Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Borneo 1945 (PacAGPG 2) - mjm169 (Osa) x Trefegd (Spojenci)
dohráno 14.01.2013, vítězství Spojenců
mjm169 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Za Japonce se toho moc na březích, kde Vám hrozí rozstřílení a rozbombardování, moc dělat nedá. No a i ten jeden vnitrozemský strategický bod (ropná pole) se bohužel taky nachází v dosahu lodních děl a navíc je ohrožován i možným postupem spojenců od Tarakanu, který je odsouzen k pádu hned v prvním kole… Jestli je někde na Borneu šance, tak u Balikapapanu a s pomocí všeho japonského letectva (ostatně tak jak to potvrdil gen. trefegd v opačném gardu). Chtěl jsem tedy s pomocí vlastních bombardérů zničit nejcennější jednotky jihovýchodní invazní skupiny a za takto získané prostředky zbudovat mohutné stíhací letectvo, kterým bych získal alespoň lokální převahu, kryjící Balikapapan. Bohužel toto se mi ani trochu nepodařilo. Dokonce ani bombardovací jednotky nezaznamenaly nějaký zaznamenání hodný úspěch. Prostě propadák… Nic na tom nevylepšila ani snaha protivníka zaskočit u Kuchingu, kde jsem se nejdříve stáhl, abych vyčkal jeho invazních jednotek. Sice jsem na nějakou dobu zaznamenal i drobné úspěchy, ale nebylo mi to nic platné, jelikož moje investice do trumfu v podobě Frances padla, aniž by mi byla nějak k užitku, díky P-47čce v oblasti Kuchingu a nešťastně zvolenému úniku nad letadlovou loď… Na ostatních úsecích jsem jen ztrácel jednu jednotku za druhou, aniž by to protivník vůbec nějak pocítil – protiútok, tak jak ho provedl protivník v opačném gardu, proti Tarakanu nepřicházel v úvahu, jelikož zde stále zůstávaly nepřátelské křižníky.

Hodnocení vlastního velení:
Ve své podstatě jsem nic nevymyslel a už vůbec ani nějak výrazně nezaškodil, jestli jsem zničil jednu dvě vyloděné jednotky, tak to byl moc. Zkrátka a jednoduše, ve vzduchu mě protivník smetl, i když jsem taky trochu zaškodil (ale on si to mohl dovolit), a po ztrátě Frances už nebyly prostředky, ani prostor cokoliv vymýšlet, jen čekat za jak dlouho bude po všem…

Charakteristika protihráče:
Měl od počátku danou převahu a tu si podržel, zbytek už byl jen otázkou času a přesunu prostředků. Až na Kuching se nenechal nikterak zaskočit a vždy měl čím kontrovat mé tahy. Gratulace k zaslouženému dvoubodovému zisku je na místě. Připravenost se vyplácí… ;)

