Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Leyte (PacAGPG 1) - Johny ZED (Osa) x Vesep (Spojenci)
dohráno 23.07.2015, vítězství Spojenců
Johny ZED - Osa

Průběh a konec bitvy:
Mojí snahou od počátku bylo zničit, případně co nejvíce oslabit jednotky které mají američané v zátoce na západě ostrova. Z důvodu vysoké aktivity spojeneckého letectva jsem počkal, až se zde působící jednotky unaví a poté jsem oslabil transportní plavidla do takové míry, že jednotky přestaly být nebezpečné. Na jihu jsem postavil obranu s cílem zachytit případný útok, ale za předpokladu že zde bude klid, tak jednotky přesunout na sever na pomoc hlavní obraně, což se nakonec také stalo. Ve střední části jsem pak připravil tří zónovou obranu, pomocí které jsem chtěl zastavit, nebo aspoň zpomalit hlavní spojenecký nápor. Bohužel jsem ale odmítl myšlenku na zaplevelení celé oblasti, což se mi nakonec vymstilo, protože Vesep za použití letectva a dělostřelectva obranu oslabil a nakonec prorazil. Na severu pak byla obrana koncipovaná obdobně, jen s tím že zde nebyli k dispozici kvalitní jednotky. Nasadil jsem zde pouze slabší, které ale nakonec svůj úkol splnily a omezený útok spojenců zpomalily a zastavily. Nakonec jsem chtěl udělat diverzi pomocí námořního výsadku a jednotek parašutistů, ale bohužel všudypřítomné letecké a námořní jednotky spojenců tuto snahu zničily hned v zárodku.

Hodnocení vlastního velení:
Udělal jsem chybu, že jsem nechtěl plevelit. Bohužel Leyte je další z mnoha bitev PacPG, kde plevelení je hlavní(a možná i jedinou) metodou, jak soupeře zastavit. To byla zcela zásadní chyba, na kterou jsem doplatil. Ostatní metody jak zvrátit bitvu, dobře připravený Vesep zlikvidoval hned v počátku.

Charakteristika protihráče:
Hrál co měl, nemůžu jeho metodice nic vytknout.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Průběh zápasu: Od začátku do konce chválu bohu spíše nudný, pomalý, avšak trval postup. Na několik tahů zablokovaný nepřízní počasí, nicméně nakonec úspěšný. Na severu nebylo moc co řešit (lodě), uprostřed naštěstí soupeř neblokoval soutěsku u Lubi tak, jak bylo možno. Respektive tam namísto PTK a pěchot postavil jádro obrany (houfnice, flaky), jenže obrana se po jejich odmuničení zhroutila a za soutěskou již neměl co postavit. Každopádně za to ale díky, protože jen díky tomu to bylo zajímavější než zoufalé prokopávání tisícem PTK. Na jihu u Gubani jsem vůbec neútočil, jen jsem si jistil strategické body, nemělo to význam. Soupeř tam provedl protiútok, ten jsem naštěstí odrazil. Se štěstím se mi povedlo zmasakrovat výsadek z jihozápadu, některé zbytky jednotek se vylodily na poloostrově (kolem bodu 13,36), tam ale byly příliš daleko od obranných strategických bodů, než aby soupeři pomohly a nadto byly časem zmasakrovány ze vzduchu. Na severu díky možnosti použít lodě nebylo moc co řešit. Navíc myslím, že to soupeř udělal tak napůl. Část jednotek nechal u přístavů, kde byly nemilosrdně rozstříleny a část byla ve městě Jaro, ta se však již nedokázala postavit pozemním a vzdušným silám. Cestu ze vzduchu prokousávaly B29, které jsou nesmyslně levné a nesestřelitelné, takže taková "superzbraň". Vlastně jsem je použil zejména proto, že je soupeř použil v zrcadlové bitvě a tam jsem si s nimi neuměl poradit.

Hodnocení vlastního velení:
Trvalý a soustavný postup. Asi bych se pochválil za to, že jsem nešel do Gubani a ušetřené jednotky lépe využil. Výborně se podařilo zvládnout tu námořně leteckou bitvu na jihozápadě.

Charakteristika protihráče:
Snažil se a postupoval zajímavě. Odmítal bitvu ponížit na pouhé kupování PTKček, to se mu ale také stalo osudným.