Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Pskov (AGPG) - Vesep x Mikenor
dohráno 20.11.2006, vítězství Osy
Vesep - Osa

Průběh a konec bitvy:
Úvod se ose moc nevydařil, ale postupným tlakem se podařilo nepřítele vytlačit z Opochky, posléze ze Pskova a nakonec padl i Ostrov. Osa v bitvě spíše rozvážným, ale bezpečným postupem. To, že na počátku osa neměla ztráty, se pozitivně projevilo v závěru bitvy. Jediné, co bylo ze strany osy riskantně nasazováno, bylo letectvo. Po úvodním zahnání nepřítele za řeku osa postupovala zpravidla rychlostí 1 pole za 1 kolo, což stačilo.

Hodnocení vlastního velení:
Hrál jsem velice opatrně. Na počátku jsem se bál, že to do desátého kola nestihnu, nakonec to ale nebyl problém. S výjimkou slabšího úvodu to bylo bez větších chyb.

Charakteristika protihráče:
Dělal co mohl, nestačilo to však.

Mikenor - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva započala stahováním sovětských jednotek první linie, buď ke městům anebo s úkolem déletrvajícího zadržování postupu německých jednotek. Obranná linie měla soustředit za řekou co nejvíce jednotek pod ochranou polního i protiletadlového dělostřelectva. Část prostředků byla určena na vybudování protitankového dělostřelectva, které mělo tvořit obranu prvního sledu a počítalo se s jejich velkými ztrátami. Břehy řeky mezi městy bránily obrněné jednotky, které dlouho držely protivníka v řece. Postupným opotřebováním sovětských obrněnců a dělostřeleckým ostřelováním měst byla obrana stále slabší. Postup německých kolon se ukázal dostatečně rychlý a účinný na to, aby nakonec dokázaly svůj úkol splnit.

Hodnocení vlastního velení:
Ve hře jsem se rozhodl pro zpomalovací a zadržovací strategii i taktiku. Na počátku jsem neposlal sovětské jednotky do protiútoků, které se mi zdály jako naprosté plýtvání silami a poskytly by protivníkovi dostatek času a prostoru pro přeskupení sil a o to rychleji by dobyl o to méně chráněné a bráněné cíle. Z tohoto pohledu bylo mé velení účinné.

Charakteristika protihráče:
Vesep postupoval jako obvykle s velkým citem a inteligencí pro hru a osvědčil se přes své vlastní pochyby, zda se mu podaří v daném čase dosáhnout všech cílů.