Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kursk (PGCZ) - Johny ZED (Spojenci) x Trefegd (Osa)
dohráno 07.04.2014, vítězství Osy
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po první čtvrtině bitvy bylo nebe čisté, jasné, německé. Polovina ruského letectva napadla a sestřelila letku Štuk krytou Bf 109 u Rylsku. Druhá polovina se pokusila způsobit ztráty německému dělostřeleckému postavení u Maloarchandělska. Oba pokusy zkončily zničením všech ruských letounů a od té doby už se ve vzduchu pohybovali pouze Němci. Bezvýznamné výpady Rusů byly pochytány a zničeny pěšími a průzkumnými jednotkami střežící "nepohyblivou" část obklíčení. "Pohyblivé" úseky fronty, u Prochorovky a na severu u Kromy, prorazily obranu a systematicky zabíraly týl nepřítele. Dařilo se plnit vytyčený plán postupu a německé obrněnce neohroženě ničily vše, co jim přišlo pod pásy. Po 10ti tazích hlásíme ztrátu jedné letky Štuk z počátku bitvy. Jinak beze ztrát. Během druhé čtvrtiny jsme obsadili Prochorovku, vyčistili jižní břeh řeky Sejm, obsadili Maloarchandělsk na severu i nestrategické město na západ od Lgova. Jednotky od Rylsku postoupily západolgovskými zákopy až ke strategickému Lgovu a tanky ze severu obklíčily centrum ruské armády u Kurska. Ve 12tém tahu už byla jedinou jednotkou na severním břehu Sejmu pěchota v obklíčeném Kurksu, která díky dešti a silnému zakopání odolala na polovičním stavu do posledního, vítězného tahu. Na jihu u města Sudzha zůstaly od prvního tahu nepohyblivé ATG, těžká děla a flaky. Nebylo nutné oblast získat, takže stačilo monitorování a občasný zásah průzkumných vozidel proti slabým pokusům o výpad.

Hodnocení vlastního velení:
Při štábním cvičení se ukázalo, že německé obrněnce může zničit jen kombinace řeka+Šturmovik+několik útoků ze země. Proto byla zvolena taktika vyhnout se boji přes řeku a nevyčerpávat tanky útoky na zakopané "zdržovací" hnízda. Po proražení obrany u Prochorovky a na severu u Kromy, se tanky vrhly do prostoru za zakopanou ruskou obranou a ničily pohyblivé jednotky soupeře. Směr byl dán oběma tankovým skupinám (jižní i severní) stejný – obsadit Maloarchandělsk a stočit se ke Kursku a Lgovu. Pěchota podporovaná pomalými Elefanty měla naopak čistit obranný okruh zákopů v místech, kde už se ruské tanky a houfnice nemohly objevit. Proto byly některé jednotky přezbrojeny na Pionýry. Pouze západní skupina se měla držet zpátky a bránit Rylsk. Vše probíhalo hladce a navíc západní skupina aktivní obranou Rylsku dosáhla obsazení zákopů až u Lgova. Kvůli tomuto úspěchu se nakonec část tanků ze severu odklonila a podpořila útok západní skupiny na Lgov. Tím bylo dosaženo obsazení Lgova ještě dřív, než hlavní spojené síly vyčistily Kursk.

Charakteristika protihráče:
Soupeř se rozhodl vsadit na lokální obrany kolem měst a dokupoval hlavně samohybné ATG. Ty ale nebyly schopny německé tanky ani škrábnout a tak v podstatě neprovedl nic, co by dokázalo zastavit útočící stranu. Řekl bych, že to byl z jeho strany rychle odehraný zápas. Nicméně, já jsem za spojence "bojoval jak lev", ale skončil jsem ještě dřív:-) Takže spíš správně odhadl, že Kursk za spojence je ztráta času.

Johny ZED - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva o Kursk je za spojence velmi těžká záležitost s ohledem na obrovskou kvalitativní převahu německých jednotek. Bitvu jsem chtěl pojmout jako aktivní obranu s ohledem na namožnost otevřeného tankového boje. Prvním krokem bylo vyztužení obrany v okolí Prochorovky s cílem zdržovat skupinu armád jih co nejdéle. Dále jsem provedl průzkum města Kursk za účelem možnosti provedení plánu "Kstavk". Dále jsem chtěl provádet aktivní průzkum a diverzi za pomoci lehkých jednotek. Bohužel ale ani jedno z toho nevyšlo, hned zpočátku soupeř opevnil Kursk, obsadil všechny cesty vedoucí z bojiště. Snažil jsem se neplevelit a použít drahé ATG SU-152, podpořené houfnicemi a AA děly ve snaze zbrzdit postup německých jednotek. Jenže těžké německé tanky jsou prostě silnější a tak se mě těžko nedařilo. Nedá se moc psát o postupu bojů, protože jsem neměl možnost hrát aktivně a pouze jsem lokálně bránil postup, víc se mě nepovedlo. V cca dvou třetinách bitvy soupež prolomil poslední bod obrany a obsadil mé poslední strategické město.

Hodnocení vlastního velení:
Hrál rozumně a opatrně a tak se s jeho postupem nedalo moc udělat.

Charakteristika protihráče:
Nevím jak tuhle bitvu hrát proti člověkovi, i proti počítači je to velmi těžké.