Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Munda (PacPG 1) - Johny_ZED (Osa) x 777 (Spojenci)
dohráno 20.09.2012, vítězství Spojenců
Johny_ZED - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na severu připravuji obranu strategického města, přeskupuji jednotky a vytvářím krytí loděmi. Vyslány obě G4M za účelem poškození, či zničení postupujících jednotek. Na jihu vytvářím obranu a zahušťuji ji. Provádím zdvojení flaků a děl snažím se blokovat přístupy. Na severu se objevila spojenecká flotila, zatím nechávám bez reakce. Na jihu, spojenecký útok započal leteckým úderem. Provedena protireakce ze strany flaků, jinak nic. Doplňuji stíhačky na maximální úroveň a zahušťuji obranu. Na severu jsem přišel o torpédoborec a zle poškozena jedna Rikkó. Na jihu jsem využil špatného rozestavění spojeneckých stíhaček a sestřelil jsem jedno F4F za cenu lehkého poškození dvou mých stíhaček. Dále jsem těžce poškodil jeden B-24 a jeden M3. Sestřelen P-39, objevil se nový F4F. Proveden lokální protiútok, zničeny dva M3 a jedna pěchota. Druhá pěchota těžce poškozena. Obrana kompaktní. Na severu potopen torpédoborec a zesiluji obranu. Na jihu ztraceno jedno Zero a jedna Hayabusa, na oplátku poškozen B-24 a zničen jeden M3 a poškozeno 155mm dělo. Na severu to probíhá blbě. Přišel jsem o veškeré letectvo(nevím jak). Na oplátku flak sundal jednu stíhačku. Jinak pokračuje obrana, opět poškozeno 155mm dělo a zničena jedna pěchota a baterie ATG. Na severu zničena jedna pěchota. Všechno jde špatně, nedaří se mě odrazit útoky a přicházím o iniciativu v protiútocích, postupně mě soupeř zatlačuje. Po postupném vyčerpání se obrana na jihu zhroutila a soupeř dobívá jižní strategické body. Na severu se mě daří obranu držet, ale příchod amerických středních tanků je pro mě katastrofou, proti nim toho moc nezmůžu a i zde se obrana zhroutí. Bitva je prohraná

Hodnocení vlastního velení:
Bohužel se naplno ukázala moje neznalost této bitvy, kdy turnajová bitva byla první herní zkušenost s touto bitvou a zaslouženě jsem prohrál.

Charakteristika protihráče:
Soupeř mě dobře zmáknutou taktiku a věděl co chce hrát, bylo vidět že kolo velice dobře zná a ve všech ohledech mě překonal.

777 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Plán vylodenia bol nasledujúci. V severnej časti čo najskôr vylodiť všetky jednotky , ideálne pri Baekineru , čím by sa obrana Maranusa stala neudržateľnou a otvorila sa tak voľná cesta na strateg. Bairoko. Na podporu vylodenia bola na sever vyslaná letka P-38-čiek čo sa ukázalo ako rozhodujúce vzhľadom k protivníkom vyslaným bombardérom, ktoré boli následne bez dosiahnutia výraznejšieho úspechu zdecimované. Po obsadení Maranusa a eliminovaní torpédoborcov začal pomalý postup na Bairoko ktoré odolávalo až do 18 ťahu kedy došlo k jeho obsadeniu hlavne prispením tankov M4 proti ktorým nemajú Japonci v otvorenom teréne žiadnu šancu. Boje v južnej časti začali postupným vylodením jednotiek krytých stíhačkami a dokúpeným PL 50 mm delom čím bola eliminovaná hrozba zničenie jednotiek ešte na mori. Časť jednotiek na čele so Stuartom sa podarilo vylodiť za ústim rieky Barike čo narušilo obrannú líniu Japoncov. Po pár kolách došlo k vzdušným bojom kde aj vďaka dokúpenému Hellcatu získali spojenci absolútnu prevahu. Nasledovalo systematické plánované útočenie na nepriateľské postavenia, ktoré skončilo zhruba v 15 ťahu zničením poslednej japonskej jednotky pri letisku s jeho následným obsadením.

Hodnocení vlastního velení:
Zvolený postup sa ukázal ako správny.

Charakteristika protihráče:
Protivník v prvom rade podcenil význam severného bojiska ako aj význam letectva. Inak predviedol slušný výkon. Jediná vážnejšia pripomienka je k intenzite odohrávania – katastrofálna !