Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Severní Čína (PacPG 1) - Ferdinand (Spojenci) x 777 (Osa)
dohráno 03.02.2010, vítězství Spojenců
777 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po počiatočnom oboznámení sa s miestom bojov bolo od začiatku jasné, že terén hraje v prospech obrancov, nie je žiadny priestor na zvolenie si vlastného postupu , všetko je dané geografiou mapy + na zvolenú mapu relatívne málo času . ( Osobne tento druh bitiek nemám rád ). Z tohto dôvodu bolo nevyhnutné čo najrýchlejšie obsadenie Pekingu kde sa dá vybudovať prvá línia obrany a túto je pomerne zložité prekonať. Postup jednotiek bol zvolený tak, aby bolo znemožnené spojencom dokupovať jednotky, tomu nahrával aj súper, ktorý sa mesto v podstate nesnažil brániť. V prvých dňoch bol obsadený Tiencin aj s letiskom južne od Pekingu, prisunuté delostrelectvo k mestu a snaha o získanie vzdušnej prevahy čomu mal dopomôcť nákup 2 stíhačiek. Nebo nad mestom bolo čisté v nasledujúcom ťahu , samotné obsadenie bolo jednoduché vďaka prevahe letectva aj delostrelectva. V tejto časti bojov boli útočné jednotky rozdelené do 2 smerov, hlavný severo-západný a južný ktorého jediným cieľom bolo obsadenie Ti-nanu. Ako som spomenul vyššie, postup je možné spomaľovať pomerne slabou obranou. Napriek tomu trvalo obsadenie dôležitého dopravného uzla v strede mapy Ta-tchungu pomerne krátku dobu. Za získanú prestíž bolo doplnené ťažké delostrelectvo , následný postup rozdelený smerom k Tchaj-juane a Pao-tchou. Počas celého trvania bojov sa darilo udržať spojenecké letectvo pod kontrolou a mohol som sa sústrediť na pozemné boje. Tam sa ako najťažší protivník ukázal tank T-26 ktorý v prípade krytia PVO a delostrelectvom bol ťažko poraziteľný. V 8 ťahu začal boj o južné mesto Ti-nan trvajúci zhruba 4 kola. Boje v tomto úseku boli ťažké ale postup bol bez prekvapení. To čakalo na severe pri Tchaj-juane a Pao-tchou v podobe niekoľkých T-26. Postup sa spomalil a straty začali narastať. Vďaka prísunu prest. u spojencov protivník pravidelne zapĺňal vzniknuté medzery v obrane, naopak u Japoncov bolo potrebné zvažovať každý krok , kombinovať pozemné a vzdušné útoky. Pri Tchaj-juane bola situácia ako tak zvládnuteľná aj vďaka podpore 2 x 150mm diel a útoku z viacerých smerov. Aj keď mesto padlo až v poslednom kole, o jeho obsadenie som sa nebál. Horšie to bolo v smere na Pao-tchou kde cestu lemuje rieka a hory a to bráni rozvinutiu útoku. Na jeho udržanie tak stačí v podstate jediná jednotka – postup je po jedinom hexe. Napriek veľkému úsiliu a vynaloženým stratám sa jap. jednotkám nepodarilo mesto obsadiť.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím si, že zvolená taktika bola správna aj keď neúspešná J. Samostatné hodnotenie prenechám na súpera.

Charakteristika protihráče:
Vedel dobre využiť potenciál T-26 + útoku pechoty v horách. Obrana bola dobre organizovaná, protiútoky úspešné. Jediná výčitka je k nasadeniu letectva. Týmto mu gratulujem k zisku bodu a ďakujem za hru.

