Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Balkán (PGCZ) - Trefegd x 666
dohráno 01.09.2006, vítězství Osy
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
Z pohledu OSY byl průběh velmi obligátní a klasický. Vojska se rozčlenila do několika uskupení s konkrétními směry útoků. Za zmínku stojí z počátku dokupování pouze dvou Bf 110 pro průzkum nad obsazenými oblastmi, aby se zabránilo průniku diverzantů. Jinak jsem chtěl vystačit s tím, co jsem dostal přiděleno na začátku. Na zemi postupovaly zformované šiky pozvolna a s důrazem na minimum vlastních ztrát. Času bylo dost a nehodlal jsem nepříteli darovat prestiž zbytečně. Po ústupu spojeneckého loďstva na sever, zůstaly v kontaktu s nepřítelem na hladině pouze torpédoborce a letectvo monitorující z povzdálí pohyb a vlastní lodě podporovaly pozemní akce Italů na západě Řecka. V polovině bitvy začalo strategické letectvo bombardovat nejjižnější město spojenců na poloostrově a po několika dnech rozprašování úspěšně zaútočil námořní výsadek Italů a pro moje pozemní vojska nejvzdálenější město bylo rychle obsazeno. Po vyčistění severu a východu Balkánu jednotky houfnic a tanků posílily jižní frontu a osm tahů před koncem při celkovém skóre ztrát 11:143 paradesantní jednotka Italů seskočila do Athén a krveprolití ukončila.

Hodnocení vlastního velení:
Zvolil jsem pomalý postup bez ztrát a pouze s tím, co mi bylo dáno k dispozici. Prestiž jsem použil jenom k nakoupení „očí“ Bf 110 a italských strategických bombardérů. Jinak jsem držel pořád něco kolem 400 prestiže pro případ diverze. Dva Fw 190 společně s tříhvězdovým Bf 110 a italskými stíhačkami vyrazily hned v úvodu (po posílení na 11) na západ proti RAF a i po dokoupení dvou Spitfirů zůstal po několika tazích ve vzduchu jen jeden Fw 190 (4) a žádný stroj RAF. RAF sestřelilo dva lehké bombardéry a jeden Fw 190. Pak mohly zbytky stíhačů a Bf 110 pročesávat a monitorovat mapu nerušeně. Invaze Italů na jihozápadě za podpory bombardérů mi velmi pomohla k rychlému vítězství. V závěru jsem před vyhlazováním soupeřových jednotek po zemi zvolil jednodušší způsob vystřílení a vybombardování Athén a seskok parašutistů do města.

Charakteristika protihráče:
Kromě překvapivého nákupu dvou Spitfirů postupoval relativně jednoduše, což mi usnadnilo bitvu. Nepokusil se o žádnou diverzi a snad až na pokus o protiútok britské pěchoty proti Italům na západní frontě byl neustále na ústupu. To však v žádném případě nebylo způsobeno chybným velením, nýbrž kvalitativní i materiální slabostí spojenců v této bitvě.

666 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hra byla poměrně standardní, bez diverzí, bez zvratů. Trefegd hrál spíš na jistotu a já se snažil jej co nejvíce zdržet pomocí PTKáček. V Jugoslávii se mi podařilo útočníka na chvíli pozdržet u Banja Luky a u Sarajeva posílenou obranou, ale nic co by stálo za řeč, takže celý sever Balkánu dobyl nepřítel bez vážnějších potíží. Většina mých investic na obranu šla do Řecka, kde jsem své hlavní síly budoval u Larissy a v horách pod ní. Zde jsem také nepříteli zátápěl i občasnými protiútoky britských tanků a pěchoty. Proti Italům mnohdy stačila PTKáčka, která tvořila páteř mojí obrany, ale nakonec se ukázala moje obrana jako nedostatečná. Nepřítel se ke konci hry vylodil u Patrie a na Atény zaútočil ještě ve chvíli, kdy jsem zde obranu neměl dokončenou, což znamenalo velmi rychlý závěr.

Hodnocení vlastního velení:
Hrál jsem standardně, možná to chtělo zkusit nějakou diverzi nebo něčím překvapit.

Charakteristika protihráče:
Zpočátku se držel zpátky a hrál konservativně, nicméně bezchybně, což k dosažení vítězství stačilo.