Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Tarawa (PacAGPG 1) - Raduz (Spojenci) x Trefegd (Osa)
dohráno 30.08.2012, vítězství Spojenců
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva probíhá tři a půl dne, každý den čtyři tahy, každý tah odpovídá třem hodinám roku 1943. Bojuje se na jediném ostrově, v jeho levé polovině, která měří od východu k západu cca 35 hexů a od severu k jihu cca 10 hexů. Vyloďovací pláže Američané označili od východu k západu „červená 1“, „červená 2“, červaná 3“ a „zelená“. První den. Američané se na červených plážích vylodili tam, kde je námořníci v noci dovezli, bez ochrany děl. Toho využili tři roty japonské HW pěchoty (Kohei) a ve spolupráci s palbou z bunkrů zničily za celý den celkem šest pěchot. Ani to ale nezpomalilo aktivitu spojenců, kteří mezitím dokoupili tanky, proti kterým není v této bitvě prakticky protizbraň. Obrana Japonců se hned od prvního dne formovala v oblasti jižního velitelství. V palmových hájích před velitelským bunkrem se zakopali pěšáci a těžké flaky, kryté lehkými i jedním těžkým dělem. Křídelní linie držela směs lehkých tančíků, flaků, pěšáků, dvou samohybných ATG a lehkých děl. Bohužel rovný terén na křídlech nedovoloval vybudovat pevnou obranu. Na zelené pláži se Američané vylodili na severozápadním cípu a snadno postupovali na jih lehkou, neposilovanou obranou. Druhý den už byla obrana zelené pláže na západě téměř zničena a zbýval poslední bunkr. Na jihu spojenci přehodnotili situaci a nepostupovali čelním útokem přes zakopané obránce, ale zaútočili obchvatem zleva i zprava. V čele útoku ničily obranu spojenecké tanky a ze vzduchu útočily bombardéry, zatímco pěchota se držela mimo dostřel děl. Japonským PLO se podařilo sestřelit celé čtyři letky a další poničit. Dokonce těžká děla společně s elitními pěšáky zničila jeden tank, ale na další tři to nestačilo. Třetí den do boje zasáhli US pěšáci. Sebevražednými útoky odčerpali munici dělům, společně s tanky zničili japonské flaky a večer se vrhli na velitelský bunkr. Ten ještě odolal, ale čtvrtý den ráno byl zničen a japonská posádka na ostrově byla vyhlazena. Při pohledu na vítězný save však musím vzdát japonské posádce čest. Tak zbídačenou spojeneckou armádu po posledním tahu jsem nečekal. Ztráty sice 14:56, ale letectvu zbývalo posledních pět letek na průměrném stavu 4, pět pěchot na průměru 5 a samozřejmě tanky a děla. Tím nehodnotím výkony generálů, jen povzbuzuji slabší stranu (v tomto případě jednoznačně OSU).

Hodnocení vlastního velení:
Při tréninku jsem dlouho váhal, zda bránit jih, nebo západ. Pro západ hovořila velká vzdálenost města (v tomto případě „centrálního mola“), kde spojenci mohli dokupovat posily. Negativum této varianty ale je nutnost postavit obranu v dostřelu námořnictva a tím je celá obrana v podstatě odsouzena k nezdaru. Proto jsem se nakonec rozhodl bránit na jihu, kde sice hrozil útok ze tří stran najednou, ale je to mimo dostřel lodí. Po bitvě, kdy je každý generál, vím, že tentokrát jsem zvolil špatně. Generál Raduz totiž nechal loďstvo zakotvené u pláže červená 2 a kdyby se musel přesouvat v průběhu bitvy na západ, možná by to nestihl. Další chybou byl nákup sice iniciativních samohybných ATG, které ale vůbec nedokázaly vzdorovat nepříteli. Místo nich jsem měl koupit ještě jedno 150mm dělo. Koncepce odporu byla jasná – pokusit se na plážích něco zničit (povedlo se), elitní jednotky stáhnout k velitelství a se zbytkem zdržovat. Na západě nechat jednotky svému osudu a investovat na jihu. Kdybych měl navíc tři 150mm děla a pár těžkých flaků, možná bych vyhrál:-/

Charakteristika protihráče:
Bylo vidět, že asi neproběhl kvalitní trénink. Nevím, jestli loďstvo plánoval přesunout na západ až podle síly odporu. V každém případě po nelehkém začátku, kdy přišel o část pěchoty, bravurně vyhodnotil situaci a dokoupil neporazitelné Shermany. S těmi sevřel do kleští bránící Japonce a rozlámal moji obranu z obou stran. Situaci prvního dne mu taky ztížila dešťová přeháňka, takže jeden tah nemohl útočit ze vzduchu. Bylo vidět, že sice nešetří životy svých vojáků, ale situaci má stále pod kontrolou a s jednotahovou rezervou získal zasloužené vítězství.

