Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mindanao (PacAGPG 2) - Vlk (Osa) x Kstavk (Spojenci)
dohráno 23.06.2015, vítězství Osy
Vlk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bránit za Japonce není tak složité, jelikož převaha Spojenců ve vzduchu a na moři není tak drtivá u ostrova Mindanao, jak by se mohlo zdát. Rozhodl jsem se ve většině úseku vyjma středu, kde jsem se rozhodl ustoupit do předem výhodnějších pozic za řeku Pulangi, sveřepě držet pozice s důrazem na eliminaci vyloďovacích pokusů útočníka. 1. fáze: Zaseknutí front do sebe. Soupeř všechny tři dalekononé houfnice přidělil na střední úsek fronty. Zde jsem se soustředil na držení města Kabacan. Jeho ztráta by znamenala zhroucení středu a posléze velké problémy všude. Jinde dalekonosné houfnice útočníkům chyběly alespoň do vylodění posil. A proto se mi dařilo ze začátku snadno hájit hlavně pozice u Cagayan de Oro na severním klíčovém pobřeží. Koupil jsem si stíhačku, které nepřátelé přezdívají Sam a strategií existence jsem omezoval nadvládu Američanů ve vzduchu. Pečlivě jsem rozmístil i flaky. Nepřatelské letectvo oslabil. 2. fáze: Nápor útočníků. První sorta vyloďovacích jednotek byla odhalena a tak jsem je úspěšně eliminoval mezi od fronty nejvzdálenějšími městy Butuan a Surigao na severovýchodním cípu ostrova. Druhou sortu soupeř použil jako posilu k náporu na obranu u města Cagayn de Oro, kde probíhal boj o každou píď země. Druhé významné ohnisko se nacházelo severozápadně od města Kabacan. Zde se mi podařilo za cenu obětí zničit nepřátelské tanky v lese. Často jsem byl nucen obětovat jednotky k oslabení soupeřových obrněnců. Stíhačkami jsem napadl elitní soupeřem dokoupené stíhačky Bearcat, ale nezničil je. 3. fáze: Vyčerpání soupeře a protiútok. V obou ohniscích se mi podařilo uhájit pozice, i když ve středu ostrova jsem musel zprvu částečně ustupovat. Soupeř se však vyčerpal a po ztrátě obrněnců jeho nápor ustal. Nakonec jsem zneškodnil nejen stíhačky Bearcat, ale jedinou válečnou loď v podobě lehkého křižníku u města General Santos na jižním pobřeží a to dokoupenými dvěma taktickými bombardéry. Ano, nyní počal protiútok, jenž se zdárně rozvinul. Zastavila jej však kapitulace útočících Američanů. Císař nemohl nejdříve uvěřit, ale byl ujištěn armádními generály, že se skutečně Američané stahují z ostrova Mindanaa a možná nejen z něj. Sláva císařství je věčná.

Hodnocení vlastního velení:
Dobře jsem se rozhodl, že nebudu budovat nějakou novou nedobytnou linii za frontou, ale že budu bránit stávající linie. Závažných chyb jsem se snad vyvaroval. Hrál jsem obezřetně a trpělivě.

Charakteristika protihráče:
Opět mě překvapil svou výsadkovou smělostí, prokázanou parašutisty na východním pobřeží. Jen dalekonosné houfnice měl možná rovnoměrněji rozdělit mezi úseky fronty na začátku bitvy. Avšak pro bitvu si zřídil celičký generální štáb, což mu můžu jenom závidět.

Kstavk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Nikdy sem to nehrál, zeptal se Stannyho a pak si přečetl záznam o bitvě testerů a s tím nastoupil do bitvy. Plán byl sunout se dopředu a zničit všechno co se mě postaví do cesty. Usoudil sem, že mým tankům a houfnicím nic neodolá a nejhorší, že bude překonávání řek. Pak mě napadlo, že udělám fintu a pošlu tanky po moři do General Santos a za podpory lodě to tam zničím. Tak sem je tam poslal a najednou sem zjistil, že nemám v útoku tanka skoro žádnýho a musel sem je mimo jednoho stáhnout. Při postupu na Pulangi asi 2-3 kola pršelo a jednotky sem nemohl rozvinout jak sem chtěl, pak se to povedlo, ale to už měl protivník všude něco. Ke svému překvapení sem zjistil, že JP pěchota krytá i tou nejslabší houfnicí odolá mému útoku. Do toho se na nebi objevila pěkná japonská stíhačka a já musel všechnu prestiž nacpat do přezbrojení na Bearcata. A tak jsem střílel, trochu se posunl, trochu ustoupil a zase střílet přibližně na linii Pulangi-Cagayan až do své kapitulace. Jeden tank sem nakonec u General Santos vysadil, ale bylo to na dvě věci a za chvíli sem o něj přišel. Chyběl mě pak v hlavních bojích, kde třeba na přístav Polloc furt dotírala nějaká nepřátelská jednotka. Jo, vlastně sem ještě vysadil pár jednotek u Surigao, ale další tah už tam nebyly…. Paragány sem vyhodil nesmyslně kdesi u Bislingu, tam mě vůbec v ničem nepomohli. Partyzány jsem nechal běhat bez nějakého rozumného cíle po kopcích…

Hodnocení vlastního velení:
nelíbila se mě moje hra, takže na pár tahů přebral velení generální štáb a ten objevil, že existuje jednotka co má pejsky  a že obojživelný tank může jezdit po moři a to je to hlavní co si z bitvy odnáším. Jo a pak to, že i když to má ikonku Shermana tak to nemusí bejt tank, ale jakési plamenometné vozítko co se jako tank maskuje ;-)

Charakteristika protihráče:
líbila se mě jeho hra ;-)