Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Jižní Čína (PacPG 1) - Kstavk (Spojenci) x Nail (Osa)
dohráno 14.03.2010, vítězství Spojenců
Nail - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po prozkoumání mapy jsem se rozhodl, že na jižním úseku mapy nebudu útočit tvrdě, ale pouze provádět diverze, abych vázal soupeřovi síly, které by potřeboval jinde. Vlevo Francouzi a vpravo Japonci se vydali na pomalý a bolestivý postup v před. Soupeř šikovně, pokud jsem mu nějakou jednotku skřípl a hodně poškodil bez možnosti útěku, jednotky bez milosti zrušil a tím pádem mi za ně nenaskakovala prestige. Díky tomu se mi několik kol po sobě stalo, že moje prestige byla na začátku kola 0 a tím pádem bylo složité něco opravovat natož nakupovat. Celkem dlouho jsem oťukával přední linie, než jsem se rozhodl o tvrdším postupu vpřed. To byla chyba, jelikož na konci mi chyběly 2 tahy, abych mohl dosáhnout cíle a soupeři obsadit jeho strategická města. Frantíci se příliš dlouho párali se zdržovacími jednotkami před řekou a pak už neměli dost sil na překročení řeky. Po přeskupení se jim to sice povedlo, ale do cesty se jim stavěli tanky, které bylo velmi obtížné ničit. Proto zkončili 1 pole od města. Za Japonce to bylo ještě zajímavější, jelikož soupeř sloučil 3 děla a 3 protiletadlovce dohromady, z čehož se pro mne stala téměř nepřekonatelná překážka. Nakonec přece jen padla, ale stálo to mnoho sil a jednotek, které potom chyběli v závěrečném náporu na strategická města.

Hodnocení vlastního velení:
Špatné shodnocení situace na mapě vedlo k rozhodnutí se pokusit vynutit přechod přes řeku ve dvou směrech a na to jsem neměl jednotky. Navíc jsem si ze začátku nevšiml 3" protiletadlového děla a zaplatil za to. Bitvu jsem si chvílemi i užíval, ale dost mne deptala soupeřova téměř dokonalá obrana.

Charakteristika protihráče:
Kromě dvou tří chybiček v umístění jednotek jsem nenašel žádnou chybu. Velice propracovaná obranná síť jak protiletecká, tak dělostřelecká.

Kstavk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Do bitvy jsem nevstupoval moc s optimismem (obrana mi moc nejde), ale nedalo se nic dělat. Takže za cíl jsem si dal provádět obranu aktivně, otravovat protivníka jak to jde, podnikat místní protiútoky a pokusit se eliminovat bombardéry. Nejvíce sem se obával soupeřova přezbrojení na houfnice s dostřelem 3, proti kterým neexistuje obrana – naštěstí pro mě se obava tolik nevyplnila (pořídil si jenom 2 a bylo málo). V prvních kolech jsem posílil obranu Sao Kuanu (přes něj sem předpokládal hlavní úder) a Wu-chou (aby mu neprovedlo to, co jsem chystal na bitvu v opačném gardu) a u francouzů jsem nakoupil pouze ATG a flak. Tam jsem předpokládal okamžité přezbrojení houfnic a následné rozstřílení celé obrany. Letectvem jsem nejdříve udeřil na francouzskou stíhačku a bombardéry bombardoval jednotky v transportech. Na fr.křídlo jsem koupil 2 průzkumáky a chystal se s nimi diverzovat do týlu japonců podél pobřeží – narazili ovšem na japonský tank a ten byl nad jejich síly a z celé akce nebylo nic. V dalších bojích jsem sestřelil 5 japonských stíhaček a 2 taktické bombardéry (zničení Nellu a poškození dalšího považuju za největší úspěch mého letectva). Ostatní bombardéry (mimo francouzských) se podařilo poničit a tak byla jejich úderná síla částečně eliminována a už tolik nevadilo, že nemám možnost si pořídit flak co dostřelí o 2 hexy. V dalších obranných bojích jsem občas nasadil sovětský tank, protože dokázal vždycky nepř.síly na chvíli zastavit. Např.2 tanky u Sao kuanu drželi frontu až do 8.tahu. V pátém tahu jsem uviděl na frontě japonské výsadkáře a tím získal jistotu, že týl budu mít bez ohrožení a všechno co jsem měl, jsem mohl nasadit na frontě. Francouzům moje ATG a pěchoty odolávaly na pravém břehu řeky až do 9-tého tahu. V tom samém tahu padlo i Sao kuan. V těchto tazích se soupeř pokoušel přejít řeku i pod městy Wu-chou a Liou čou. První fr.tank, ale prorazil u Wu-chou až ve 13.tahu. Pod tlakem jsem pomalu ustupoval, první linii sem se snažil, pokud to šlo, udržovat mimo dostřel houfnic. Občas jsem, ale mírně zaútočil pokud se naskytl skvělý cíl (jako elitní japonský tank v horách ve 12-tém tahu). Na japonské frontě postupoval Nail pomalu, ale jistě. Takže jsem usoudil, že rozhodnutí padne v bojích s francouzi. Koupil jsem tam několik tanků a s nimi odrážel pěchoty co brodily řeku. V těchto bojích jsem podcenil obranu města An sun, to Nail dobyl, nakoupil tu jednotky a vrhnul se přímo na Kuej Jang. Až do posledního tahu jsem s použitím všeho, co jsem měl, odrážel útok z tohoto směru. Díky tankům, krytých houfnicema se mě to podařilo. Opět jsem měl štěstí, protože Nail měl na fr.frontě kvalitní houfnici, ale tu poslal do bojů kolem I-sanu a než se dostala na účinný dostřel byl konec. Proti japoncům jsem ustupoval a ustupoval až sem mi jednotky nahromadily kolem Liou čou a tam očekávali poslední boj. I když byl proveden úder ze 3 směrů, nepodařilo se je Nailovi pomlátit a město ubránily.

Hodnocení vlastního velení:
Velká spokojenost, ubránil jsem se ačkoliv bitvy tohoto typu nemám vůbec rád. Metoda co jsem zvolil se ukázala správná. Pár drobných chyb bych našel – mohl jsem déle udržet v bojích Hawka a tím držet v šachu bombardovací letectvo a měl jsem lépe bránit An sun. Nicméně vítězství je dostatečnou náplastí na drobné chybičky.

Charakteristika protihráče:
Udělal velkou chybu, že od začátku nezačal přezbrojovat houfnice – je to největší výhoda útočníka a on jí téměř vůbec nevyužil. Možná není tak zkušený ve hraní proti člověku, protože občas poslal jednotku na místo, při bojích proti PC správně, ale proti člověku jí tím vystavil hrozbě zničení – což se mu párkrát vymstilo. Naprosto ale nechápu, proč nevyužil možnost diverze, když parašutisté jsou k dispozici už od začátku bitvy, to je velká výhoda a jejich nenasazení v týlu velká chyba.