Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Austrálie (PacPG 1) - Pospechbuh (Osa) x Vesep (Spojenci)
dohráno 31.12.2011, vítězství Spojenců
Pospechbuh - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po prohlédnutí a procvičení bitvy jsem si myslel, že půjde o souboj s časem. Ale netrvalo dlouho a byl jsem vyveden z omylu. Zahájil sem vyloďování a tlak na nepřítele na několika frontách a předpokládal, že on zahájí opatrné stahování a k rozhodujícím střetům dojde až později. Bohužel na tento plán soupeř nepřistoupil, od prvních tahů nasadil agresivně své letectvo, což jsem podcenil. Nedokázal sem tento nástup zachytit a během pár tahů bylo rozhodnuto. Já sem nedokázal reagovat dostatečně koordinovaně a tvrdě, navíc jsem kvality jeho strojů podcenil a investoval prestiž do houfnic na podporu pozemního boje. O boji už toho není moc víc co říct, v podstatě sem se nikam nedostal a bleskově bylo rozhodnuto. Agonii sem neprotahoval a po 6 kolech kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Slabé. Zapomínám, že soupeř může hrát jinak než chci a potřebuji.

Charakteristika protihráče:
Věděl co chce a dokonale to provedl.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V šestém kole vítězství - krásný výsledek Průběh byl takový, že soupeř začal ofenzivně. Já jsem připravoval obranu na místech Canbera, Adelaide a Longreach, tj. mimo dosah lodí. Nicméně zcela mimo plán došlo k obkličovací letecké bitvě nad Amberley. Japonci tam nejdříve naletěli, já jsem tam následně zakoupil značné množství flak. Jelikože tam nebylo letectvo soupeře ze západu, tak jsem soupeři způsobil fatální ztráty. Letecká bitva byla doprovázena likvidací nepřátelských torpédoborců. Zničením cca poloviny japonského letectva a likvidací torpédoborců se uvolnili ruce ponorkám, které mohli přehradit těžkým lodím plavbu na jih a zároveň je ničit. Bez podpory lodního dělostřelectva bylo zřejmé, že protivník bude mít jen malou šanci na úspěch, a právě v tento moment vzdal, předpokládám, že z toho důvodu. Je paradoxem, že soustředění jednotek spojenců mimo dosah lodního dělostřelectva se tak zcela minulo účinkem.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že dobré, vše vyšlo lépe, než jsem čekal. Výborně vyšla improvizace nad Amberley.

Charakteristika protihráče:
Snažil se. Nepochopil jsem, proč nakupoval japonské mobilní dělostřelectvo - dvě jednotky. Jednak je přemrštěně drahé a jednak v dané chvíli bylo k ničemu. Bylo to v oblasti dostřelu lodí. Mnohem užitečnější by byla zera či betty. Také pozdě stáhnul zera ze západu k letecké bitvě, tak ji prohrál, i když jinak to byla loterie.