Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Makin (PacAGPG 1) - Hartmann (Osa) x Vesep (Spojenci)
dohráno 27.12.2012, vítězství Osy
Hartmann - Osa

Průběh a konec bitvy:
U této bitvy jsem se bál, že bude nudná a monotónní, neboť zde Japonci nemají letadla ani letiště, a tak to bude jen čekání, až mě převálcují spojenecké síly. Ač jsem na začátku považoval za neproblematičtější pro protivníka dosáhnout Vládního mola zcela na východě, a toto si dal za cíl udržet do konce bitvy, rozhodl jsem se vítězství pojistit a opevnit i Ukiangang na jihu, kde jsem viděl šanci v možnosti nákupu, kterou zde Američané nemají. V centrální části mapy jsem přisunoval k pobřeží jednotky a snažil jsem se zdržovat blokováním vylodění, co se samozřejmě dařilo jen v prvních tazích. Bohužel jsem přišel o ponorkové síly, které mohly škodit. Záhy se začala projevovat spojenecká převaha a došel jsem k poznání, že nejdůležitější bod je Ukiangang. Mimořádně zde vzrostly mé obavy o výsledek, když soupeř poměrně záhy dokázal dostat na dotyk města tank M3 Lee a tím mi zablokoval posilování tohoto bodu. S vypětím všech sil se ale podařilo tuto silnou jednotku zlikvidovat a díky tomu, že zde ještě nebylo nepřátelské letectvo a jednalo se o jediný tank vyloďovacího svazu, bod byl posílen a přítomné síly zatlačovaly zbytek svazu na distanc od města. Soupeř na to reagoval zasláním letectva a dokoupením silných tanků u On Chongova přístaviště s urychleným zasláním na jih, čekalo je však překonat velkou vzdálenost. Díky mému posilování Ukiangang jsem ovšem hrál ve zbytku ostrova jen na zdrženou a vázání sil, což vedlo k těžko vyhnutelnému pádu Vládní mola. V posledních tazích se tedy jen bojovalo o přístupy k Ukiangang, kde jsem proti soupeři hrnul, co se dalo. Na závěr se na mou stranu přiklonilo počasí, které rozbahnilo terén a nepřátelské jednotky poslané do útoku nebyly schopny splnit úkol.

Hodnocení vlastního velení:
Zvítězil jsem, pomohlo mi štěstí s počasím, na druhou stranou úspěšnou obranu jsem k tomu úspěchu vytvořil předpoklady. Kdybych to někdy hrál znovu, tak bych se zřejmě více soustředil na delší udržení On Chongova přístaviště a blokoval tak nákup a zaslání pozemních sil na pomoc k Ukiangang. Na východní straně ostrova snad šlo takticky zahrát lépe a kromě boje na zdrženou a vázání sil i něco udržet. Na vítězství to ale tentokrát stačilo.

Charakteristika protihráče:
Útok zahrál dobře, lépe než já, takže nevím, co bych mohl vytknout. Lépe znal potenciál bitvy a také ho lépe využil. Vždycky se dá něco najít, o dva tahy poslat letectvo dříve jiným směre atd., ale tato porážka je více než čestná.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Věděl jsem, že střed není problém, ale kritické je dobýt obranné body úplně na severovýchodě a jihozápadě. Dál budu psát po frontách. Ve středu skutečně problém nebyl. Na severovýchod šlo veškeré loďstvo, přímo do strategického bodu pak inženýři a vyšlo to parádně. Navíc jsem tam koupil (zbytečně) dva tanky M4A2. Na jihozápadě průšvih. Před bitvou jsem si dal závazek, že tam pošlu letectvo, nakonec jsem ho tam poslal pozdě a jen půlku. Pak jsem letectvo z jihu stáhnul kvůli načerpání paliva a nazpět již nevrátil. Na jihu jsem začal dostávat na prdel, což se očekávalo, ale nečekal jsem, že mě soupeř nenechá být a začne agresivně zatlačovat na sever, aby získal prostor. Pak jsem uprostřed nakoupil celkem 2 tanky M4A2 určené pro jih. Nákup se ukázal jako výborný nápad, jenže jsem měl koupit tři (namísto toho tanku, který jel na sever). Taky jsem to město uprostřed dobyl zbytečně o tah později, než bylo nutné, když jsem to podcenil a tanky tak koupil o kolo později, než bylo možné. Posily z prostředka (hlavně koupené tanky) změnily obraz boje a začaly nepřítele zatlačovat na jih, ale už bylo málo času a chybělo tam letectvo. Poslední dvě kola sice letectvo bylo, ale pršelo, navíc bylo poslední kolo bahno, a tak jsem to nestihl. Předposlední tah jsem přirazil k poslednímu strategickému městu, ale přišlo bahno a tak soupeř zvítězil. Tipem ještě může být, že v úvodním rozestavení je jedna z japonských ponorek v dosahu torpédoborce, takže v prvním kole hurá na ní.

Hodnocení vlastního velení:
Střed i sever jsem zvládl výborně, bohužel se zbytečnou rezervou. Uprostřed jsem zbytečně pozdě dobyl strategický bod 34,23. Největší chybou byla nedostatečná podpora jižní fronty letectvem, které tam prostě mělo být, a to v pořádných počtech.

Charakteristika protihráče:
Bránil udatně, na jihu zkomplikoval situaci dvěma tanky. Zajímavé, že jinak oproti mě (já na tomtéž místě v obrácené bitvě stavěl houfnice).