Trefegd - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bojuje se na velkém ostrově, na kterém ale nejsou cesty, jen hory a džungle. Strategické cíle jsou ve čtyřech rozích. Prakticky bez možnosti přeskupování jednotek. Severovýchod (Tarakan) – v úvodu vyčištěno pobřeží a založeno pevné předmostí. Strategické město a letiště plus přístav na severu byl rychle v našich rukou. Vyloděné jednotky utvořily půlkruh a postupovaly za dělostřelecké podpory dvou křižníků do hor ničit koncentrované síly Japonců mezi Tarakanem a Bruneí, aby je snad nenapadlo pokusit se dobýt Tarakan zpět. Japonci se museli schovat pouze uprostřed ostrova, protože z východu i západu je ostřelovaly křižníky. Severozápad (Brunei) – sem to měla výsadková plavidla nejdál. Proto trvalo čtvrt bitvy, než dosáhla pobřeží. Po důsledné dělostřelecké přípravě zde nebyl prakticky kladen odpor a po napojení na východní útočící oblouk se Japonci na hřebenech hor ocitli v pekle děl a bombardérů bez šance na jakoukoliv akci. Jihozápad (Kuching) - původní plán našeho štábu počítal s obsazováním oblasti až v druhé polovině bitvy, až po zajištění výsadkových sil na severu. Při průzkumných přeletech v počátcích bitvy ale piloti hlásili ústup Japonců od pobřeží a proto k plážím připluly výsadky dvou tankových a jedné pěší roty. Po vylodění roty tanků se ale nepřítel vrátil do obranných postavení a začal boj o přežití. Na pomoc přispěchaly dva torpédoborce a bombardéry, které byly poblíž. Zbytek výsadku zůstal v člunech a vrátil se k původnímu plánu - tedy počkat na podporu námořních a leteckých sil ze severu. Po příletu několika bombardérů a dvou stíhačů byla obrana rozbombardována a rozstřílena torpédoborci a zbytek výsadku se vylodil přímo do města. Jihovýchod (Balikpapan) - nad oblastí zuřily od počátku těžké letecké boje. Japonci sem poslali vše, co mělo křídla s cílem napadnout výsadkové čluny. Při střetu spojenci přišli o dvě ze tří letek stíhačů, ale na pomoc přilétly další dvě letky ze západu a dokoupené Corsairy od Tarakanu. Zkušenost pilotů, posílená o několik sestřelů nechráněných japonských bombardérů strhla vítězství ve vzduchu na stranu spojenců. Ztráty na stíhačích byly 3 a půl ku 4 v neprospěch Japonců. Ale spojencům zůstaly dvě celé letky a vzápětí jsem přikoupil ještě jedny Corsairy. Zbytky poškozených císařských orlů měly navíc smůlu, když se po prohrané bitvě rozprchly, ale křižující spojenecké bombardéry je zahlédly a stíhači je poslali v plamenech do džungle. Většina pozemních jednotek vstoupila na jižní pobřeží a mimo ztráty lehkých houfnic se dá mluvit o jednoznačném úspěchu. Poškozené roty nejdříve doplnily stavy a pak vyrazily na Balikpapan. To už soupeř začal stahovat celou obranu z neznámých příčin na sever. Asi chtěl posílit uskupení v horách nad Tarakánem, ale spíš šetřil životy obránců. Poslední strategické město bylo lehce dobyto znovu za podpory křižníků bombardérů a pozemních sil.

Hodnocení vlastního velení:
Na strategickém postupu není moc co vymýšlet. Výsadky jsou nasměrovány jasně a tak šlo jen o to takticky načasovat vylodění jednotlivých rot na konkrétní hex. Snad jen na jihovýchodě je podle mého názoru nutné „pelášit“ s výsadkovými čluny k nejbližšímu břehu, protože hrozí japonské torpédové bombardéry. Poškozené jednotky se na břehu opraví, zatímco stíhači stažení z celé mapy nad tuto oblast vybojují rozhodující bitvu s japonskými orly. Vyplatilo se mi ihned za veškerou prestiž dokoupit Corsairy. Do pozemního vojska po celou bitvu nešla ani koruna.

Charakteristika protihráče:
V prvním tahu dokoupil japonský Sam - kvalitní stíhačku. Slabinu měla v nižší zkušenosti oproti některým spojeneckým letounům, které navíc navýšily zkušenost na slabých strojích nepřítele. Konfrontace Sama se zkušenějšími Corsairy dopadla špatně a základní stavební kámen jeho letectva byl těžce poškozen. Pak logicky následoval jeden prohraný vzdušný souboj za druhým. Po zničení letectva už neměl šanci na změnu výsledku. Spíše se snažil ušetřit životy obránců ústupem od pobřeží. U Kuchingu využil situace a po zjištění, že tam nejsou spojenecké křižníky změnil taktiku a úspěšně bránil město až do konce. Děkuji za čestnou a bezproblémovou partii.