Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Okinawa (PacAGPG 1) - Vlk (Osa) x Delandel (Spojenci)
dohráno 17.07.2021, vítězství Osy
Vlk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Japonci se těší na Okinawě početnému letectvu, i když podle mého názoru americké letectvo je nebezpečnější. Nicméně početné letectvo je velikou výhodou obránců. 1. fáze: Počáteční odpor. Rozhodl jsem se napadnout spojenecké jednotky, které byly ještě na moři, a to letectvem a Torpédovkami. A podařilo se. Na moři jsem potopil několik cenných jednotek včetně tanků Pershing. Ztráty byly přijatelné. Američané avšak vydatně postupovali na východ a sever, kde jsem se rozhodl obranu neposilovat. 2. fáze: Střet u města Futema. Američané napadli první linii zakopaných Japonců a jejich masa si vynutila jistý postup. Nicméně jsem vytvořil obrněnu skupinu pro protiútok, která se zapojila již do probíhajícího intenzivního boje kolem města Futema. Nakonec byl protiútok úspěšný i s podporou letectva. Boje byly tuhé. Na opačném východním pobřeží Američané postoupili, jelikož jsem zde jen pasivně bránil. Nicméně rozhodnutí nastalo u města Futema a tamější úspěšný protiútok se začal přelívat dál. Do boje na moři promluvily dvě japonské ponorky. Ve vzduchu žádná ze stran nezískala zatím převahu. Protiútok jsem podpořil mnohými jednotkami z týlu, ale většinu jednotek v liniích jsem zanechal, aby se dál zakopávaly, kdyby můj protiútok selhal. 3. fáze: Rozprášení útočníků. Boje byly tuhé, ale na neštěstí pro Američany, při nepostupování vpřed jim dostatečně nenabývala prestiž. Jejich útočné úsilí se vyčerpalo. Ztráty už nedokázali nahrazovat a situace se velmi rychle změnila. Pomocí flaků se Japonci ujali vlády ve vzduchu. Na moři, kde zasáhly do boje japonské ponorky, taky zvítězili. Bitva byla rozhodnuta ve prospěch obránců, kteří se jali osvobodit ztracenou část ostrova. Císař pije saké a přemýšlí, jak využít tento zázrak na Okinawě.

Hodnocení vlastního velení:
Velmi dobře jsem se připravil na tuto bitvu. S výkonem jsem spokojen. Dobře jsem se rozhodl, být ze začátku agresivní. Vyplatilo se to. Soupeře jsem nepodcenil.

Charakteristika protihráče:
Delandel udělal chybu ze začátku, kdy si nechal na moři potopit několik cenných jednotek, a to se s ním vezlo až do konce bitvy, kdy mu citelně chyběly. Avšak na nováčka v turnaji byl v taktice velmi zběhlý. Musel jsem se mít před ním na pozoru a hlavně jej nepodcenit. Je nepochybně příslibem do našeho generálního stavu.

Delandel - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Když jsem hrál za USA, hned na začátku jsem se pokusil co nejrychleji přistát na břehu. Mise byla brzy úspěšně dokončena a já jsem poslal své vojáky na východ ostrova, aby po cestě zajali Išikawu a další města. Poté jsem zahájil ofenzivu všech sil směrem na Nahu na jih ostrova, ale na linii Futemy a Kuby byla moje vojska zastavena a poražena. Poté Vlk přešel do útoku a já ztratil celou flotilu i veškeré letectvo a byl zničen.

Hodnocení vlastního velení:
Měl jsem v této bitvě odehrát alespoň jedenu cvičný zápas. V důsledku toho jsem byl úplně nepřipravený, kvůli čemuž jsem byl poražen.

Charakteristika protihráče:
Vlk hrál výborně, dovedně využíval oblast k obraně, kompetentně porazil moje technologicky vyspělejší vojska a dokázal udržet vzduch.