Raduz - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Jednotky na pláži Zelená jsou sice celé žhavé do boje, ale brzdím jejich odhodlání a přesunuji na sever do lepší pozice pro vylodění. Na plažích Červená první útoky a vyloďování, s dělama zatím čekám na zajištění předmostí. V druhém tahu posiluji utok ze severu nákupem jednotky Shermannů a o tah později přidávám ještě jednotku tanků Lee. Zvláště zakopaní Kohei jsou dosti otravní a nepřítel se mi snaží vylodění co nejvíce znepříjemnit a postupně ztrácím několik pěších jednotek a jedna dělostřelecká baterie vážně poškozena - naštěstí se mi ji podaří v dalším kole doplnit a začíná čistka bunkrů, které brání v rozumném rozvinutí útoku. Krátké deště ve čtvrtém kole jsou sice nepříjemné, ale hned další den je jasno a japonská obrana na západě se pomalu hroutí. Osa se soustředí na obranu str. hexu (27-19), kde postupne vznika hruzu nahanejici uskupeni kvalitnich jednotek. Zapadní skupina vcelku bezproblemove za asistence bombarderu plni sve cile a obsazuje str. hex. Jednotky z Cervenych plazi obsazuji ostatni str. body krome 27-19, kde je jasne, ze utok ze severu by byl sebevrazda, tak delim sily a jde se na obchvat, z vychodu dela poradek hlavne jednotka Shermannu ve spolupraci s letadly, pechotou a delem a zbytek to zkousi ze zapadu. Na severu zustava pechota kryta delem, kdyby snad se chtel gen. trefegd pokusit o protiutok. Postupne se smycka utahuje a krok za krokem utahuji smycku a postupuji volne vpred. Sice to boli a ztraty narustaji, ale casu je zatim dost. Nepratelske uskupeni slozene tusim ze 4 kvalitnich del (z toho jedno 150mm) navzajem se kryjicich a dobrych 88 mm flaku, pechoty a protitanků je vskutku oříškem. Ale nakonec i tato posledni bašta odporu je soustředěnými útoky a bombardovaním nahlodáno a v desátém tahu přiraženo dvěmi jednotkami tanků Shermann k poslednímu str. hexu. Tím pádem padla možnost nepřátelského nákupu a už to šlo celkem rychle. Celkem se drží jedni otravní zakopaní Kohei bez munice - snad tři tahy mi trvalo, než se je podařilo zničit. S chutí jsem použil i ruskou oblíbenou techniku nás mnogo a odmuničil takto 150 mm dělo, které vzbuzovalo neustálý respekt. Neustálým sebevraženým bombardováním a dělostřeleckou přípravou jsem postupně odkopal posl. str. hex a ve 13. tahu mohl ohlásit konec. Jednotky ze západu, které vyrazily na pomoc se tak mohly zúčastnit jen vítězné slavnostní přehlídky:)

Hodnocení vlastního velení:
Nebylo bez chyb, v prvním kole jsem kupříkladu zapomněl táhnout několika letadly, občas jsem nechal nekryté jednotky, ale obchvat posledního str. hexu se mi zase celkem povedl. Úkol splněn i kdyz za cenu mnohem větších ztrát než měl v opačném gardu protivník. Vsadil jsem v této bitvě hlavně na tanky - proti nimž nemá Japonec skoro žádnou adekvátní obranu - tahle sázka se vyplatila.

Charakteristika protihráče:
Mnohem lépe si určil místo hlavního odporu. Pasivně nevyklidil pláže Červená, ale během vyloďování mi dokázal způsobit značné ztráty. Obrana vybudovaná u jižního str. hexu byla precizní a budila respekt, bohužel pro Osu jsou tankové jednotky Spojenců kvalitativně jinde. Jeho velení bylo rozhodné a správné bez něakých větších chyb a já mu tímto děkuji za pěknou bitvu.