Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Benelux (PGCZ) - Sturm, 777 x Jendelinek
dohráno 21.11.2006, vítězství Osy
Sturm, 777 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Základom útočného plánu bola rýchlosť, neposkytnúť protivníkovi čas na vybudovanie koncentrovanej obrany. K rýchlejšiemu postupu mali dopomôcť výsadky v zázemí. Od začiatku prebiehal útok podľa plánu, v krátkom čase boli obsadené mestá Lucemburk, Lutych, Namur a Brusel. Prvý bod nepriateľskej obrany bol pri Sedane ktorého obranu posilnila jednotka tankov Char B1. Boje okolo Sedanu prebiehali zhruba do 11 ťahu nakoľko hlavná časť mojich jednotiek útočila v smere na opevnené Lille a na Sedan som vyčlenil len nepočetné sily. V 8. ťahu bol nepriateľským letectvom zmarený pokus o výsadok u Calais ( Ju 52 bez stíhacej ochrany nemali šancu..:-( ), druhý v 11 bol úspešný keď bol obsadený Amiens. Lille sa ukázalo ako hlavný bod obrany, preto bolo obkľúčené pričom časť jednotiek postupovala po oboch krídlach – v smere na Dunkerque a Abbeville . Po prisunutí delostrelectva bol postupne zlomený odpor brániacich sa spojencov . Od tejto chvíle bol postup rýchli a všetky mestá boli obsadene za pochodu až na posledné ohnisko odporu – Calais kam sa stiahli zvyšné nepriateľské jednotky. Nakoľko tu boli sústredené delostrelecké, tankové, atg , PVO a stíhacie jednotky bol útok zahájený po prisunutí delostrelectva od Lille. Mesto padlo do 3 ťahov.

Hodnocení vlastního velení:
Bez chýb to nebolo ( strata Bf 109 nad Lille, neúspešná diverzia pri Calais ) ale so svojím postupom som spokojný. Snažil som sa o maximálne využitie letectva a tankových jednotiek a čo najrýchlejší postup. Nezdržoval som sa ohniskami odporu, tie boli obkľúčené a postupne zničené po prísune delostrelectva druhosledovými jednotkami.

Charakteristika protihráče:
V jeho velení sa vyskytlo viacero chýb ale nezaznamenal som žiadnu podstatnú až na nevhodne zvolenú taktiku obrany ( čo je vlastne najväčšia chyba  )

Jendelinek - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva probíhala podle očekávání, v několika prvních tazích soupeř prorazil obranou a postupoval na Lille. Podařilo se mi znič jednu zkušenou letku Bf 109E, ale bohužel moc ovoce mi to nepřineslo… Je pravda, že moje dva stíhací sbory Hurikánů a Spitfiru způsobovaly nepřátelskému letectvu citelné ztráty. Rozhodl jsem se bránit města Lille a Calais. Bohužel se tato taktika ukázala špatnou protože, sice jsem protivníkovy způsobil dílčí ztráty, ale nic víc. Na konci už zůstalo pouze Calais a to i přes veškerou mou snahu padlo.

Hodnocení vlastního velení:
Mojí chybou bylo rozdělení sil měl jsem se více soustředit na obranu jednoho města nebo se pokusit vytvořit nějakou linii, kde by mě nepřítel problém prorazit..

Charakteristika protihráče:
Myslím, že můj protivník je dobrý a zkušený hráč. Maximálně využil toho, že jsem chybně rozložil síly.