Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mandžusko 31 (PacPG 1) - Pospechbuh (Spojenci) x maximilian (Osa)
dohráno 09.12.2009, vítězství Spojenců
maximilian - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitvu jsem hrál proti počítači mnohokrát, vyhrál jsem ji jen dvakrát. Výhoda byla alespoň v tom, že 1. Tah sem už měl v malíčku. Všechny jednotky, krom flaku, který jsem vzhledem k síle nepřátelského letectva ani při tréninku nepoužil, jsem hrnul co nejvíce na frontu. Obsadil jsem 1. Strategické město a zapojil i bombardéry. Ve druhém tahu jsem očekával intervenci soupeřovy stíhačky, která však nepřišla – nevadí – využívám letectva k nahlodání jednoho z jeho obraných seskupení. Nadšeně kupuji 1 tank a jeden bombardér – pozdě si uvědomuji, že 2 bombardéry by byly lepší volbou. Soupeř zatím nikde nenasazoval větší množství vojsk a já tak zatím bez větších potíží postupuji dál. Ve 4. tahu obsazuji město Kirin. V 5. tahu jsem s jedním ze svých letadel nalétl nepříteli do rány – zastavil mě jeho stíhač, pod kterým byl ještě flak – v následujícím kole už jsem byl bez onoho letadla. Město Kchaj-lu jsem prozatím nechal být. Na jihu jsem vyčlenil vojska na dobytí Ceng-te, která se poté měla vrátit ke Kchaj-lu. Druhá fronta mířila k městu Charbin, kde měla být rozdělana na 2 proudy a to severovýchodní a severozápadní proud. Bohužel u města Charbin soustředil nepřítel mohutnou obrannou linii – tak velkou, že dokonce některé jednotky dal do řeky. Vyčlenil jsem jednotky, které měly tuto jeho linii držet a oslabovat a jednotky, které se měly pokusit obsadit další města. Bohužel už u městečka Tchao-nan mě nepřítel naprosto zaskočil uskupením několika tanků vickers 6. Takové množství těchto oblud na jednom místě jsem vážně nečekal. Úspěšně jsem dobyl Ceng-te a začal se navážet do Kchaj-lu. Na severní frontě (rozumějte na té, která pak měla být rozdělena na 2 proudy) se mi povedlo s pěchotou a tankem obejít nepřítele z boku kolem městečka Mu-tan tiang, díky čemuž jsem měl větší šance dobýt Charbin. Bohužel se později ukázalo, že ani toto nestačilo. Nad Charbinem přicházím vlastními chybami o takřka celé letectvo! Na jihu ještě získávám Kchaj-lu a poté fronta začíná úplně stagnovat. Stále jsem měl ještě naději v obnovení tlaku jednotkami z jihu a napravení svých kapitálních volovin. Všiml jsem si, že nepřítel se v jihovýchodní části mapy pokouší o diverze, kterými by obsadil některé ze strategických měst. Poslal jsem tam hlídkovat zbytky svého letectva a naháněl ho tam 2 pěchotami – asi 2-3 diverze jsem takto úplně zničil. Jednotky z jihu se pokoušely o obnovení tlaku na frontě, ale soupeř byl velmi dobře zakopán. Pak přišla operace, po které jsem kapituloval – nepřátelská diverze šla tentokrát o něco výše, než bylo obvyklé a nepřítel mi sebral město Kirin, které ihned zaplnil množstvím Číňanů. Ocitl jsem se tak v pasti mezi 2 hromadami jeho jednotek a už ani z časového hlediska nebyla naděje na výhru. Hru jsem tedy vzdal.

Hodnocení vlastního velení:
Děs a hrůza! To, jakým způsobem jsem přišel o letectvo a jak mi nepřítel vyfoukl město, u kterého se ještě de facto bojovalo mi nyní přijde jako naprosté selhání. Ze strategického hlediska jsem měl asi vyčlenit více jednotek pro boje na severu a méně jednotek poslat na jih. Jediné, co za něco stálo, byly úvodní tahy, během kterých jsem postupoval až strojově přesně podle natrénovaného schématu a tak nedělal chyby – jakmile však bylo ve velení třeba improvizace, tak jsem to zmastil.

