Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kréta (PGCZ) - Sepp x Sam
dohráno 27.10.2006, vítězství Spojenců
Sepp - Osa

Průběh a konec bitvy:
Plán útoku byl relativně jednoduchý: co možno nejdříve obsadit libovolné město na ostrově a tím umožnit produkci pozemních sil. Hlavní zásluhu na tomto měli mít letečtí výsadkáři. Výsadek z lodí měl pomoci při obsazování severního pobřeží. Útočící armáda sestává v této bitvě z několika částí, každé z nich jsem dal svoji úlohu. První do bojů zasáhlo bojové letectvo, první úder byl veden na ponorky a torpédoborce "severní" flotily Britů. Proti torpédoborcům byly úspěšně nasazeny strategické bombardéry, stíhačky pomohly "osvětlit" pozice ponorek, využívajíce znalosti počátečního rozmístění vojsk. Na oslabené "severní loďstvo soupeře zaútočilo mé válečné loďstvo, čímž byla eliminována hrozba vyloďovacím člunům ze severu. Poté byla věnována pozornost britskému loďstvu na západě. Výsadkáři z letadel se pokusili zahrozit obsazením několika měst, u kterých jsem předpokládal dokoupení obrany soupeřem a dále jsem plánoval s výsadkáři odletět ke špatně bráněným městům. Plán poněkud nevyšel, protože ještě v pátém tahu jsem neměl obsazeno ani jedno město, kde bych mohl dokupovat jednotky. Výsadkáři sice obsadili Sfakiu, ale soupeř dlouho toto město blokoval kontaktem. Druhé obsazené město - Melambes bylo obsazeno omylem, kdy vítr zavál výsadkáře do soupeřem obklíčeného města (navíc do dostřelu 6" houfnice...), místo toho, aby na pobřeží bránili přísunu britských posil ke Sfakii... Jako druhé město bylo obsazeno Kastelli. V obou městech byla produkována oblíbená vozítka typu PzIA a Pzjager. Možnost obsadit včas celý ostrov byla pochopitelně již promarněna, tak byl jen proveden nácvik útoku proti dobře opevněné linii na západ od měst Retimo a Melambes. Na konci hry zůstala Britům strategická města Retimo A Herakleion.

Hodnocení vlastního velení:
Nedokázal jsem včas obsadit potřebná města, možná jsem příliš tříštil síly... V každém případě jsem nedokázal nic vymyslet na svého soupeře...

Charakteristika protihráče:
Hrál perfektně, tím, že nešetřil na transportu dokázal své jednotky přesouvat k ohroženým městům a tím efektivně získal čas. Vše se zlomilo po obsazení prvního města, resp. po vyčištění okolí obsazeného města. Ale to již bylo pro mne pozdě...

Sam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Osa zahájila veleúspěšným útokem na ponorky a fakticky je zničila. Britská Navy kontrovala zničením a poškozením torpédoborce. Třetí den bojů: většina výsadkářů Osy seskočila a dobyla Kastelli a Melambes, avšak protiútokem statečných obránců byla všechna města dobyta zpět a většina výsadkářů zneškodněna. Hůře si však vedlo RAF, ktére bylo obklíčeno stíhači a paragány jižně od ostrova. Střet přežila jen špetka Hurikánů, která byla později doplněna na Heraklionském letišti. Velmi též zklamal torpédoborec zastavený italkými amatéry kryjící vyloďovaci svaz, jenž se formoval severně nad městy Caena a Malebe. Naše loďstvo bylo systematicky ničeno německými strategickými bombardéry. Kolem Melambes byly výrazně poškozeny střemhlavé bombardéry Luftwaffe. Čtvrtý den invaze bohužel stále přežívali paragáni u Kastelli, dva plné útvary a jeden téměř zničený ve vzduchu jižně od Melambes. Byla dobyta Sfakie, ale za cenu velkých ztrát a bombardování se podařilo udržet okolí města. Z námořnictva zbyla jedna nahlodaná torpédovka bez munice. Den poté byla Sfakie posílena Německými paragány z letadel. Zónu kontroly ještě brání Matilda a recon. Německé invazní síly jsou rozprostřely na sever od západních strategických měst, den na to se vyloďují a útočí z pláží. 27. května Němci získali dvě volná města (Kastelli a Sfakii) a posilují levnými obrněnci. Daří se však vyčistit východní část ostrova a velení věří, že Němci by snad nemuseli dojet k téměř prázdnému Heraklionu. Prestige je investovanána hlavně sem a na obranou linii mezi Melambes a Retimem, a to převším za ATG - německá pěchota je přeci jen pomalejší a snad bez transportů. 28. května: západní skupina obklíčena a rychle ničena (právě padly obě houfnice). Byla objevena a sestřelena druhá spojenecká výsadková jednotka, což je faktický konec šancí na obsazení Řecka. První divize se stejným úkolem tedy již neměla na co čekat a pokusila se aspoň obtěžovat. Po rozdrcení západního svazu se Wehrmacht vrhl na východ, ale na začátku června se zastavil na mé obranné linii Retimo-Melambes. K Heraklionu se dostala pouze torpédovka a jedna poškozená pěchota, která se však držela na volném moři. Do torpédovky se ještě zakousla letka Hurikánů bránící vzdušný prostor Heraklionu, který zůstal společně s Retimem svobodný.

Hodnocení vlastního velení:
Celkově bych své velení označil za velmi dobré a to jak ze strategického, tak z taktického hlediska. Jistě, možná jsem něco mohl zahrát lépe, ale především jsem snad nikde neudělal vážnější chybu. Zakladní strategie, kterou jsem pro bitvu zvolil se mi podařilo dodržet a soupeř na ní naštěstí nenašel odpověď. V tom, co by šlo zlepšit bych měl zmínit především letectvo o které jsem velmi snadno přišel a také bych snad mohl lepe využít loďstvo. Stoprocentní také nebyla obrana západního svazu (soustředění vojsk mezi Kastelli a Sudou), ale drželi se dostatečně dlouhou dobu. Sfakie si taky určitě zasloužila zvýšit obranný rozpočet, ale někde prostě Osa prorazit musela - nešlo uržet vše.

Charakteristika protihráče:
Přestože g.p.m. Sepp nedokázal Krétu ovládnout, jeho velení si zaslouží uznání. Předvedl rychlé zneškodnění mého námořnicta i letectva. Vylodění se mu podařilo daleko lépe, než mě v zrcadlové bitvě, a jeho nájezd na obklíčnou západní armadu byl nezadržitelný. Dle mého názoru je bitva za Osu poměrně náročná: na invazi není mnoho času a za spojence lze hrát dost nepříjemě. Pokud bych měl něco vytknout, tak bych zmínil dva tahy, které bych hrál jinak: neseskakoval bych osamocenu pěchotou do Melambes, kolem kterého se hemžili spojenci a výsadkaře redukované na desetinu bych hned poslal do Afriky na 160 bodů prestiže - přišlo mi to jako lepší využití. Ve vyznění celé bitvy to však jsou jen drobnosti. Co se týče celkové strategie, tu musí posoudit především sám. Z mého pohledu se mi zdálo, že měl vyčlenit více sil pro úder na východě ostrova. Celkově však dokázal více než já v zrcadlové bitvě a několikrát předvedl pověstnou německou efektivitu a já se musel o své vítězství dost bát. Děkuji za těžkou a zajímavou bitvu.