Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Buin (PacAGPG 2) - Maximus (Osa) x Heki (Spojenci)
dohráno 26.11.2012, vítězství Osy
Maximus - Osa

Průběh a konec bitvy:
Úkol: Zabránit spojenecké armádě čítající 3 tanky Matilda II (nejkvalitnější tanky na bojišti), 3 děla (slušná útočná sílá), 5 pěchot na západě a 2 na východě, 2 stíhačky a po jedné jednotce flaku a AT kanónu. Získání do 17 dnů 3 strategické pozice umístněné v džungli a horách, kam vede jedna cesta. Situaci pro spojence komplikuje občasné deštivé počasí a silný Japonec dobrých pozicích s přísunem pravidelných kreditů. Dále, v západní části mapy má spojenec jen 2 pěší jednotky, které nemají moc šancí podniknout útok podél východního pobřeží. Bojiště: Popisuji bojiště ve směru útoku spojenců. Město Boku je na dosah spojeneckých jednotek a je slabě chráněno flakem, pěchotou a 75mm dělem (pro útočníka to je otázka 1-2 dnů). Za městem Boku je řeka Puriata a první strategické město Aku. Pro útočníka celkem oříšek, překonat řeku a prosekat se džunglí plnou Japonců. Za Aku, je řeka Mivo a za ní druhé strategické město Buin a letiště Kara, také zde je boj o přechod řeky a průchod džunglí. Nakonec poslední strategické město Tabago, ležící v kopcovité části, která se dá celkem dobře bránit. Spojenecké jednotky jsou rozmístěny na severovýchodě a hlavní kontingent na severozápadě. Japonci od jižního pobřeží až ke středu mapy kontrolují celou tuto oblast. Maximus Japonci: Strategie: určil jsem si několik bodů, na kterých jsem postavil celou strategii: a) ochromit nepřátelské letectvo za účelem získání převahy ve vzduchu a zakoupeni Betky pro decimování spojenecké pozemní armády b) zakopat se na dvou linií podél řeky c) tanky použít pouze tam kde bude mít jejich útok úspěch a bude je možno druhý tah stáhnout pro doplnění a opětovné použití d)neustále doplňovat veškeré jednotky i za cenu nováčků Nástup spojenců byl od prvního kola, kdy padlo město Boku. Nic méně jsem provedl odvetný letecký útok na stíhače nad Boku a jednoho sundal dolu, druhé kolo šel k zemi japonský stíhač a následný druhý útok posledního japonského stíhače zdecimoval spojeneckého posledního stíhače tak, že se stáhl ve třetím kole do týlu. Nepřítel Pokračoval v ofenzívě přes řeku Puriata, kde se rozjela tvrdá vyčerpávající bitva, kterou podpořil zakoupením 4 těžkého děla. Překročení řeky stálo spojence hodně sil a pozice na druhém břehu nebyla moc silná. Mezitím jsem s pomocí zakoupené betky prolomil obranu na východní straně ostrova a postupoval k letišti, které jsem obsadil, od letiště jsem se už dál nedostal. Situace kolem útoku na Aku vrcholila, v 6 kole se útok spojenců vyčerpal těsně před městem. Následný pozemní a letecký protiútok vytlačil spojence do džungle, jeho dělostřelectvo bylo bez nábojů a následně zničeno, o stahující se jednotky do Boku se postarala betka. Po dalších 4 kolech spojenecká armáda kapitulovala.

Hodnocení vlastního velení:
Dodržel jsem základní body, podle kterých jsem vedl celou bitvu. Taktika použití tanků, kdy byl tank po prvním střetu nahrazen čerstvým tankem byla klíčová. Útoky zdecimovaly postupující spojeneckou pěchotu a poškozené Matildy ze vzduchu.

Charakteristika protihráče:
Možná byl útok veden hodně frontálně, což mělo při malém počtu jednotek spojenců za následek pomalejší postup a ztráty. Nezískání pobřeží u Aku zkomplikovalo útok, což vedlo k zastavení útoku a k následné protiofenzívě Japonců až do Boku.

Heki - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Kolo 1 - Vše šlo podle plánu, úvodní vesnice (pěchota, AA, dělostřelectvo) byla vyhlazena. Použil jsem na podporu tohoto útoku stíhače proti zemi. Kolo 2 - Sice nevím jak to udělal, ale zničil mi stíhač 6/19/16 pomocí dvou horších 6/16/13 a s méně expy. Podle mě je k tomu třeba z pekla štěstí. (Z 50 pokusů na single player sem to nedal ani jednou). Skóre na letedla je tedy 1:1 a musel jsem udělat flak na pokrytí mých 4 děl - vsadil jsem tedy na dělostřelectvo, protože výkony samotné pěchoty v této bitvě jsou dost rozpačité. Kolo 3 - Měli jsme oba 1 plný letadlo a teď moje lepší má 2 síly a jeho 8 - zdá se, že používá munici s ochuzeným uranem. V důsledku toho jsem ztratil hned v úvodu bitvy vzdušnou převahu a už nikdy ji nenabyl. Jako vrchol se ukázalo to, že si klidně mohl dovolit postavit Betty, která mi časem způsobila nenapravitelné ztráty, což vedlo zcela k výměně rolí útočníkXobránce. Kolo 5 - Postupuju dělama o 1 pouhé pole za kolo a mam je kolem AA děla. Nemam prachy na doplnění letadla, který má jen 2 síly. Udělal jsem riskantní útok ženistama na jeho pěchotu a zničil mu šitotank. Postupuju o trochu víc. Na severu v horách postupuje nepřítel a připravuje obchvat. Kolo 6 - Ocitnul jsem se v nemilé situaci směstnán mezi dvěma řekama. Nemohu manévrovat ani na jednu stranu. Rovněž nemohu nic koupit nebo doplnit, protože mi došly prachy. Zbytečně mám skoro mrtvé ženisty, AT dělo a Mathilda je kosena Betty, takže brzo chcípne. No nevyhraju, na severu postupuje nepřítel. Další kola - byl jsem v prostoru dvou řek jako kačena na odstřel a brzy následovala kapitulace.

Hodnocení vlastního velení:
Vést útok bez vzdušné převahy nelze. Myslel jsem si, že mám kvalitnější letectvo, a tak jsem peníze investoval do podpory pozemního útoku. Jenže bez vzdušného krytí jsem musel se vším postupovat v jednom chumlu kolem AA děla, což značně a následně kriticky omezilo moji manévrovací schopnost. Nedokázal jsem se protlačit k dobytí dalšího města a tak mi došly zdroje a to byl konec.

Charakteristika protihráče:
Vsadil na kamikadze útok, který byl tak úspěšný, že japonská letadla přežila taranování a moje ne. Získanou výhodu nezahodil žádnou významnou chybou a došel si pohodlně pro vítězství.