Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Eniwetok (PacAGPG 1) - Hartmann (Spojenci) x Trefegd (Osa)
dohráno 17.09.2013, vítězství Spojenců
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva se odehrává na třech ostrovech. Engebi, Eniwetok a severním Parry. V první čtvrtině bitvy se na Engebi podařilo zničit pět námořních pěchot, rotu LVT a dokonce zpět obsadit severní letiště a získat tak cenné zásoby spojeneckých vojáků. Soupeř na Engebi útočil hlavně ze severu, kam vylodil velký výsadek, který byl původně určen na východní ostrov. Naopak na jižní Engebi vysadil jen skupinu oslabenou o tanky a těžká děla, která v rychlých člunech zamířila na východní Parry. Dva torpédoborce s podporou většiny letectva vyhlazovaly skupinku bezbranných pěšáků na severním mole Eniwetoku. V polovině bitvy už bylo Engebi celé v rukou spojenců, jižní bunkr Eniwetoku v obležení, severní molo napadaly spojenecké tanky z obou konců a z moře útočily torpédoborce. Jen letouny se držely dál, kvůli flaku. Na Parry už z jihu postupovala kompletní obrněná divize (2 tanky a 2 samohybná děla) a z moře se na ostrov valily výsadky a bombardéry ze všech stran. Po hladkém obsazení Eniwetoku zhruba ve třičtvrtě bitvy už zbývaly obranné pozice jen na severu Parry. Spojenci se vylodili v jižnější části, ale díky posilám v podobě tanků od Engebi a dělům těžkých válečných lodí, se rychle posunovali k severu. Výsadku na severních plážích se podařilo zabránit, ale fronta obrněnců v čele s několika tanky Shermann se probila až k severnímu bunkru a obsadila ostrov ve 14tém tahu ze 16ti.

Hodnocení vlastního velení:
Rozložení japonských jednotek je předem dané a nelze s nimi nijak výrazně manévrovat. Engebi: Tady mají spojenci už v prvním tahu jednotky na plážích. Cílem obrany bylo nikoliv ubránit se, ale upoutat pozornost letectva tím, že se bude držet co nejdéle a případně získat nějakou prestiž do společného fondu. Několika úspěšnými protiútoky na jihu ostrova se podařilo zničit pět pěchot, dva výsadkové tanky a obsadit strategické letiště. Za prestiž byly dokoupeny hlavně flaky na severní Parry. Eniwetok: Na jihu není možnost dokupovat jednotky, takže tam měla obrana zase jenom poutat pozornost letectva a snad donutit spojence využít většinu sil na útok na jihu a oslabit postup k severnímu molu Eniwetoku. Tento plán ale nevyšel, protože Hartmann prostě bez ohledu na své ztráty využil převahu v kvalitě své pozemní armády a zničil obranu i bez letectva a tanků. Na sever poslal právě obrněné jednotky, které nebylo možné zastavit a jeden ze dvou možných ubránitelných strategických bodů padl. Parry: Severní bunkr na Parry je předurčen k pokusu o udržení až do konce. Předpokladem je utěsnění severozápadní pláže proti výsadku a kladení houževnatého odporu předpokládanému útoku od jihu. Nutné je množství flaků proti účinnému letectvu a také víra ve vychýlenou mušku námořních dělostřelců. Bohužel kvalitní soupeř si poradil a pomocí děl a tanků a následně bombardérů vyhladil obránce od jihu až k severu.

Charakteristika protihráče:
Hned na počátku poslal od Engebi rychlé čluny s tanky a děly na Parry. Od jihu k Parry mířily i křižníky a další rychlé transporty. Engebi i Eniwetok obsadil sice se ztrátami, ale s časovou i materiální rezervou. Navíc prakticky bez letectva, protože v první půli bitvy mu několikrát pršelo. Rozdíl mezi mnou a Hartmannem byl v tom, že on věřil svým tankům, které si poradily i se zakopaným soupeřem a útočil bez dělostřelecké či letecké přípravy. Na Parry už měl podporu děl z lodí a letectva a zkušeně ji využil k pozemnímu postupu od jihu až na sever. Díky za bezproblémové odehrání.

Hartmann - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Po dlouhé době opět hraji PG a celkem to trvá než se rozhýbu. Soupeř má v opačném gardu v útoku nepoměrně menší ztráty. Ale moje strategie je jiná. Docházím k závěru, že Engebi padne dříve nebo později, neboť zde nelze dokupovat. Proto ignoruji počáteční rozmístění a úkoly svazů a začínám přeskupovat a organizovat vlastní. Obavu mám totiž zejména z velké vzdálenosti ostrova Parry a pomalosti transportů LVT-2. Proto silné již vyloděné a na LVT transportované jednotky u Mola na Engebi překládám na rychlé lodě a posílám směr Parry. Naopak na na východní části ostrova vyloďuji celý svaz transportovaný na LVT, který spolu se zbylými jednotkami z mola postupně dobude celý ostrov za vlastních ztrát, které mi zpětně přijdou zbytečné a z uspěchanosti. Na jihu na Eniwetoku vyloďuji opět LVT svaz a pro jistotu z důvodu odeslání silných jednotek v rychlých lodích na Parry dokupuji k molu uprostřed dva Shermany M4A2. Jeden odesílám k molu na východ a jeden k velitelství. U východního mola mě soupeř trochu znervózní, když zde dokoupí flaky, které nejsou ohrozitelné odřadem torpédoborců a budí respek mého letetcva. Pracují ve mně nervy, zda sem neposlat těžké lodě, ale nakonec je s malým zaváhíním ponechávám plout směrem k Parry. Nakonec situaci u mola řeší M4A2 a od Parry odvolaný M4 POA, kterému sice brzy dojde munice, ale blokuje japonské jednotky. Obrana veliteltví a východního mola na Eniwetoku jsou tak rozebrány současně. Závěr bitvy patří dobývání ostrova Parry, kde se část obrněných jednotek vylodila uprostřed ostrova na jižním cípu nepřátelské obrany. Zbytek severní části ostrova je silně obsazena úspěšně blokuje mé jendotky proti vylodění. Nakonec se ale z jihu probíjejí americké pancéře podporované houfnicemi M4 105 až do spotřebování veškeré munice. Společně s útoky téměř všeho letectva a těžkých lodí je postupně uvloňováno místo pro další vylodění jednotek a pádem Hearts Circles končí bitva vítězstvím Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Bylo na pováženou provést invazi na Parry zcela bez podpory LVT. Soupeř v opačném gardu toto neudělal a díky tomu mohly jeho invazní jednotky místo nečinného nechávání se blokovat útočit na Japonce přímo z moře a nahlodávat je, byť dorazily později. Jeho útok na Parry mi tak přišel důraznější, ale nakonec jsem byl přece jen v obsazení Parry a vlastně i ve vítěztví celé bitvy o něco rychlejší.

Charakteristika protihráče:
Na taktické úrovni mně převyšoval, mé americké jendotky měly oproti souběžnému zápasu ztráty, avšak na výsledek bitvy to mělo malý vliv. Snad ano v získání prestiže na dokoupení flaků k východnímu molu na Eniwetoku, kde jsem byl mírně zaskočen a zvládl jsem to možná jen díky tomu, že s tím vyrukoval předčasně, protože jsem to stihl "okoukat" a způsobit soupeři v souběžném zápase právě tímto krokem problém, který jen o vlásek mohl nakonec rozhodnout bitvu v jeho neprospěch.