Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kwajalein (PacPG 1) - Johny_ZED (Osa) x Eisenwolf (Spojenci)
dohráno 05.10.2013, vítězství Osy
Johny_ZED - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hned zpočátku se snažím stáhnou z pobřeží a zabránit tak ztrátám způsobeným námořnictvem. Tři stíhačky jsem obětoval ve snaze zničit nepřátelský bombardér, zbylá stíhačka se pohybuje po periférii a snaží se unikat. Bombardér přesunut na horu ve snaze ho použít v rozhodující chvíli. Eissenwolf mě zničil draze koupenou baterii 105mm AA děl, kterou jsem nutně potřeboval :-(. Soupeř udělal chybu a vjel s křižníkem do přístavu, využil jsem toho a křižník pěchotou potopil. Prozatím dělám vše, ve snaze co nejvíc zdržovat postup a svést rozhodující bitvu u města na konci ostrova. Centrální molo jsem ani moc nebránil, snažil jsem se vytvořit ohniska odporu ve vnitrozemí, kam nedostřelí lodní děla. Dále jsem se snažil uniknout s ponorkou směrem ke druhému molu, kde měla být součástí obrany. To se nakonec povedlo a téměř jsem potopil torpédoborec, který na ni zle dotíral. Ohniska odporu jsem vybudoval kolem letišť a nejvíc na západě u pevnůstek. Soupeř využil dobrého počasí a udeřil podél pobřeží a velmi rychle se dostal k centrálnímu molu a obsadil ho. To bylo na poměrně dlouho poslední snadné vítězství, protože kolem letišť jsem narušovat útoky a soupeř sice postupoval rychleji než já, ale dařilo se mě zabraňovat postupu směrem ke konci ostrova, navíc jsem i vázal jednotky. Díky tomu na obranu druhého mola zaútočili pouze lehké jednotky, které jsem dokázal poměrně dlouho zdržovat. Na moři se o průzkum pokusil americký poškozený torpédoborec (síla 1), který narazil na moje obojživelné tanky a potopil jsem ho. Dlouho se nic víc nedělo, ale pak udeřil zbytek námořnictva, za pomoci bombardéru G4M jsem jeden potopil a za útokemobojživelných tanků druhý poškodil. Navzdory poměrně velké převaze jsem dokázal soupeře blokovat v přístupu k molu a chránit tak jednotky na pevnině před ostřelováním z lodních děl. Poslední linie obrany: podařilo se mě sestřelit poškozený bombardér a zničit pěchotu a baterii houfnic v náklaďácích, vyztužil jsem obrané postavení plovoucím tankem a protitankem a čekal na poslední odpověď soupeře. Pak už jen přišlo toužebně očekávané oznámení: „Obrana vydržela!“

Hodnocení vlastního velení:
Hodně jsem podcenil soupeřův útok na centrální molo, tady mě razance a rychlost postupu dost nepříjemně překvapila. Každopádně jsem se většinu hry držel svojí strategie, která sice z posledních sil, ale přeci jen vydržela.

Charakteristika protihráče:
I tak malá bitva, jako je Kwajalein ukázala, jak dva hráči můžou hrát rozdílně. Hrál jinak než já a dost mě zatápěl, řadu věcí řešil lépe než já (některé mnohem lépe). Každopádně jsem si tu bitvu opravdu užil, skoro stejně jako bitvu u Moskvy!

Eisenwolf - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Zvolil jsem strategii co nejdříve dobýt Centrální molo, nakoupit tam jednotky a ty poslat co nejrychleji k Molu Nob a také k podpoře útoku na letiště v centru ostrova. Proto jsem soustředil jednotky více na severu ostrova, aby co nejrychleji zničily pevnosti a uvolnily cestu rychlejším jednotkám, které se mají dostat co nejrychleji k Centrálnímu molu, tím chci nepřítele dostat pod tlak ze dvou směrů, ze severu a ze západu. Nepřátelské pevnosti obcházím, nedobývám je. Centrální molo obsazeno torpédoborci 3. tah, poté zde dokoupeny jednotky. V té době přicházím o jednotku těžkých lodí, zřejmě se vzdaly, podcenil jsem sílu pozemní pevnosti, pozemních jednotek nepřítele a slabinu těžkých lodí u pobřeží, také přicházím o jednotku taktických bombardérů, ale to trestám likvidací nepřátelských stíhaček a získávám tak cennou prestiž. Postup je rychlý, po dobytí Centrálního mola rozděluji jednotky tak, aby co největší část z nich směřovala k Molu Nob a zbytek stačil dobýt centrum ostrova klidně až na konci bitvy. Nakupuji jen ty nejlepší tanky, proti kterým nemá soupeř adekvátní odezvu a také průzkumáky pro jejich rychlost i dohled, v pozdější fázi hry nakupuji i velmi silné americké antitanky. Plán vychází, počasí přeje, přichází však zklamání u Molu Nob – na moři se objevují obojživelné tanky, se kterými si moje loďstvo neví rady, to je velké zklamání. Nakonec se mi daří dobýt všechna strategická místa až na Molo Nob, zde mám vítězství nadosah i přes silnou obranu nepřítele, vyzbrojenou i relativně silnými japonskými antitanky. Úspěch posledního tahu závisí na tom, aby vyšly předpoklady výsledku jednotlivých útoků, ty nevycházejí a já prohrávám.

Hodnocení vlastního velení:
Průměrně dobré velení. Neznalost síly obojživelných tanků na moři. Strategie myslím zvolena správně vzhledem k tomu, co jsem si myslel, že vím o obojživelných tancích. Rozhodujícím způsobem mě zaskočily obojživelné tanky nepřítele u Mola Nob. Za chybu kdy jsem ztratil jednotku těžkých lodí, bych se rovněž nepochválil. Přesto vítězství nadosah. Vyzkoušel jsem si po prohrání bitvy, jen tak zkusmo bitvu vyhrát, podařilo se mi to ve více jak v 50 procentech pokusů, ale to se nepočítá, originální poslední tah jsem prohrál a nezbývalo než mému soupeři pogratulovat k vítězství.

Charakteristika protihráče:
Vedl si dobře po celou bitvu a zaslouženě zvítězil. Kdyby mi nepřálo počasí tak jako mu v souběžně hrané bitvě, byl bych bez šance na vítězství.