Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Severní Čína (PacPG 1) - Sepp (Osa) x Springfield (Spojenci)
dohráno 08.03.2010, vítězství Spojenců
Sepp - Osa

Průběh a konec bitvy:
Uvědomoval jsem si, že jediná šance pro útočníka je v rychlosti a přesném rozdělení jednotek na skupiny, které budou relativně samostatně dobývat strategická města. Tiencin padl v prvním kole, Peking bohužel až ve čtvrtém. Po prozkoumání pozic Číňanů u Ti-nanu jsem se rozhodl pořídit si větší množství dalekonosných houfnic, pro ušetření prestiže jsem upgradoval 70 a 75 mm houfnice na 105 mm. Ti-nan byl Číňany posílen 2x mm houfnice, 3x flak, 4x pěchoty, tanky… Číňané ovšem nehlídali břeh Žluté řeky na východ od města, takže jsem se v pohodě přebrodil s průzkumným tančíkem a 70 mm houfnicí a pěchotou. Z čela jsem zaútočil s 3x pěchoty, průzkumákem a 105 mm houfnicí. Letecký průzkum odhalil neobsazený S-tia-čuang, kam okamžitě zamířila velmi silná skupina s dalším cílem dostat se k Tchaj-juanu přes hory. Západní skupina se prokousala slabě obsazeným Kalganem k Ta-tchungukde na mě čekaly dvě divize pěchoty kryté houfnicí a flakem. U S-tia-čuangu jsem byl drobet překvapen letectvem, ale využil jsem tohoto soupeřova výpadu k likvidaci jeho letectva. Deset kol před koncem to nevypadalo zle, k Tchaj-juanu se přibližovaly dvě mé skupiny – bohužel přes hory to šlo pomalu, Ti-nan byl postupně dobýván, Ta-tchung dobyt a západní skupina již byla na dohled k Pao-tchou. Ovšem zde jsem již chyboval, výsledek byl dán slabostí této skupiny. Původně jsem počítal s poměrně rychlým dobytím Tchaj-juanu a s tím, že slabost západní skupiny vyvážím vším letectvem, které v dobytém Tchaj-juanu doplním. Ve třinácté tahu padl Ti-nan, u Tchaj-juanu šly těžké boje, u Pao-tchou jsem relativně neškodně plival 150 mm houfnicí na obránce a postupně doplňoval útočnou skupinku o jednotky dokoupené v Ta-tchungu. Tchaj-juan padl tři kola před koncem, ale v samotném závěru poslední banzai u Pao-tchou bylo voláno marně…

Hodnocení vlastního velení:
Špatně jsem rozdělil vojsko do skupin a podcenil obsazení Pao-tchou

Charakteristika protihráče:
Zuřivou obranou Pekingu a později Tchaj-juanu mě připravil o potřebný čas.

Springfield - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V případě obrany jsem zvolil úplně odlišnou taktiku než Sepp. Rozhodl jsem se více opevnit strategická města, převážně to na západě – Pao-tchou. Sepp se poměrně rychle dostal k Ti-nanu na jihu. Své jednotky rozdělil už dříve než já a poslal jednu část vojska podél hor, které pak překračoval. Jeho jednotky se sice několikrát staly terčem leteckých útoků, nicméně Čínské letectvo nebylo až tak silné, aby mu způsobilo vážnější ztráty. Další část jednotek postupovala na západ, kde se ještě rozdělila na křižovatce a město ve středu mapy (Tchaj-juan) tak bylo napadeno ze dvou stran. Sice vzdorovalo vcelku dlouho, nicméně se nakonec Seppovi podařilo město obklíčit a dobýt. Taktéž dobyl i město na jihu, po úporných bojích provedl obchvat přes řeku a napadl ze zálohy mé nekryté houfnice. Dramatický a úspěšný průběh bitvy však neměl již tak úspěšný konec, kdy k mému západnímu městu (Pao-tchou) dorazila armáda zdecimovaných vojsk bez zásob. Ty sice poničily několik mých předsunutých jednotek, avšak nezpůsobily v několika posledních tazích žádné citelné ohrožení obrany města.

Hodnocení vlastního velení:
V obranné bitvě jsem vše vsadil na obranu strategických měst. Sice dvě města padla, nicméně ke třetímu městu se dostal jen s vyčerpanými jednotkami.

Charakteristika protihráče:
Jeho útok sice zaznamenal úspěchy, nicméně chybělo mu minimálně několik dalších tahů.