Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Leyte (PacAGPG 1) - Johny ZED (Spojenci) x Vesep (Osa)
dohráno 12.08.2015, vítězství Osy
Vesep - Osa

Průběh a konec bitvy:
V první fázi bitvy soupeř postupoval poměrně rychle. Ve vzduchu se strhla hned v úvodu poměrně kuriózní bitva, když jsem do oblasti Ormoc (17,32) zakoupil několik flaků 88 mm, nad ně zaparkoval letectvo a soupeř na něj i přesto zaútočil. Sice mě to stálo veškeré letectvo, na druhou stranu soupeř přišel také o značnou část letadel, která mu později chyběla. Jihozápadní výsadkovou flotilu se mi podařilo přesunout zčásti k Palomponi (5,30) - pak pěšky k místu odporu, a z části do lesů jihozápadně od Pagsungahun (12,34). Nepřítelova JZ flotila pak směřovala kolem hexu 25,41. V prostřední fázi bitvy se postup nepřítele zadrhl. Ve vzduchu probíhal souboj mezi zakoupenými B29 a zakoupenými 88 mm flaky (celkem jsem jich koupil asi osm). V průběhu to vypadalo už skoro na porážku flaků, nakonec to dopadlo ale opačně. Podstatné však bylo zejména to, že letectvo věnující se flakům, nemohlo být jinde a to mělo na celkový postup spojenců fatální dopad. Úzký pas kolem města Luby (25,34) jsem po svém oblíbeném způsobe obsadil tak, že na cestu šly PTK a v horách lemovaly cestu elitní pěchoty. To bylo bez masivní pomoci letectva neprorazitelné. Japonské pěchoty zakopané v horách, mnohem lépe vycvičené než americké a nedostatek prostoru pro rozvinutí americké ofenzívy. V podstatě to podporoval jen pár houfnicemi, ale těm rychle docházela munice. Město Lubi soupeř ještě dobyl, ale to bylo tak vše. Na severu byl o něco úspěšnější, dobyl všechny strategické body, ale to jen proto, že jsou tam kvanta lodí a to se fakt ze břehu bránit nedá. O město Jaro byly sváděny kruté boje, které dopadly v zásadě remízou - město jsem udržel, ač byl soupeř několik kol v kontaktu s městem. Na jihu (Gubang) pak spojenci postupovali až před Gubang, ale řeka je zastavila. V závěru se postup spojenců víceméně zastavil, flaky ustály svoji pozici a letadla byla stažena. Americké vojsko bez letadel již nebylo příliš nebezpečné. Nepříteli se sice ještě podařilo vysadit flotilu kolem hexu 25,41, ale výsadek byl po zásluze zničen.

Hodnocení vlastního velení:
Výsledek mě potěšil. Myslím, že dobrý nápad bylo zabetonování té soutěsky u Lubi pěchotami v horách. Flaky bych možná kupoval i větší, 88mm těm B29 moc nedělali.

Charakteristika protihráče:
Postupoval dobře, napadly mě asi tři věci, které bych na jeho místě udělal jinak. Jednak úplně zbytečně posílal jakékoli jednotky ke Gubangu. Tam stejně není žádné strategické město a jednotky, co byly u Gubangu, pak chyběli jinde. Myslím přitom, že tam byly snad dvě ze čtyř amerických vycvičených pěchot, které mají spojenci na východě do začátku, tedy 50% vycvičené pěchoty na zcela zbytečném místě. Pak mi občas přenechal některé hrotové jednotky k protiúderu. Ty japonské 3hvězdičkové pěchoty jsou velmi silné a pokud je před nimi ponechána slabší jednotky bez krytí děly, není to pro ní dobré. Naopak je nutno jej pochválit za to, že elegantně polodiverzně (lodě + výsadek) obsail na severu Carigarai, ač se k němu po souši přes Jaro nedostal.

Johny ZED - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Útočné operace jsem zahájil likvidací leteckých jednotek v oblasti. Dále následovalo rozšiřování invazní oblasti a zajištění předpolí. Nákupem B-29tky jsem si pomohl ke zlomení odporu prvního strategického města a postupem podél pobřeží, za pomocí lodí jsem obsadil první část strategických měst. Vzhledem k tomu, že jsem měl v plánu masívně nasadit strategické letectvo, aktivně jsem pronásledoval soupeřovi letecké jednotky a netrvalo dlouho a zničil jsem je. Po té následoval výsadek na ostrov severně od Leyte a zajištění zdejších přístavů, proti případné diverzi. Na jih vyrazili průzkumné jednotky s cílem prozkoumat a buť prorazit, nebo provokovat místní obranu. Stalo se to druhé a soupeř se neodvážil tyto jednotky přesunout jinam. Bohužel to bylo poslední úspěch. Při pokusu prorazit údolím ve středu ostrova jsem narazil na obranu, která byla postavená snad jen z flaků. Soupeř zaplevelil celé údolí flakama a ikdyž jsem měl tři B-29tky, tak to nestačilo. Přes tohle jsem nedokázal prorazit, protože pozemní jednotky nebylo jak rozvinout a děla jsem měl často vyčerpané od útoků ATGéček. Vzhledem k tomu, jsem neměl k dispozici dost jednotek pro útok severně. Jedinou náplastí tak bylo dobytí strategického přístavu na severu, provedeného výsadkáři.

Hodnocení vlastního velení:
Nemám rád bitvy, kde se nedá manévrovat. Tady to bohužel platí opět a když se přidalo plevelení ze strany soupeře, tak jsem to neuměl prorazit.

Charakteristika protihráče:
Plevelil, jinak nic zajímavého.