Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kavkaz (PGCZ) - Hartmann (Osa) x Síča (Spojenci)
dohráno 06.04.2014, vítězství Osy
Hartmann - Osa

Průběh a konec bitvy:
Toto je bitva, kdy je dostatečný počet tahů na dobytí rozlehlé mapy, jen je dobré si ochránit jih se strategickým Batumi, jediným počátečním strategickým bodem Němců. Jakmile je toto ohlídáno, čas pracuje pro Němce - jejich vojska jsou silná, na severu jim skoro nic nestojí v cestě, a to ani terén a přibývá jim prestiž obsazováním spousty měst na nekonečných ruských pláních. Roste i kvalita jejich výzbroje, zprvu přijde PzIVF2 a pak Tiger I, konečná odpověď na KV-1. A tak jsem udržoval ruská vojska pod tlakem od počátku až do konce, hodně jsem v postupu pomohl využitím leteckých transportů. Na Groznyj byl postup pomalejší, ale jakmile dorazila zásilka Tigerů, obrana se překvapivě rychle rozebrala. Stalingrad vydržel asi o 3 kola déle.

Hodnocení vlastního velení:
Byl jsem trochu nervózní z toho, jakou obranu postavil soupeř u Grozného, ale nebylo nakonec proč a Stalingrad se ubránil déle. Tažení šlo jako na drátku, v polovině tahů kompletně obsazená mapa je myslím dobrý výsledek.

Charakteristika protihráče:
Podle mě nedocenil potenciál, jaký skýtá 2000 počáteční prestiže a ruská ofenziva na jihu, určitě ho ale pochopil z mé hry. Jinak se bránil jak se dalo a dělal to dobře.

Síča - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hned na začátku mi nepřítel vymazal 12 jednotek. Zároveň investoval do strategických bombardérů He 177. Pár zbylých Jaků se vrhlo na osamocenou Štuku. Z 12 kusů ji nahlodali na dva. Nicméně zůstala ve vzduchu. Nepřítel se samozřejmě zaměřil v prvé řadě na chabé ruské stihače, které hravě vymazává. Zbylé Iljušiny byly okamžitě staženy, aby čekaly na svou příležitost, pokud je nepřítel nevyčmuchá dříve. Obranu jsem začal budovat ve dvou místech, což asi nebylo zrovna nejlepší. U Stalingradu a u Grozného. U Stalingadu se obranná linie posunula k řece, zatímco u Groznyj vojáci začali obsazovat hory. Do výbavy přibyli jedni výsadkáři, pár jednotek KV-1/42, pár děl ráže 15,2 a protiletecká obrana. Německý Wehrmacht prochází celkem bez problémů. Luftwaffe zaměřila naše lodě a za pomoci německé flotily začala redukovat počet ruských lodí. Iljušinům se zatím daří vyhýbat se německým stihačům a snaží se seskupit vedle posledních dvou Jaků, co přežily. Výsadkáři bohužel při přesunu narazili na Ju 87, které se se dvěmi letadly sotva držely ve vzduchu. Bohužel pohyb výsadkářů zastavili a v příštím kole bylo po nich. Na severu se čeká až dorazí nepřítel, na jihu německá armáda postupuje pomalu přes hory. Na severu byl podniknut hromadný útok všemi bombardéry na dělostřelce a pěchotu v transportu. Jedno Ilko se pokusilo co nejvíce uškodit jedné tankové divizi, ale útok se moc nezdařil. Pokud budou Němečtí stihači v blízkosti, bude to asi poslední útok letectva. Ruské letectvo bylo obklíčeno a posléze piloti vyskákali z letadel a jednotky rozpustili. U Stalingradu se předsunutým tankům nepodařilo vrátit za řeku pod ochrannou palbu dělostřelectva, jak bylo plánováno. Toto poměrně dost narušilo obrannou linii u řeky, kde namísto tanků KV-1 budou muset bránit lehká protitanková děla. Dle očekávání se na jihu objevily dvě jednotky Tygrů. Vše je už jen otázkou času, než si Tygry probijí cestu. Na východě zůstalo pár neobsazených přístavů. Zde byly doplněny posily a to jeden průzkum a jedna pěchota, která má za úkol zpět obsazovat Němci dobytá města a získat tím další prestiž pro nábor nových obranných sil. Pěchota vyrazila námořním transportem na sever. Té se podařilo obsadit německý přístav, ale během chvilky tam měli německou návštěvu a dlouho se tam nezdržely. Stalingrad je zatím v tvrdém obležení. Dokoupil jsem poslední jednotky odporu. Očekávám, že s trochou štěstí vydrží kolo. Maximálně dvě.

Hodnocení vlastního velení:
Uvažoval jsem, zda-li nesoustředit všechny síly do hor na jihu. Nakonec jsem se rozhodnul vytvořit dvě obranné linie, což byla chyba. Po příchodu prvních Tygrů již bylo vše rozhodnuto.

Charakteristika protihráče:
Dobré využití strategických bombardérů v úvodu, rychlá likvidace protiletecké obrany, odmuničování nepřátelského dělostřelectva levnými lehkými protitankovými děly a vůbec využití jakékoliv chybičky či zaváhání.