Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mindanao (PacAGPG 2) - Vlk (Spojenci) x Kstavk (Osa)
dohráno 12.08.2015, vítězství Spojenců
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tady sem nic nezkoumal a začal rovnou hrát. Něco sem zkoušel postavit – asi teda obrannou linii, ale moc protivníka nezdržela. Pěknou japonskou stíhačku co sem si koupil mě nepřítel zničil. Jako cenu útěchy sem lodičkou obsadil nestrategická města na jiných ostrovech. A pak jen různě přesouval jednotky. Kupodivu sem se držel dlouho a kdyby pršelo řekněme 14 dní tak bych třeba i vyhrál. Ale přeháňka trvala asi 2 dny a dopadlo to jak dopadlo. Původně sem chtěl postavit obranu u WAloe, ale to je nějaké podivné bažinné hnízdo, kde nelze umístit houfnice a flaky a tak jsem to nacpal někam k Davau a Tagumu. A tam to skončilo.

Hodnocení vlastního velení:
nelíbila se mě moje hra. Teď už vím jak to zahrát příště ;-)

Charakteristika protihráče:
líbila se mě jeho hra ;-)

Vlk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Američani mají válku vyhranou, ale to neznamená, že Mindanao je pro ně jednoduchá bitva. I když mají naprostou vzdušnou a námořní převahu, tak ta je jenom papírová. Japonci nemají letectvo, ale mohou si pořídit vynikající stíhačku, které Američané v počáteční fázi nemají k dispozici. Japonci nemají loďstvo, ale US Navy je tu zastoupena jedním lehkým křižníkem, což obránce ani moc neznervózní. Usoudil jsem, že klíčová je situace na severním pobřeží. Pokud se nepodaří úspěšně a dostatečně v hloubce za frontou vylodit dva námořní výsadkové uskupení, tak OSA zvětší své šance se ubránit a naopak úspěch na severním pobřeží znamená více než polovinu vítězství Spojenců. 1. fáze: Zakousnutí se. V duchu strategie jsem největší síly s nejlepším dělostřelectvem vyčlenil na severní pobřeží. Mobilní jednotky včetně samohybné houfnice jsem naopak poslal na jižní pobřeží. Na středním úseku jsem chtěl být opatrnější, zde nebylo nutné spěchat. Na všech úsecích se mi však dařilo. Hlavně dobytí Cagayan de Oro znamenalo snadnější zvládnutí útoku na severním pobřeží. Střed se taky hnul a na jihu padl General Santos. Časem jsem dokoupil ultimativní stíhačky Bearcat a zničil stíhačky typu Frank, které zatím významně poškodily mé letectvo při snaze vyprostit se z bloku. 2. fáze: Námořní výsadky. U města Gingoog se mi podařil první námořní výsadek, a tak jsem mohl severní jednotky soustředit na útok směrem na Malaybalay s podporou od města Kabacan, který se mi podařilo dobýt. Hlavní síly ve středu se však spojily s jižním jednotkami v úsilí o Davao. Druhý výsadek se uchytil jižně od nejvzdálenějšího cílového města Surigao. Bylo jen o tázkou času, kdy za letecké podpory padne Butuan i Surigao, kam zamířil i lehký křižník. 3. fáze: Poslední ohniska. A tak po obsazení města Davao s letištěm zbylo už jen jedno strategické město a to Waloe v hlubokém vnitrozemí. Japonci se však seskupily i u nestrategického města Tagum. Waloe bylo chabě bráněno, a tak jsem dost jednotek ze severu povolal na úplné obklíčení většího shluku Japonců v okolí města Tagum. Japonci se objevili několikrát v týlu a vylodili se dokonce i u měst Pagadian a Sindangan, ale nepomohlo jim to. Waloe bylo osvobozeno. Prezident Truman byl potěšen osvobozením druhého největšího ostrova Filipín.

Hodnocení vlastního velení:
Neudělal jsem výraznou chybu. Dobře jsem rozvrhnul své síly, všude jí bylo dostatek. Se svým výkonem jsem spokojen.

Charakteristika protihráče:
I přes snahu jeho generálního štábu se mu nepovedlo mě zastavit. Překvapoval mě svými četnými obdivuhodnými diverzemi v hloubce mého zázemí, kterým nechyběla smělost.