Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Leningrad (AGPG) - Adam x Pospechbuh
dohráno 09.06.2006, vítězství Osy
Adam - Osa

Průběh a konec bitvy:
Stanovil jsem jasnou strategii. Obsadit co nejrychleji Sabsk s letištěm. Pak zde dokoupit tanky a houfnice. Pokud nebude nepřítel klást velký odpor u Novgorudu co nejrychleji jej obsadit. Pokusit se o obchvat severovýchodně od Leningradu. Šetřit letectvo do závěrečné fáze bitvy. Hned v prvním tahu mne nepřítel překvapil svým tankovým výpadem podporovaným ruským jezdectvem severně od města Luga. Sice zničil PzIVD, ale zároveň tím vystavil své tanky leteckým útokům. Jako hlavní cíl jsem zvolil T34, který se mi podařilo zničit. Přesto mi soupeř udělal čáru přes rozpočet tím, že odřízl tuto skupinou jednotek od sil u Sabska, kterými měly být posíleny. Rozhodl jsem se tedy směřovat severovýchodním směrem na Lyuban a Chudovo. Jedinou stihačku obránce ukázal a tak z nebe ihned zmizela. Města na jihu padly standartně hned v prvním tahu. Novgorod a Sabsk padly ve druhém tahu. Ve třetím tahu padla města Chudovo, Porietche a Kingisepp. Ve čtvrtém tahu padla města Lyuban a Narva, čímž byla obsazena všechna města mimo Leningradu a jeho blízkých měst. Poté jsem začal pomalu ukusovat obranu vnějšího perimetru Lenigradu a začal provádět obchvat v prostru východě od Leningradu, který obránce nehlídal. Smyčka okolo Leningradu složená z jedenácti houfnic kryjících tanky se neustále stahovala. V sedmém tahu obránce provedl tankový protiútok západním směrem od Leningradu, kde scházeli mé tankové jednotky, který jsem za podpory letectva zničil. Vzhledem k tomu, že mu již zbývaly pouze jednotky typu lehkých cílů, které by mé houfy houfnic postupně zničily, se soupeř vzdal.

Hodnocení vlastního velení:
Strategicky byl útok veden správně, avšak taktických chyb jsem se opět nevyvaroval.

Charakteristika protihráče:
Takticky byla obrana vedena vcelku správně, avšak tankové protiútoky byli mrháním drahocenných tanků, které pak scházeli v obraných liniích.

Pospechbuh - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Celou bitvu jsem zahájil obětováním svých tanků, které měli v sebevražedném útoku co nejvíce poškodit síly protivníka, donutit ho opravit své tanky a tím připravit o prestiž a zdržet ho v jeho postupu. Ke krytí jsem určil i jediné letadlo, které naše armáda měla. Bohužel, celý smysl svého útoku jsem nedodržel. Kdyz KV poškodilo Pz IV na hodnotu 4, upnul jsem se na jeho zničení. K tomu nakonec došlo, ale jen za cenu, že se ho účastnily vlastně všechny mé tanky. Ty byly hned na to až na dva zničeny a jejich oběť byla vlastně zbytečná. Následně zahájil soupeř opatrný postup, který jsem vlastně neviděl, a já na něj reagoval snahou vytvořit obranný perimetr, který by se postupně stahoval k Leningradu. To se i dařilo, narozdíl od mého soupeře ale moje linie nebyla příliš konsolidovaná, byla zatlačena do Leningradu chaoticky promíchaná. Nedokázal jsem také mému soupeři zabránit v překročení řeky, tudíž hrozil útok na Leningrad z týla a tudíž jsem asi 5 tahů před koncem kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
No platí pořád stejně, že hraju spíše intuitivně a snažím se hru hrát na základě toho, jak se mi situace zdá v tom kterém tahu a chybí mi jasnější koncepce a plán.

Charakteristika protihráče:
Moc jsem vlastně neviděl, ale postupoval pořád a mé jednotky mizely. Obsadil i města, které jsem považoval za ztrátu času, dokázal bleskově přezbrojit. Pár tahů jsem měl dojem, že je jeho postup až příliš opatrný, že to nakonec nestihne, ale nedokázal jsem postavit obranu, abych to potvrdil.