinoval parašutisty na severu, ale celkově nemám co vytknout. Moje vítězství není ani tak zasloužené, jako předem dané obtížností bitvy za Spojence...

Benny - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Z vylosované bitvy jsem vůbec nebyl nadšen. Finsko jsem hrál už dříve cvičně proti PC a hra povětšinou končila vítězstvím Osy. Ale válka je válka. Bitva samotná neposkytuje příliš možností k taktickému manévrování. Jde hlavně o to prolomit Mannerheimovu linii složenou z pevností a polních opevnění bráněných PT děly, pěchotou a dělostřelectvem. Toto vše je řádně zakopáno. U finských měst jsou také pobřežní pevnosti, u kterých je nepříjemný zejména velký dohled. Sověti mají k dispozici pestrou směs jednotek, ale jejich síla spočívá hlavně v houfnicích a pěchotě. V prvních tazích padlo město Terijoki a byla zničena pěchota v pohraničních hvozdech. Jednotky jsem rozdělil na dvě kolony. Jedna útočila západním směrem na Summu a druhá severním na Taipale. Po prvých neúspěších v obou těchto směrech jsem záložními jednotkami začal také útočit na linii severozápadním směrem (v úseku mezi bažinami). V Leningradu jsem hned na začátku nalodil pěchotu, která se měla za podpory bitevních lodí vylodit na jih od Valipuri-Tali. Také jsem vyslal výsadkáře k Sortavaka. Za prestiž jsem zakoupil stíhačku I-16, kterou jsem využíval (zejména v děšti) k navádění dělostřelby a průzkumu. Všechny další body jsem pak vrazil do nákupu 152mm houfnic a oprav jednotek. Krátce po začátku začalo pršet, což vydrželo skoro až do konce. V takovém počasí byly bunkry a zakopané jednotky nedobytné a dělostřelba neúčinná. Prognózy útoku pěchoty na nepřátelská postavení obvykle ukazovaly 8:0, což by byla sebevražda (jak se taky potvrdilo, když už nezbývalo nic jiného). Převážnou část hry jsem tedy strávil dobýváním Mannerheimovy linie a až v posledních kolech se podařilo dobýt Summu a Taipale, a to za cenu velkých ztrát. Úspěšný nebyl ani vzdušný výsadek, který byl zničen protiútokem finských lyžařů. Stejně dopadla i druhá vlna výsadkářů. Námořnímu výsadku se také příliš nedařilo.

Hodnocení vlastního velení:
Možná jsem mělo koupit méně děl a více pěchoty, zejména ženistů, ale myslím, že by to výsledek příliš neovlivnilo. Dle mého byla zvolená strategie dobrá, ale vše pokazilo špatné počasí. Zní to sice alibisticky, ale je to tak. Osobně myslím, že bitvu Finsko lze vyhrát za Rusy asi tak v jednu z deseti her.

Charakteristika protihráče:
Generál 666 hrál na jistotu. Průběžně doplňoval jednotky na Mannerheimově linii a podnikal lokální protiútoky na mé jednotky. Správně odhadl možnost leteckého výsadku a připravil se na něj. Sám bych zřejmě nepostupoval jinak.