Charakteristika protihráče:
Bylo znát, že má už něco málo nahráno. Nejen, že mě porazil, ale navíc mě rozdrtil ve vzduchu, což jsem vážně nečekal a podařilo se mu zničit mi takřka celé moje vojsko. Zajímavé mi přišlo, že často nebránil města, ale spíše úseky mezi nimi – ať už před, nebo za. Žádnou chybu jsem nezaznamenal – on si nějakých menších chybiček jistě vědom je, ale v konečném výsledku zvládl bitvu víc než dobře.

Pospechbuh - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Je to souboj s časem. Oni ti Japonci prostě vyhrát musí, otázka je jen pokusit se, aby to vyhráli až tahem 26. S tímto sem šel do boje. Centry odporu měly být Ceng-te a Aer – sar, tak aby soupeř musel dělit síly a v případě Aer by postup úzkým koridorem hor a řeky. Ostatní města měla pak zdržovat a bojovat o každý tah. První tah, k Aer-sar jsem pořídil dělo a dva Vickersy, kde jejich větší cenu měla vyvážit jejich mobilita a dolů jedno PL. Od počátku sem ale i dole nenechal soupeři nic zadarmo, kousal jsem, soupeř se snažil tlačit rychle, a proto se mi povedlo zničit dvě oslabené pěchoty a znovu obsadit Hsinkin. Vickersy sem přisunul blíž boji, jinak sem jednotky spíše stahoval a snažil se vést pružnou obranu. Spoléhaje na menší zkušenost soupeře s „lidským“ soubojem sem začal operovat s partyzány a pokusil se s nimi proniknout do týla nepřítele. Soupeř při svém postupu udělal chybičku, když jednou samotnou Nakajimou zaútočil na cíl krytý PL. S podporou stíhačky šla dolů a hned byla prestiž na dalším Vickersi. Obecně sem se snažil své letadlo nasazovat opatrně s tím, že je to spíše hrozba a podpora PL a možný skvělý průzkumník a na souboj s japonskými kolegy příliš slabé a osamocené. Nově dokoupené pěchoty vydržely maximálně tah a tak má uskupení postupně tála a jejich zbytky ustupovaly. Dva z mých partyzánů byli zachyceni nepřítelem, ale jeden se protáhl a zamířil k Wonsanu, nakonec odbočil a obsadil An - tchu a povstalí bojovníci začali znepokojovat soupeřův týl, což rozhodlo. Ale i soupeř trestal každou chybičku, takže když se třeba jeden nově koupený Vickers u Cengte pokoušel protáhnout do týla a zaparkoval do řeky, už sem ho další tah nenašel. V osmém tahu jsem zformoval nové silné centrum odporu u Charbinu, kde sem soustředil několik děl, Vickersů a PL, nad kterými visela stíhačka. V jedenáctém tahu moji muži provedli útok na Cchao – jang, kde soupeř sice útok čekal a město obsadil. Tankem. Číňané se překonali, 3 útoky pěchoty ho zničily, a v dalším tahu město obsadili. Jiní partyzáni se dostali na dohled Kirinu. Ten byl prázdný, takže o dva tahy později už byl Kirin hrozen pěchot a Vickersů, který vedle hrozby dalších diverzí tvořil blok ohrožující soupeřovo uskupení u Charbinu z týlu. To celou bitvu rozhodlo. Soupeř byl v kleštích, v defenzívě a místo postupu na sever mu hrozilo, že převezmu iniciativu. Proto sem přišel s návrhem hru ukončit, soupeř souhlasil a kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Jsem spokojený s tím, že sem si udělal plán a ten sem dodržel. Chybiček jsem se určitě dopustil, ale u diverzí se mi dokonale povedlo využít, že mám těch turnajových etap za sebou více než soupeř.

Charakteristika protihráče:
Hrál to dobře, někdy až zbytečně agresivně, ale diverze neuhlídal. To rozhodlo.