Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Singapur (PacPG 1) - Ferdinand (Spojenci) x Frolek (Osa)
dohráno 25.02.2012, vítězství Spojenců
Frolek - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na úvod – nevím jestli je vůbec možné, aby Spojenci prohráli. Moje strategie byla postupovat po východním pobřeží, což mi soupeř usnadnil tím, že se ani nepokusil zablokovat řeku Ketantan. Díky tomu jsem již ve třetím kole obsadil Kota Baharu a myslel jsem, že nemůžu prohrát. Dokoupil jsem dělo 150mm a k tomu jsem na západě měl další 105mm. V 7. nebo 8. kole, při rychlém postupu, jsem před Kuantanem narazil na silný spojenecký svaz – obě bitevní lodě, dva silné a několik slabších flaků, celé letectvo, 1 nebo 2 děla. Nevím jak se mi to povedlo, ale během 1 tahu mi soupeř zničil obě 105mm děla na kolech, a to byl konec hry. Kuantan jsem dobýval 15 kol (!!), protože nebylo čím a soupeř mi likvidoval bitevními loděmi, které nešly zničit díky flakům. Na západě jsem od 6. kola stál před Kulimem, což by bylo v pořádku, protože jsem chtěl napřít síly na východní frontu, ale v důsledku celkově špatné situace jsem to stál až do konce – asi 17 kol prakticky bez hnutí. Ve 13. kole jsem sice pronikl do prázdného Kuala Pilah a obsadil okolní města vč. Kuala Lumpur, Kluang a nakonec i Ipoh, ale dobýt Taiping a Singapur bylo zcela mimo realitu. Do Singapuru vede jen jedna cesta, kde soupeř má 5 pevnostních děl, X děl normálních a až 2 bitevníky.

Hodnocení vlastního velení:
Kardinální chyba byla ztráta dvou děl před Kuantanem. Podcenil jsem soupeře, měl jsem dát přednost pomalejšímu ale zajištěnému postupu. Další chyba byl malý důraz tam, kde nechal tesař díru - u letiště ve středu mapy. Mohl jsem ho dobýt o 1 kolo dřív a proniknout do týla soupeře rychleji.

Charakteristika protihráče:
Podle mého názoru dělal hodně chyb: - ponechání jednotek v Alur Setar, které bylo lehké zničit - ponechání obou severních řek volně průchozích Naopak mně vykostil u Kuantanu, za což poklona.

Ferdinand - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na západě jsem postavil obranu na tom, že budu blokovat přechod řeky Mud, s tm, že s e pak stáhnu k Taipingu a pak případně za další řeku až k Ipohu. Nakonec jsem se jen stáhnul k Taipingu a zde vybudoval obranu, která vydržela až do konce a tím jsem zde uspěl. Na západě jsem chtěl zdržovat u Kota Baharu a pak obranu vystavět u Kuantanu. Což se mi dařilo i když Kota Baharu padla na můj vkus moc brzo. Ke Kuantanu jsem poslal i bitevní lodě a ponorky a na obranu flaky a letectvo. Ze začátku se mi povedl skvělý kousek, kdy jsem odhalil 2 děla na nákladácích a ty jsem loděmi a bombardérem zničil, čímž jsem dost paralyzoval. Soupeře. Letectvo jsem chtěl nechat nad flaky a bombardéry zasahovat údery. Což se povedlo zničiily děla a ponorku i když za cenu jejich obětování. Nad Kuantanem se rozořela i letecká bitva, soupeř ji sice vyhrál ,ale cenu zničení mnoha letadel. Myslel, jsem, že je zde pat. A soupeř nemůže pokračovat. Ale omyl. Soupeř postupoval i středem, který jsem posílil málo a pozdě než jsem chtěl. Udržení tohot letiště mnělo dělat problémy soupeři s natankováním. Ale to se moc nepovedlo. Soupeř pronikl tudy do mého týlu získal všechna města, tím i prestiž. Což mu umožnilo nakoupit techniku a znovu zaůtočit u Kuantanu. Povedl se mu kousek a zničil mi dělo, pilíř obrany. Asi tomu pomohl zapomenutý křižník. Pak Kuantan padl. To už jsem, ale posílil obranu Singapuru a hlavně se dařilo u Kuantangu na severozápadě. Tak, že jsem věřil, že už to vyhraju. A stalo se.

Hodnocení vlastního velení:
Obranu jsem vystavěl dobře. I když jsem se nevyvaroval chyb, nechat si zničit dělo u Kuantanu bylo tristní a také nechat si obsadit týl to jsem prováhal.

Charakteristika protihráče:
Soupeř útočil dobře, ale nechat si zničit 2 děla byla velká a asi osudová chyba. Kdyby udělal průzkum určitě by odhalil mé lodě u Kuantanu. Obsazení týlu bylo skvělé.