Ferdinand - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Strategii obrany jsem naplánoval, že budu částečně zdržovat u Pekingu, Kalangu, Ta-tchungu, přičemž těžiště hlavní obrany představovaly města Tchaj-juan a Pao-tchou. Ti-nan jsem posílil jen nepatrně. Hlavní obrannou jednotkou u mně představovali T-26, kryté děly a flaky. Bitva začal očekávaným náporem soupeře. Letectvem jsem vyklidil Peking. A stáhnul jsem ho. Plánoval jsem, že letectvem zaútočím na soupeře až se bude přesunovat a zároveň útočit na jihu na Ti-nan. Ale nějak jsme zapomněl, že soupeř se nedělá a nemyslí jako já, ale má vlastní hlavu. On nakoupil 2 stíhačky a tím si důkladně kryl jednotky a tak poškodit jednotky, hlavně děla, ale to se moc nevedlo. Spíš jsem za cenu velkých ztrát sundal bombardér a poškodil stíhačky, ale moc se nevedlo. Já se spíše spoléhám v obraně na flaky, než abych dokoupil stíhačky. No soupeř to udělal a asi to bylo správné. U Pekingu jsem moc nebránil, zkoušel jsem to u Kalangu, kde jsem postavil první 2 T-26, dělo a flak. Ale to moc nepomohlo. Rychlý postup soupeře mně překvapoval. Soustředil jsem se na obranu Pao-tchou, kde jsem dokoupil houfnici, flak, 2xT-26 a nechal si prestiž na další T-26. Tchaj-juan jsem opevnil jen 2 flaky, 2x pěchotou a houfnicí a také 2xT-26. Co se týče jihu, tak tam se mně také soupeř překvapoval tím, že méně jednotkami než jsem použil já, se mu podařilo dobýt Ti-nan dřív než mně. Jeho postup byl fakt rychlý. On stanul před Pao-tchou a Tchaj-juanem už 9 tahů před koncem. Tak jsem začal být nervózní, říkal jsem si, jestli tohle neubráním tak jsem bídný generál. Rozhořeli se velké boje u Tchaj-juanu. Nechápal jsem kde bere soupeř tolik tanků a pak jsem si uvědomil, že Tank Kete má dobrý poměr cena výkon a stojí jen 36 prestiže, to mně vůbec nenapadlo je využívat. Já jsem zvyklí z tažení kupovat jen nejlepší jednotky. Sice v horách u Tchaj-juanu jsem jich několik zničil, ale i tak jeho postup byl vytrvalý. Odolával jsem až do posledního tahu, kdy Tchaj-juan padl. O proti mně to byl úspěch. Zato u Pao-tchou, odváděli mé T-26, dobrou práci a obrana držela. Byla vysunutá trochu před město a celkem odolávala. Ale zase ta záplava tanků-Kete mně překvapovala. Dále pak i přisunul děla od Ti-nanu. No bál jsem se, že toto město neudržím a celkově prohraju. To jsem nechtěl připustit a bránil jsem jak ďas. Dokonce jsem i využil zbytky He 111, který kryl T-26 a pak rozprášil i Kete než byl sestřelen. No nakonec jsem použil zbytky prestiže a koupil jseště houfnici, flak a T-26 a tím jsem obranu tak vyztužil, že jsem město ubránil. Potřeboval by soupeř ještě několik tahů. Akorát jsem neudělal ani jednu diverzi, i když jsem se o to mohl pokusit.

Hodnocení vlastního velení:
Já nevím co bych udělal lépe, taktika obrany byla jiná než u soupeře a vyšla, i když o kousek. Asi jsem mněl více zdržovat u měst na postupu a předsunout více jednotek i byť třeba méněcenných. A také lepší použití letectva, by bylo namístě. Dávám si 2-3.

Charakteristika protihráče:
Soupeře chválím za jeho rychlý postup, já to tak nedokázal. Sice mněl někdy ztráty, ale dokázal je vyrovnat. Nevím co bych vytknul. Tahů bylo málo a i přes rychlý postup to nestačilo. Dávám 1-2, protože nedobil poslední město, ale asi to nešlo.