Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Irák (PacAGPG 2) - Paulus (Osa) x 777 (Spojenci)
dohráno 07.07.2011, vítězství Spojenců
Paulus - Osa

Průběh a konec bitvy:
Nepřítel udělal v prvním tahu to, čeho jsem se obával nejvíce – zaútočil v prostoru letiště a podařilo se mu vážně pošramotit pozice mích jednotek. Reagoval jsem na to tím, že jsem se pokusil jednotky z pravého břehu řeky Eufrat stáhnout a posílil jsem dělostřelectvo u Bagdádu jedním kouskem 18 Pdr. děl. Co se dalších úseků fronty týče, tak jsem vytvořil menší předsunuté pozice u An Najaf a poslal pěšáky od měst Mosul a Arbil k Bagdádu. Letectvo bylo prozatím nasazeno ke krytí vzdušného prostoru nad Bagdádem. Pancéřáky jsem vyslal vstříc jednotkám nepřítele, jejichž postup jsem očekával ve směru na ropné vrty. Cílem bylo zbrzdit jejich přechod řeky po mostech. V průběhu několika dalších tahů se britské armádě podařilo rozdrtit moje pozice na pravém břehu Eufratu. Po ztrátě předmostí jsem se rozhodl již nepodnikat žádné útoky směrem k letišti a zaměřil jsem se na důkladné opevnění pozic kolem Bagdádu. Nepřítel rovněž rozdrtil předsunuté pozice u An Najafu a rovněž pomocí letectva rozdrtil moje pancéřáky. Já se pokusil svými letadly napadnout postupující nepřátelské motorizované svazy, ale po prvních ztrátách jsem letectvo opět poslal nad Bagdád pod ochranu Flaku. Rovněž jsem později vybudoval menší pozice u Al Hillah, u ropných vrtů jsem ponechal jen dvě pěchoty. Zde jsem již tušil, že bitva se nevyvíjí dobře a vše patrně spěje k porážce. Nepřítel nakonec postupně dobyl Al Hillah a ropné vrty. Pak nastaly několik kol trvající boje o zákopy a Bagdád byl ze všech stran obklíčen. Stíhací letectvo se vyčerpalo a nekryté bombardéry jsem nasadil k různým zoufalým náletům na nepřítele. Rovněž došla dělostřelecká munice a nepřítel obsadil letiště. Kotel se pak už jen zužoval a nakonec byly veškeré arabské jednotky v něm pobity do posledního muže. Zbylo jen pár letadel a jeden pluk protiletadlových kanonů, který ubránil Mosul před diverzí britských pancéřáků.

Hodnocení vlastního velení:
Celá moje obrana byla postavena až moc na pasivitě. Patrně jsem se neměl tak snadno vzdát pokusu o protiúder směrem k letišti Habbaniyah. Sice jsem si tím jistě ušetřil nemalé ztráty, ale armáda pak byla namačkaná na relativně malém prostranství, kde pak byla uzavřena a zničena. Co se letectva týče, tak to byl zmatek. Určitě by se pak navíc našla i celá řada dalších drobných chybiček, které se ale nasčítaly.

Charakteristika protihráče:
Nevšiml jsem si na jeho straně žádných chyb. Hrál celou dobu výtečně, agresivně a podařilo se mu obrátit mou „stalingradskou“ pasivní strategii v jeho vítězství. Celou dobu byla iniciativa na jeho straně.

777 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V tomto scn. sa boje odohrávajú v centrálnej časti mapy, okolo mesta Bagdad. Všetky svoje jednotky som preto začal čo najrýchlejšie presúvať k miestu bojov. Na začiatku je dôležité eliminovať nebezpečenstvo pre britskú leteckú základňu Habbaniyah v podobe arabských jednotiek stojacich na východ a juhovýchod od základne . To sa mi v krátkom čase úspešne podarilo hlavne vďaka silnému taktickému letectvu spojencov. Po tomto útoku sa nepriateľ stiahol za r. Eufrat kde jeho jednotky zaujali kruhovú obranu podporovanú delostrelectvom a PVO. Bolo preto potrebné počkať na spojenecké delostrelectvo posilnené o jednu 25-ku húfnicu , a až po jeho prísune začať s postupným útokom. Ako prvé padlo mesto Al Hillah kde som dokúpil ďalšie pešie jednotky potrebné pre útok na Bagdad. Medzi tým sa odohrávali vzdušné súboje pričom arabské letectvo nepodnikalo výraznejšie akcie, väčšinou sa zdržiavalo pod ochranou PVO Bagdadu. Ak sa aj nejaký odvážlivec rozhodol zaútočiť bol ihneď zostrelený. Až v druhej polovici bojov sa naplno rozhoreli vzdušné súboje pričom spojenci prišli o stíhačku Hawker Hurricane , bola to ale jediná spojenecká strata, nepriateľovi došli sily. Medzitým bolo dokončené úplné obkľúčenie Bagdadu a začala záverečná fáza útoku. Po narušení obrany delostrelectvom sa spojenecké jednotky prebíjali krok po kroku bližšie k mestu. 2 kolá pred ukončením bojov sa konečne podarilo eliminovať arabské delostrelectvo ktoré do tej doby zatápalo naším jednotkám. V poslednej fáze boli zničené všetky oslabené jednotky v meste a došlo k jeho obsadenia a víťazstvu v bitke. Celkový pomer strát 8:47

Hodnocení vlastního velení:
Zvolená agresívna taktika sa ukázala ako dobrá, to čo som si naplánoval sa mi darilo dosahovať.

Charakteristika protihráče:
Protivník zvolil na rozdiel odo mňa neagresívnu formu boja čo je v tomto scn myslím chyba. Arabské jednotky sú slabšie a menej pohyblivé , jediná šanca je spôsobovať spojencom čo najväčšie straty aby im v záverečnom útoku došli sily. Statická obrana od začiatku nemá šancu odolať náporu spojencov. Aj tak sa ale snažil a robil čo mohol, určite si zaslúži uznanie za predvedený výkon.