Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Persie (GB) (PacAGPG 2) - mjm169 (Osa) x Vesep (Spojenci)
dohráno 20.09.2011, vítězství Spojenců
mjm169 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Celý plán jsem postavil na tom, abych se co nejdříve přiblížil k Tabrízu, popřípadě i k Teheránu. Prvotní nápor na Mosul a Hamadan mi měl zajistit dostatečný nástupní prostor v druhé polovině bitvy pro získání Tabrízu a Teheránu. Do konce první půle měření sil měly být moje svazky spojené u Kermanshah a připravené na další postup. Bohužel vše už tak nějak od počátku kalkulovalo s tím, že Bagdád bude dobyt druhosledově, což se nakonec ukázalo jako základní chyba v plánování, která přivodila zkázu veškerému úsilí a mnoha jednotkám… Tedy nástup Z od Bagdádu se zdařil a spojenci byli z této oblasti natlačeni do Bagdádu nebo k Arbilu. Japonci mezitím zpracovávali nepřítele na V. Beze ztrát to nebylo, ale rozhodně nic zásadního. K mé smůle, bohudík pro nepřítele se v oblasti Bagdádu začala situace komplikovat, jelikož německé pancéře a artilerie se spokojily s vytlačením spojenců Z od Bagdádu a po dosažení pozic u jezera Tharthar se připojily ke zbytku sil ve směru Mosul-Arbil, čímž umožnily zkonsolidovat obranu Bagdádu, která pak přes nápor jednotek Wermachtu a japonské armády útočících v druhém sledu odolala a způsobila jim první vážné ztráty. I přes zdánlivě bezproblémový postup ostatních jednotek ve směru k Teherán a k Tabrízu si boje u Bagdádu vyžádaly odčerpáváním sil od ostatních svazků a tím postupné otupení náporu i zde. Především na přístupech k Tabrízu bylo omezení rezerv znát čím dál citelněji, protože Rusové zde vystavěli silný zátaras a koncentrace sil, hlavně dělostřelectva, byla značná. Takže ve výsledku „bagdádská pevnost“ odhodlaný odpor u Hamadanu a těžké ztráty způsobené boji na přístupu k Tabrízu po Z břehu Urmijského jezera způsobily finální opotřebení a roztříštění mých sil do několika směrů bez možnosti je zkoncentrovat. Ani úsilí letectva, které nakonec opanovalo nebe, na tom nemohlo nic změnit…

Hodnocení vlastního velení:
Chybné plánování, které podcenilo možnosti obránců Bagdádu, bylo hlavní a stěžejní chybou. Nic na tom nemohly změnit ani dílčí taktické úspěchy. Jediné co se mi vybaví je slovo „Volkovysk“ – stejná chyba jako když jsem tu začínal. A pak že do stejné řeky nevstoupíš… Není nad to si připomenout vlastní chyby a poučit se z nich, snad už definitivně Sluší se také poděkovat všem modrým gen., kteří mi věnovali svůj čas v rámci přípravy. Děkuji.

Charakteristika protihráče:
Nejsem si vědom, že by se dopustil nějaké zásadní chyby, a taktické „kopance“ se nepočítají, jsme přeci jen lidi. V každém případě napínavé střetnutí, které mělo své kouzlo. Zkušenost s odehráváním „on line“ byla k nezaplacení. Děkuji tímto Vesepovi za obě bitvy a hlavně za pohoštění, kterého se mi dostalo v jeho domácnosti;)

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
První část bitvy (cca 10 tahů) jsme odehráli na hotseatu, mohu jen doporučit. Hlavní obranné svazy jsem utvořil u Bagdádu, Tabrízu a Hamadánu a od poloviny bitvy jsem systematicky nakupoval PTK u Teheránu. Bagdád soupeř nedobyl, jelikož to podcenil a příliš mnoho jednotek poslal na další části fronty. Navíc jsem provedl diverzi u Al Hillah, která oslabila útočné svazy směřující na Bagdád. K Tabrízu se soupeř dostal, jelikož jsem se tam stáhl skutečně až ke strategickému městu.Soupeř tam zkoušel zajímavě postupovat severní cestou od Khvoy. Byl tam ale slabší než Rusové, takže brzy utrpěl katastrofální ztráty a situace se začla obracet. Hamadán soupeř dobyl a můj svaz pomalu ustupoval k Teheránu. Tak došlo k zajímavému obkličování, kdy u Hamadánu byly Japonci postupující o jedno kolo dopředu. Tlačili na spojence, kteří tímto tempem ustupovali k Teheránu. Pod Teheránem (od Qumu) však byli další Japonci, takže spojenci byli obklíčeni. V Teheránu však byli Rusové, takže Japonci od Qumu byli taky obklíčeni. Na konci bitvy jsem byl u Teheránu ještě poměrně aktivní, kdy jsem tlačil spíše já soupeře než on mě. Ve vzduchu jsem poměrně záhy o všechna letadla přišel, ale způsobil předtím soupeři aspoń nějaké ztráty. Mám pocit, že soupeř kupoval stíhačky, tj. skutečně mě válcoval rychle, na druhou stranu tím vyplácal dost prestiže.

Hodnocení vlastního velení:
Podobnou bitvu jsem odehrál za obránce již několikrát předtím, výsledek tentýž. Ode mě nic nového, přišlo mi to jako nejlepší varianta a jako vždy to vyšlo. Na druhou stranu soupeř v zrcadlové bitvě udělal zajímavé věci obranou Esfahanu, předsunutím k Tarbilu a soustředěním u Kermanshahu, což bylo také zajímavé a ukazuje, že je možno více variant.

Charakteristika protihráče:
Snažil se, hrál dobře, ve vzduchu mě rychle vymlátil. Vytknout se mu dá snad jen podcenění situace u Bagdádu a přešlapování tam až do konce, jinak postupoval rychle a dle možností, které měl.