Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Tarawa (PacAGPG 1) - Raduz (Osa) x Trefegd (Spojenci)
dohráno 30.08.2012, vítězství Spojenců
Raduz - Osa

Průběh a konec bitvy:
Pár testovacích prvních tahů proti PC a jde se na věc. Usuzuji, že nejzápadnější str. box (opevnění 6/22) by mohla být ta správná volba, kde postavit nejsilnější obranu, což se díky možnosti zahrát si v obráceném gardu a s odstupem času již nejeví jako ten nejlepší nápad:). Naivně jsem se domníval, že se nepřátelský svaz na pláži Zelená vylodí hned, ale tuhle chybu vrchní velení spojeneckých vojsk neudelalo. Přesunuji alespon Senpaku Kohei na pláž a začínám pomalu budovat obranu. Na plážích Červená za podpory letectva probíhá bezproblémové vylodění nepřátelských vojsk. Nechávám bunkry a opevnění, at nepřátele co nejvíc zdrzují a překáží a brzy stahuji osttní jednotky více do vnitrozemí - plán je trochu posilnit Velitelství na 27/19 a pak s dalšími ustupujícími jednotkami se spojit u Le. B urns-Philip (21/21) a spořádaně ustupovat směrem na západ, kde se spojí s mezitím vybudovanou obranou a nepřítel to nestihne. Bohužel jsem to trošku nezvládl a většina těchto jednotek byla zničena, než vůbec stačila na západ dorazit. Zato, co dorazilo včas byly nepřátelské lodě a jejich palba byla zničující, k tomu dokoupená letka B-17 a další letadla podpořená dělostřelectvem byla prostě síla, proti které jsem neměl obranu. Vítězství generála trefegda v jedenáctém tahu bylo plně zasloužené.

Hodnocení vlastního velení:
Plány jsou hezká věc, ale provedení pokulhávalo. Asi pozdě jsem začal s přesunem jednotek na západ. Navíc provedení také nebylo z těch nejpovedenějších, takže pokud bych měl hodnotit jako ve škole, z velení si dávám mizernou dostatečnou. Za jeden z mála svělých momentu lze snad považovat jen to, že se mi podařilo zničit alespoň jednu nepřátelskou jednotku:)

Charakteristika protihráče:
Generál trefegd je zkušený protivník, snad vše měl vždy kryto dělostřelectvem, neuspěchal žádné vylodění, žádné zbrzklé útoky, věděl, že času má celkem dost a co kdy jak hrát. Pokud si mohu dovolit oznámkovat, tak jednička - žádné chyby si nejsem vědom. Bylo mi potěšením s ním poměřit síly a bavilo mne to - děkuji za pěknou bitvu a gratuluji k zaslouženému vítězství.

Trefegd - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva probíhá tři a půl dne, každý den čtyři tahy, každý tah odpovídá třem hodinám roku 1943. Bojuje se na jediném ostrově, v jeho levé polovině, která měří od východu k západu cca 35 hexů a od severu k jihu cca 10 hexů. Vyloďovací pláže Američané označili od východu „červená 1“, „červená 2“, červaná 3“ a „zelená“. První den. Ráno podpůrná skupina čtyř křižníků a jedné bitevní lodi odstřelovala prvoliniové flaky a odpoledne zamířila na západ k pláži „zelená“. Po umlčení flaků na červených plážích úřadovaly bombardéry a zničily zbytek flaků a děl, takže pozemní jednotky se mohly v klidu vylodit na úzkých plážích. Jednotky US se shromáždily, prorazily na červených pláží dva průchody v linii bunkrů a obsadily východní letiště, kde večer přistály B17. Na zelené pláži trvalo déle, než výsadkové čluny našly vhodné místo k vylodění a proto se do večera jednotky pouze sešikovaly na severozápadním cípu k následnému útoku na jediný strategický bod na jihozápadě. Jak se ukázalo, tento bod se soupeř rozhodl bránit ze všech sil a posily dokupoval pouze tam. Během druhého dne se spojenci na červených plážích celkem hladce posunovali k jihu ke dvěma letištím a k velitelství. Generál Raduz se bránil pouze s tím, co zde bylo od počátku bitvy a nedokupoval žádné posily. Proto večer už stály dva sešikované pluky, tvořené pěchotami a podporované čtyřmi děly, na dotek se dvěma strategickými body. Na zelené pláži se krok za krokem prokousávaly čtyři tanky, čtyři pěchoty a jedno lehké dělo hustou obranou japonských tanků, děl flaků, bunkrů, ATG i HW pěchot. Naštěstí hned od rána situaci zjednodušovala letka B17 (zejména proti zakopaným tankům), mimo dosah flaků úřadovaly střední bombardéry a odpoledne už si přisadily také námořní děla podpůrného svazu. Tento den se na zelené pláži jasně ukázalo, že japonská výbava se nemůže se spojeneckou měřit v žádném směru. Třetí den se jednotky na červených plážích v prvním tahu dostaly k jižním břehům a už se bojovalo pouze na západě. I tam ale po dvou tazích byli Japonci převálcováni spojeneckou převahou. Zbývaly tři tahy – v této bitvě značná rezerva.

Hodnocení vlastního velení:
Nechtěl jsem připustit nějaké překvapení ze strany soupeře. Věděl jsem, že času i prestiže je dost a tak jsem velmi pečlivě vybíral pozice na vylodění, tak aby pěchota měla za sebou vlastní děla. Taky stíhačky z počátku kontrolovalo okolí letišť, kdyby se náhodou objevilo japonské letectvo. V případě silného odporu na západě (což se nakonec potvrdilo) bylo nutné rychle zajistit podporu námořnictva a letectva. Proto po prvních tazích, kdy se křižníky nakrátce přiblížili k červeným plážím a zlikvidovaly flaky, se loďstvo urychleně přesunulo k zelené pláži na podporu pozemních jednotek. K zelené pláži také zamířily dva tanky a jedna pěchota původně určené na červenou 2, kde ale nebyly nezbytně nutné. Čekal jsem, kde soupeř začne budovat hlavní obranu a pomalu jsem postupoval do vnitrozemí. Po prvním dnu bylo jasné, že se Japonci rozhodli bránit na zelené pláži, takže než tam dorazilo loďstvo a než umlčelo flaky, útočilo letectvo za červenými plážemi. Pak už byl další průběh jasný. V centru ostrova pěchota s děly v zádech dorážela zbytky obránců a lodě a letouny přeorávaly západní pláž, kam se ze severu tlačily moje tanky a pěšáci.

Charakteristika protihráče:
Rozhodl se racionálně soustředit obranu do jednoho bodu. Nakupoval na západě kvalitní jednotky (nejlepší tanky do zákopů, těžší děla, lepší flak). Asi hlavně díky námořnictvu, které mělo flaky na dostřel a připlulo včas, se mu nepodařilo více „zatopit“ spojeneckým pozemním útočníkům. Daroval mi zbytečně pár bunkrů s prestiží, které už byly mimo dění. Ale to nebylo rozhodující. Neměl šanci nějak výrazněji ovlivnit výsledek. Vždyť nakonec bylo skóre na ztráty 1:80. Z toho bych udělal závěr, že v této bitvě je potřeba OSE přidat na prestiži, pokud by mělo být vítězství OSY na tomto ostrově reálné. Jinak naprosto spolehlivá komunikace a gentlemanský přístup