Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Cebu a Bohol (PacAGPG 2) - Ferdinand (Spojenci) x Trefegd (Osa)
dohráno 20.04.2015, vítězství Osy
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
Západní ostrov: Důležité pro úspěch spojenců je na tomto ostrově zajistit jedinou severo-jižní silnici, táhnoucí se po východním pobřeží a procházející městem Guilhungan, přes soutěsku, za kterou se terén otvírá k městu Tanjay a dále přes jižní letiště a strategický přístav Dumaguete, až k jižním plážím a pohoří s japonským strategickým táborem. Spojenci obešli nevýznamné severní Japonce a postupovali ihned po východní silnici k prvnímu městu. Hned v úvodu ale udělali chybu, když vyslali s předsunutými partyzány k městu Tanjay i průzkumáky. Tím umožnili Japoncům dokoupit k prvnímu městu při cestě tři lehké ATG, které se následně rozptýlily podél cesty a zdrželi postup spojenců. Vzápětí byl u Tanjay dokoupen k obraně 75mm ATG, 120mm houfnice, těžký flak a přisunuty tančíky z jižních pláží. Toto uskupení posílené o lehčí jednotky zahnalo partyzány i průzkumáky až za soutěsku nad Tanjay a průchod byl nadlouho pro spojence uzavřen. Teprve po polovině bitvy se spojencům podařilo seskupit útočnou frontu, která mohla zatlačovat obránce soutěsky zpět k Tanjay a tím otvírat cestu na jih. V tu chvíli se u jižních pláží začaly vyloďovat pěší spojenecké jednotky a do hor mezi japonský tábor a strategický přístav seskočily dvě roty paragánů. Lehké i střední houfnice společně s těžkými ATG a 75mm ATG ale vymazaly všechny útočníky, až na jednotky pancéřovaných LVT a M10. Až do konce bitvy pak probíhaly pokusy spojenců o vylodění dalších jednotek u přístavu nebo u letiště. Pevná japonská obrana udržela nejen tábor v horách, ale i přístav a ještě tři tahy před koncem i letiště. Spojenci nedokázali sestavit dostatečně údernou linii, která by japonskou obranu rozprášila. Střední ostrov: Spojenci hned v úvodu dokoupili těžkou houfnici a spolehlivě pak drtili japonská postavení. Už po polovině bitvy bylo jasné, že jde o jednoznačný masakr obránců a tak japonské velení rozhodlo o rozpuštění jednotek kolem posledního severního tábora. Východní ostrov: Ani tady, bez posil Japonci dlouho nevzdorovali. Spojenci spolehlivě obklíčili poslední místo odporu a tak některé jednotky byly opět rozpuštěny a jen poslední útok si vyprosily dvě roty HW pěchoty, které v horách zničily americký tank a získaly cennou prestiž. Za zmínku stojí oddíl japonských lehkých tanků, který při pokusu o výpad na jižní přístav sice byl odražen, ale zbytku tanků se podařilo ustoupit a poté projel přes východní pobřeží k severnímu přístavu. Tam oddíl díky většímu dohledu zjistil pevné obranné postavení dvou pěších rot spojenců a tak tančíky pokračovaly pro změnu po západním pobřeží až obkroužily celý ostrov a přijely opět k jižnímu přístavu, tentokrát ze západu. I tady ale spojenci neponechali prostor k útoku a tak sice nedošlo k obsazení žádného strategického cíle, ale anabáze tohoto oddílu byla zábavná.

Hodnocení vlastního velení:
Po tréninku jsem zavrhl možnost ubránění prostředního ostrovu, neboť zde není prostor k manévrování a vše v podstatě řeší americké těžké houfnice a obrněnci před nimi. Východní ostrov by šel snad ubránit při podcenění ze strany spojenců a vysazení slabších sil. Při ubránění severního města by neměli kde dokupovat. Ale blízkost přístavů sousedního ostrova a také blízká letiště by asi nakonec japonskou obranu zničila. Západní ostrov sliboval nejvíce nadějí na udržení jižních strategických bodů díky velké vzdálenosti vysazených amerických sil a také vzdáleného letiště. Navíc jediná přístupová cesta vede úzkým pruhem po úpatí hor podél pobřeží a dá se na několika místech zdržovat postup i malým množstvím obránců. Proto jsem za hlavní místo obrany zvolil tento ostrov. Prioritou bylo dokupování jednotek k městu uprostřed cesty. Dále udržení předsunutého letiště a tím prodloužení cest amerických bombardérů k hlavní obraně na jihu. A potom poslední místo odporu v horách u nejjižnějšího japonského táboru. Veškerá prestiž byla investována pouze na západní ostrov.

