Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Irák (PacAGPG 2) - Paulus (Spojenci) x 777 (Osa)
dohráno 11.07.2011, vítězství Osy
777 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na začiatku bojov som si myslel, že budem hrať druhé husle a počas celej doby len ustupovať a brániť. Moju jedinú šancu na zmenu som videl v obsadení základne Habbaniyah čo by mi prinieslo pomoc v podobe získanej prestíže, rozdelenie protivníkovej útočnej sily a v neposlednom rade aj taktickú výhodu v tom, že spojenci by museli na tankovanie využívať vzdialené letisko Shaibah. Tomu som podriadil svoje úsilie a za výdatnej pomoci letectva a delostrelectva základňu obsadil. Protivník váhal z protiútokom aj vďaka neustálemu prísunu posíl od Bagdadu ale hlavne vďaka neustálim leteckým útokom na jeho pozemné jednotky. V tomto sa vyznamenali hlavne chlapíci od Luftwaffe sediaci v Bf 110-kách. Taktiež sa darilo narúšať zo začiatku nekoordinované útoky spojeneckého letectva , kde staršie taktické bombardéry padli za obeť mojim stíhačkám . Za každú zničenú spojeneckú jednotku bola prestíž a za tú zase lacné arabské protitankové a pešie jednotky ktorých zničenie bolo pre protivníka tvrdým orieškom vďaka krycej paľbe arabského delostrelectva. To som na začiatku posilnil o jednu 18-ku a hlavne zabezpečil protilietadlovými delami ktoré sa kryli navzájom . Vďaka tomu som si držal spojenecké letectvo od tela. S pribúdajúcim časom zosilnela snaha protivníka o obsadenie leteckej základne, útok ale nebol vedený dostatočnými silami a narazil na dobre pripravenú obranu. Tento scenár sa opakoval prakticky na celom bojisku útok nedostatočným množstvom jednotiek bez vlastného krytia letectvom Ku koncu bojov som si mohol dovoliť dokonca obsadiť ropné vrty aj mesto Al Hillah pri ktorom spojenci utrpeli ťažké straty. Protivník sa ale Al Hillahu nechcel vzdať a tak boje o mesto prebiehali až do konca pričom po skončení bojov ho nakoniec získal. Z mojej strany bol trochu neskoro ale predsa uskutočnený pokus o diverziu vyslaním jedinej mobilnej jednotky ( prieskumák ) smerom na Basru čomu bolo zabránené dokúpením ATG do mesta v poslednom kole a tak som od útoku s jasným výsledkom upustil. Pomer strát 23:26 bol mierne v môj neprospech, bolo to ale spôsobené danou taktikou boja.

Hodnocení vlastního velení:
Zvolená taktika bola správna , na začiatku som ani nedúfal, že to dotiahnem do víťazného konca. Obsadenie a udržanie základne sa ukázalo ako rozhodujúce. Možno som mal podniknúť diverziu o čosi skôr a s väčšími prostriedkami a rozhodnúť tak celú bitku v môj prospech o čosi skôr.

Charakteristika protihráče:
Postupoval opatrne , nerozhodne a nekoordinovane ako keby nevedel na čo sa ma vlastne zamerať. Každopádne mu ale ďakujem za hru a prajem veľa úspechov v ďalších bojoch.

Paulus - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na začátku jsem se rozhodl ustoupit od letiště s cílem zabránit velkému opotřebení tohoto křídla svojí armády. Rovněž jsem tam poslal letectvo s cílem podnikat nálety na nepřátelské pozemní jednotky. U Basry jsem vyčlenil menší svaz indické pěchoty a pancéřáků k postupu na ropné vrty a zbytek jsem poslal k An Najafu, kde jsem plánoval dokoupit děla a severně od něj pak vytvořit v okolí All Hillah první styčný bod na cestě do Bagdádu. Po jeho utvoření jsem měl v plánu postup na letiště a současné odstřelovaní Bagdádu a přípravu zteče na zákopy. Bohužel, při postupu nastalo k několika zmatkům, které ho znepříjemnily. An Najaf sice padl celkem rychle, nicméně svaz Indů byl napaden letectvem a pancéřáky, takže se musel zdržet a doplnit síly. Rovněž na nebi jsem až příliš benevolentně roztříštil síly a stálo mě to několik starých stíhaček a bombardérů. Moje jednotky u letiště byly rovněž vrženy zpět až příliš rychle, než jsem čekal, a ztratily většinu ze svých klíčových pancéřáků. Nicméně An Najaf, Al Hillah a ropné vrty byly nakonec dobyty a děla zakoupena. V dalších tazích jsem však byl nucen oslabit své pozice u ropných vrtů a nepřítel je opět dobyl zpět. Rovněž u Al Hillah došlo k nepříjemným ztrátám. U letiště byly všechny moje útoky odráženy a dělostřelectvo nebylo schopno prostřílet dostatečně velkou díru do arabských pozic jižně od Bagdádu. Armáda se začala až nepříjemně opotřebovávat a zde jsem došel k závěru, že i tato bitva je ztracena. Jedinou útěchou mi bylo to, že mé letectvo se vzchopilo a nakonec se mu na mezopotamském nebi podařilo uhrát alespoň plichtu. Ztráty obou letectev byly přibližně na polovině jejich počátečních stavů. I po odražení nepřátelských stíhaček však nebylo možné kvůli hustému Flaku podnikat nálety. Pozemní armáda však trpěla a nepřítel dokonce na čas dobyl Al Hillah. Byl z něj však opět vykopán a město obsadila britská pěchota. To však již byla jen labutí píseň mích pozemních sil. Jednotky u letiště postupně téměř všechny pomřely ve snaze do posledního kola útočit na nepřítele. Zde šlo již však jen o pouhou symboliku ve snaze vzdorovat již dávno jisté porážce. Z britské armády nakonec zbyla jen posádka v Basře, rozbité jednotky v poušti u letiště a jeden svaz děl a pěchoty u Al Hillah, který však potřeboval akutně doplnit stavy a munici. Letiště bylo ztraceno a Bagdád dobyt nebyl.

Hodnocení vlastního velení:
Moje velení se mi zdá s odstupem času zmatečné a málo agresivní. Vzdušná bitva šla jistě uhrát lépe a i postup na zemi se dal zorganizovat jinak, i když si nejsem jist, zda by to vedlo k vítězství. Rozhodně jsem však měl být ráznější a zabránit nepříteli v rozvinutí jeho sil.

Charakteristika protihráče:
Celou dobu hrál výtečně a tvrdě trestal každou mojí chybu, i když ke konci se mi jeho tahy s letectvem zdály trochu zmatečné a umožnily mi mu vrátit úder. Přesto se však vzduch nestal místem, které by zvrátilo situaci díky jeho promyšlené síti AA kanonů. Právem mu patří vítězství.