Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Střední Východ (PGCZ) - Pospechbuh x Maximus
dohráno 03.12.2006, vítězství Osy
Pospechbuh - Osa

Průběh a konec bitvy:
Protože jsem přijal místo velitele jako náhradník, nebyl čas si tuhle bitvu vyzkoušet jinak, než urychleně proti počítači a vrhnout se do bojů. Na druhou stranu, můj soupeř je absolutním nováčkem a tedy měla být výhoda stále na mé straně. Celou bitvu sem zahájil tradičním postupem po pobřeží. Vyřídil sem nepřátelský torpédoborec a starost o zbytek loďstva přenechal letadlům a ponorce. Počítal sem totiž s tím, že můj soupeř rezignuje na boj na pobřeží. A on to neudělal. Proto sem se na pořeží zdržel poměrně dlouho na druhou stranu soupeř zde použil síly, které mu jinde chyběly a jejich trosky raději následně ustoupily za řeku směrem k Ammanu, kde mne přestaly zajímat. Po vyčištění pobřeží jsem se posunul k Damašku, na jehož obranu už soupeř neměl příliš sil a proto dlouho neodolávala. Souběžně s operacemi na pobřeží jsem rozjel operaci k výsadku v oblasti Perského zálivu. Po střetnutí s přisunutými leteckými svazy spojenců, které jsem postupně téměř vyhladil, jsem přisunul na podporu výsadkářů obě 110, které měly najít vhodné nechráněné město a spolu s nimi letěl i Fw 190, což se ukázalo jako správné, protože sem na letišti v předpolí Bagdádu zlikvidoval pošramocený Spitfire a Moskito. Poslední letoun Spitfire si pak soupeř schovával pod ochranou flaku u Ammanu. Sázka soupeře na pobřeží zajistila , že výsadkáři bez problémů obsadili Aj Najaf i s letištěm, kde sem následně nakoupil množství Pz I k obsazení okolních také nechráněných měst, a vytvořil skupinu Panzerjaegeru s podporou 2 houfnic, která se vydala k Bagdádu. Tomuto tlaku soupeř nemohl odolávat, i když sem ho už vedl s vidinou brzkého vítězství a neopatrně. Blížící se konec se soupeř pokusil odvrátit diverzním útokem na výchozí tábory Osy, do kterého se zapojil i Stuart a Daimler a poslední Spitfire, ale protože jeho jednotky dorážely postupně, s letectvem a nakoupenými Panzerjaegery sem bez větších problémů tento pokus zpacifikoval. Další diverzí obsadil i nechráněnou Haifu, neboť sem si byl vítězstvím už příliš jistý. K obsazení Annahu postačily dva strategické bombardéry a dvě pěchoty s průzkumákem a následně jsem vstoupil i na klíčové políčko v Bagdádu.

Hodnocení vlastního velení:
Podal jsem svůj standardní výkon, který se nevyvaroval chyb. Opět se ukázalo, že návyky z tréninku s počítačem spíše škodí než pomáhají. Tak sem přišel třeba o Fw 190, který operoval během prvních kol za frontou u Damašku, protože počítač vždy přisunoval letadla na letiště k Ammánu.

Charakteristika protihráče:
Bylo vidět, že hraji s nováčkem. I přes mé upozornění odmítal například sahat k rozpouštění jednotek, což mne u obklíčených letadel jen těšilo. Zbytečně budoval obranu u Karraku či Ammanu, které mne nezajímala a chyběla mu pak jinde. Jinak je však zdatným soupeřem a věřím, že jeho pokrok ve velení bude mnohem rychlejší než u mne.

Maximus - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Koncepce: základní koncepci obrany jsem rozdělil na dvě části. Vybudování dlouhé obranné linie Karak-Amman-Al Maffraq-Damašek a vytvoření silné útočné tankové armády, s kterou jsem plánoval rozvrátit nepřátelský útok. Začátek: Nepřítel započal silný útok za námořní a vzdušné podpory směr Jeruzalém (Karak úplně vynechal do konce hry). Námořní jednotky ROYAL NAVY nepřítel zpočátku šetřil, což mělo za následek pozdější ostřelování jeho pozemních jednotek a velké oslabení loďstva. Tomuto tlaku město Jeruzalém nemohlo dlouho odolávat a tak po několika dnech urputných bojů padlo, podobně tomu bylo i u měst Haifa a Bejrút. Nic méně se mi podařilo stáhnout několik důležitých jednotek, které jsem použil pro následné vybudování obranné linie Karak-Amman-Al Maffraq-Damašek. Mezník Veškeré své zdroje a jednotky jsem umístnil do obranného valu u řeky Jordán. Nepřítel se nečekaně soustředil celou svou silou do jednoho místa, na most před Al Maffraq. Získal velice silně bráněný můstek, ale předmostí vydrželo. Špice útoku se sunula podél řeky Jordán až k prameni řeky. Zde se stočila na Damašek. Během tohoto útoku sem podnikl protiútok na Haifu, kterou jsem ovládl a několik kol držel, než jsem byl zatlačen zpět. Po silných bojích nepřítel uchvátil Damašek a pomalu se vracel zpět k Al Maffraq. Kde se mu podařilo získat důležitý most a po dalších bojích i samotný Al Maffraq. Boj však v této oblasti nekončil. Drobné šarvátky Letecká válka po velkých ztrátách vyvrcholila při bojích okolo řeky Jordán, kde jsem ztratil polovinu letectva. Druhá část byla sestřelena při mém útoku na základnu Italů a Němců. Tato operace, do které jsem zapojil veškeré dostupné letectvo a obrněnou armádu od Balhillh (cca 3 tanky, 1 pěchotu a 1 průzkum), zaútočila na základní tábory nepřítele, nejdříve úspěšným přistáním pěchoty na letišti jsem ovládl letiště a pokračoval v útoku na základny. Další den padlo druhé letiště, nepřítel k mému překvapení zůstával relativně v klidu. Neviděl jsem žádný protiútok. Dalšího dne jsem se zmocnil slabě chráněnou základnu němců (italská pěchota byla rázně vymetena). To bylo ale vše. Dalšího dne přiletělo letectvo, doplulo námořnictvo a přihnala se německá armáda. Po dvou dnech bylo ovšem. Celá má útočná armáda se vypařila spolu s posledním letadlem. Útok nepřítele na můj týlu podporovaný letectvem měl za následek jeho ztrátu a vytvoření německé útočné armády, která se sunula na Bagdád. Finále Útočná špic německých pancířů zamířila na město Snah, které po několika dnech padlo. Dál směřovalo do Hit před řekou Eufrat, narychlo sešikovaná obrana se stahovala za řeku a tím Hit padl. Druhá německá armáda jdoucí proti proudu společně udeřila s hlavní silou na Al Kazimayah. Město padlo po dvou dnech. Poslední ofenzíva vedená moji bránící se armádou z Ammanu do Al Maffraq, byla odražena. Tím pohasla poslední naděje na získání aktivity v této oblasti. Útok vedený na obklíčený Bagdád trval 4 dny, poté získal nepřítel kontrolu nad důležitými body a vyhrál.

Hodnocení vlastního velení:
Vynakládal jsem moc úsilí na obranu nedůležitých bodů, což mělo za následek nedostatek techniky v kritických místech. Dále špatné načasování útoku pozemních jednotek na důležité body.

Charakteristika protihráče:
Na několik zbytečných ztrát ve vzduchu a lehké podcenění obrany v zázemí. Hrál nepřítel s přehledem a pohodou.