Charakteristika protihráče:
Na středním a východním ostrově si počínal výborně a postupoval líp než já v souběžné bitvě. Po polovině bitvy bylo o těchto ostrovech rozhodnuto. Na západním ostrově se dopustil zásadní chyby, kdy v prvním tahu nezabránil dokupování k prvnímu městu na cestě a také asi měl dříve vrhnout větší úsilí letectvem a výsadky do oblasti Tanjay. Druhá polovina bitvy byla z jeho strany trochu chaotická ve snaze získat ztracený čas a nesoustředěnými pokusy o uchycení na jihu mi dopřál vítězství. Děkuji za vzorné odehrávání.

Ferdinand - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Záměr útoku byl takový všeobecný, na Cebelu co nejdříve zlikvidovat Japonce co jsou na začátku ve středu ostrova, pak posílit a už jednotky poslat na Bohol. Na západním ostrově jsem chtěl vyrazit na jih takovým zrychleným tempem, aby mi soupeř neudělal velkou obranu u Tannay, letiště a přístavu na jihu. Ze začátku se mi celkem dařilo, celkem rychle jsem obsadil ostrov s letištěm. Dokoupil houfnice a pomalu se prokousával na sever. Na Cebelu to bylo postupné prokousávání se obrany až na sever, zde jsem myslel, že soupeř bude klást větší odpor, ale mněl jsem tušit, že se soustředí na obranu jinde. Viděl jsem, že to celkem jde a tak jsem záhy převelel jednotky na Bohol. Zde jsem nejprve dobil severní přistav, na jihu jsem jen partyzány a bombardérem jistil pokus o diverzi a zlikvidoval Japonský tank. Poté jsem obklíčil tábor v horách. Pak nastala 2 překvapení, soupeř na Cebelu a pak i na Bohoulu rozpustil spoustu jednotek, která byla v poslední linii obrany, to jsem ještě neviděl rozpuštění jednotek v tak masové měřítku cca celkem 10-12 jednotek. No Japonci by tuto taktiku nikdy neudělali a tak i já jsem bojoval až do posledního muže. Je pravda, že je to účinné pro to abych nezískával prestiž. Jak říkám na Cebelu a Boholu jsem zvítězil bez větších problémů. Zato na západním (levém) ostrově jsem mněl problémy. Postup na jih se výrazně zpomalil a to tím, že nepřítel vysunul daleko před Tannay protitankové děla a jeijch ničení mně stálo tahy a munici do děl. Nicméně pomalý postup pokračoval. Nakonec jsem Tannay získal. Pak jsem naplánoval rozhodnou bitvu o letiště a přístav. Věděl jsem, že bude rozhodující. Za letiště do hor jsem poslal výsadkáře, po moři k přístavu a za přístav připlula pěchota a tank a z Tannay mněl jít hlavní nápor, plus jsem poslal letadla i za cenu, že mi je pocuchá flak. No totálně to vybouchlo. Výsadkáři byli zničeni za tah, japonské pásové protianky zase odráželi útoky bombardérů a vůbec se nevedlo. Útok vázl. Sice jsem se snažil dokoupit houfnici a přisunout posili z Cebelu a Boholu, ale bylo to vše pozdě. Na nákup větších posil nebyla prestiž-díky rozpuštění jednotek, posili z Cebelu a Boholu dorazili pozdě. Dobil jsem jen letiště. Na přístav a pak ještě poslední obranu, by bylo potřeba spousta tahů a nevím jestli by nedošla prestiž. Diverzi jsem pohlídal, i když soupeř po moři přesunoval tank a pěchotu, obě jsem zlikvidoval.

Hodnocení vlastního velení:
Cebu a Bohol dobrý, ale zde to není pro útok tak těžké. Za to na západním ostrově kdy jsem mněl útočit rychle tak to mi nešlo. Pomalý postupný útok jakž tak, ale rychlost není mojí doménou.´Musím příště více nastudovat bitvu.

Charakteristika protihráče:
Obranu západního ostrova skvělá, zdržovací taktika také, nákup jednotek vynikající. Nastudování bitvy perfektní Co vytkl, nic, bravo. Odehrávání vynikající.