Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Benelux (PGCZ) - Jendelinek x Sturm, 777
dohráno 23.11.2006, vítězství Spojenců
Jendelinek - Osa

Průběh a konec bitvy:
Překvapivě dobře jsem započal bitvu. Moje jednotky za pomoci leteckých úderů ničili nepřátelskou obranou linii na Masse. I nadále, se vše vyvíjelo podle představ, bez problémů se mi podařilo obsadit Sedan, až na protiletadlovou baterii, kterou se mi nepodařilo zničit… I Namur a Brussel padly bez větších obtíží, ale nepřítel zformoval svoji obranu mezi městy Lille a Maubeuge. I nu řekl jsem si, že obejdu tuto linii z jihu přes městečka Givet a St. Quentin. A tady začaly moje první problémy. Houževnatou obranou Givetu se mi nepodařilo projít během jednoho tahu… a i v dalších městech se zvedl stejný odpor proti mým jednotkám… a tak už na půl zdecimovaný jsem dohnal své úderné tankové oddíly až k St. Quentinu, ale zde již čekal nepřítel, který si uvědomil můj plán i přes snahu a za pomoci bombardovacích svazů se mi nepodařilo překročit řeku Sambre a vniknout tak do zad nepřátelské obrané linii. Poté co má útočná síla poněkud prořídla, jsem se rozhodl ukončit boj…

Hodnocení vlastního velení:
Hmm vlastní chyby se hodnotí špatně… ale shrnul bych to asi takhle místo kvality jsem se měl spoléhat na kvantitu, pravděpodobně… I moje opatrnost asi byla příčinou mé prohry, protože jsem měl sebrat odvahu a pokusit se prolomit tu zatracenou obranou linii. Je pravada, že jsem hrál po dlouhé době proti člověku, takže jsem s porážkou počítal…

Charakteristika protihráče:
Myslím, že můj protihráč předvedl slušný výkon. Řekl bych, že správně odhadl co mám v úmyslu, ale bohužel mi se mi dařilo mu to ulehčit… A proto gratuluji k vítězství.

Sturm, 777 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Defenzívu som sa rozhodol postaviť za prirodzené prekážky rieku Escout na severe a Sambre na juhu. Centrom obrany bolo mesto Maubeuge ktorého obranu som posilnil o jednotky PVO, delostrelectva a kostry obrany – tankové jednotky Char B1. Letecké jednotky som sa snažil ušetriť a premiestnil som ich nad mestá s PVO obranou čo im poskytlo dostatočnú ochranu pred nepriateľským letectvom. Z týchto základni potom stíhači odrážali nálety bombardérov ktoré lietali bez vlastného stíhacieho krytia. Táto taktika viedla k zdrvujúcej porážke Luftwaffe, pričom pomer strát bol 5:2 v prospech spojeneckého letectva. Obrana Maubeuge bola natoľko silná, že nepriateľ zvolil útok po krídlach v smere Gent a St. Quentin. V oboch smeroch sa podarilo vďaka prisunutým tankovým jednotkám a množstvu ATG útok odraziť. Nepriateľ sa pokúsil o výsadkovú operáciu pomocou pechoty čomu som zabránil obsadením letísk a tým znemožnením ich vysadenia. V poslednom ťahu pred nepriateľovou kapituláciou sa Belgickej pechote podarilo obsadiť Givet.

Hodnocení vlastního velení:
Asi nebolo dokonalé ale som spokojný 

Charakteristika protihráče:
Chybou bol nekoncentrovaný postup, útok vedený bez podpory delostrelectva a hlavne nasadenie Luftwaffe. Taktiež pokus o diverziu mal uskutočniť pomocou výsadkárov kde nie je možnosť zablokovania letiska..