Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Rabaul (PacAGPG 2) - Dzin01 (Spojenci) x Frolek (Osa)
dohráno 27.01.2013, vítězství Osy
Frolek - Osa

Průběh a konec bitvy:
Obránce toho extra moc vymyslet nemůže. Hodně jsem plevelil okolo Rabuany a Rakunatu, a protože protivník vsadil na jeden velký útok na Rabaul a jenom poměrně malý na Rakunat, tak jsem jej mezi Rabuanou a Rakunatem zastavil (měl jsem zde kolem 10 PTK). V Rabaulu jsem se bránil úporně , podnikal menší protiútoky a do obsazených pozic jsem nakupoval PTK a tančíky. Soupeř myslím udělal chybu v tom, že používal letectvo nad Rabaulem, takže jsem toho dost sestřelil - kompletní jednotku žádnou, ale několik jsem jich hodně pocuchal. Jak jsem pak viděl v závěrečným savu, neměl prestiž na doplnění. Jedna pěchota se mi ocitla na sever od Rabuany, tak jsem vyrazil na Nongu, kde jsem sice nebyl schopen porazit pěchotu a letectvo, ale navázal jsem na sebe několik letadel.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím že jsem to zvládnul velmi dobře, taková "pohyblivá obrana". Asi 3 kola před koncem už bylo vítězství tak jasný, že jsem velmi nedbala odehrál jeden tah, takže jsem umožnil soupeřovi obsadit část Rabaulu.

Charakteristika protihráče:
Všechno vsadil na hlavní útok a ani ten se mu nezdařil.

Dzin01 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva začala obligátně a to jest útokem. Spojenci mají docela ucházející dělostřelectvo a silnější letectvo, Japonci zase těží z obrany a relativní vzdálenosti cíle ležící na různých směrech. Tak jsem se zakousl do útoku na hlavním směru a tlačil a tlačil. Na vedlejší jsem ale poslal méně jednotek, než by bylo třeba a tak byly problémy se zdejším ústupem. Podařil ose mi obsadit jedno město a na další postup už nezbyly síly. Na hlavním směru to dopadlo podobně a to hlavně špatnou podporou letectva, kdy jsem přišel o draze koupeného Corsaira a nechal si později poškodit většinu letadel. Výsledek nebyl proto překvapením a vítězství Osy zaručené. Za Osu jsem se snažil o invenci a spíše se soustředil na nakupování lepších jednotek. Což se mi nevyplácelo a Spojenci tak rychle postupovali. Až na konci jsem změnil strategii ke standardnímu plevelení nejlevnějšíma jednotkami a nakonec jsem centrální hlavní město uhájil. Zde se mi vyplatil lokální protiútok, kdy Spojenci postupovali do měst nedostatečně chránění dělostřelectvem a podrželo počasí.

Hodnocení vlastního velení:
Hlavně jsem dělal jednu chybu za druhou, kdy jsme si zapomněl doplňovat munici, útočil jsem bezhlavě a nedodržoval základní poučky. Jak už jsme předeslal, v obraně jsem přešel na styl „nas mnogo“ pozdě, ale i to nakonec na vítězství stačilo. Bitvu jsem hrál vůbec poprvé, tak nemohu zhodnotit, jak moc je obtížná za jednotlivé strany.

Charakteristika protihráče:
Předváděl standardní strategii na dobré úrovni, byť udělal pár chybiček, které ho nakonec stáli výhru za Spojence. Hlavní byla, že mi dovolil doplnit munici v dělech v centrálním městě a nepostupoval zde výrazně agresivněji, abych nemohl provést protiútok. Ale jinak si vedl nadmíru dobře. S ničím inovativním jsem se v průběhu boje nesetkal.