Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Bělorusko (PGCZ) - Vlk (Spojenci) x Vesep (Osa)
dohráno 17.06.2014, vítězství Spojenců
Vesep - Osa

Průběh a konec bitvy:
Spojenci začali opatrně, pomaleji, aby se vyhli zbytečným ztrátám. Po rozprášení uvodních německých jednotek, které se z důvodu obklíčení nestáhly, jim pak již nic nestálo v cestě a vítězství spojenců bylo jen otázkou času. Situaci ve vzduchu si spojenci pohlídali nákupem četných Jaků 9. V závěru včas odhalili i německé pokusy o diverzi.

Hodnocení vlastního velení:
Nelze mluvit o nějaké konkrétní chybě, prostě jsem jenom ničím nepřekvapil, a tahle mapa se za obránce konvenčně vyhrát nedá. Snad jen jsem mohl rychleji stáhnout jednotky, nicméně vzhledem k všudypřítmnosti obkličujících ruských tanků a letadel to bylo takřka nemožné.

Charakteristika protihráče:
Hrál zkušeně a správně vyhodnotil, že na bitvu je dost času, a proto je potřeba se na úvod vyvarovat zbytečným ztrátám a nikam nespěchat. Taktéž dobře vyhodnotil, že klíčová je situace ve vzduchu.

Vlk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Za Spojence, konkrétně za Rudou armádu, je skvělé v téhle bitvě hrát, protože tato bitva vystihuje pravděpodobnou atmosféru strategické situace na tomto úseku východní fronty. Rudá armáda je kvantitativně v obrněncích bezkonkurenční. Jediné co jí do karet nehraje jsou top jednotky na straně Němců. Zejména nejlepší obrněnci Němců jsou zdánlivě nezničitelní a mnoho ruských tanků promění ve šrot. Zde překvapivě rozhoduje kvantita ve vzduchu a pro Rudou armádu je klíčová pro bezproblémový průběh naprostá převaha ve vzduchu. 1. fáze: Pro začátek jsem se postupně a zdlouhavě vypořádával s jednotkami Němců na jejich obranné linii, kde se mi nejdříve podařilo proniknout jižním křídlem. S letectvem jsem byl opatrný, posílil jsem ho novými stroji. Pomalu jsem se hrnul liniemi obránců až původní linie zmizela, přičemž v hloubce nepřátelského území umně otravovali Němce partyzáni. 2. fáze: Borisov a průnik jihem. Borisov, ačkoliv nestrategicky ohodnocené, pro Němce vzhledem k letišti velmi strategické město. Němci zde soustředili hromadu jednotek a posílili obranu i Elephanty. Jižní obchvat se však vydařil a Němce u Borisova jsem obklíčil a nedopustil, aby se mohli stáhnou. Avšak nejdůležitější byla bitva o vzduch nad Borisovem. S tím souviselo i s oběťmi spojené ničení flaků u města, což bylo poměrně jednoduché, jelikož Němci neměli dostatek obrněných jednotek k vytvoření úplné kruhové obrany. Po eliminování nepřatelského letectva následovala postupná likvidace kapsy i s nespočtem skvělých obrněnců soupeře. 3. fáze: Hurá do týlu nepřítele. Současně s bitvou o Borisov jsem využil výsadkáře k provedení diverze na severu a jihu od Varšavy. Neobsazená města jsem využil k nákupu jednotek včetně děl z plánovitě ušetřené prestiže. Varšava byla dobyta během pár tahů a já nabyl přesvědčení, že vítězství mám jisté. Po Borisovu nebylo odporu, jelikož snižování vysokého stupně zakopání pěchot Wermachtu v jednotlivých městech se ujalo i včetně zbytků stíhaček mé letectvo. Posledním osvobozeným městem byly Suwalki, dobývané ze všech směrů. Stalin byl upřímně potěšen, že osvobozený polský pracující lid pozná pokrokový socialismus s jeho ´postalinovsku´ vlídnou tváří.

Hodnocení vlastního velení:
Se svým výkonem jsem spokojen, hlavně vítězství letectva a úspěšné provedení diverze mě uklidnilo. Chybičky by se našly, ale nebyly rozhodující.

Charakteristika protihráče:
Vsadil na obranu Borisovu, možná donucen situací, ale obchvat z jihu a naprosté obklíčení mu zabránilo v úspěchu. Jeho Elephanty budili hrůzu, ale díky letectvu se je podařilo zničit. Vesep odehrával rychle a já mu děkuji za skvělou zábavu. Bylo mi ctí s Vesepem hrát.